Embargo în Est: UE are o rezervă de 420 de milioane de euro cu care poate despăgubi fermierii. Banii pot ajunge inclusiv în România
agrointeligenta.ro -Embargo-ul rusesc impus produselor alimentare de proveniență europeană a creat un val de nemulțumire în rândul producătorilor agricoli. Reprezentanții fermierilor care exportau în Rusia au solicitat oficial despăgubiri din partea Uniunii Europene, iar oficialitățile de la Bruxelles au anunțat că vor evalua situația înainte de a da un sprijin financiar.
O decizie despre acordarea compensațiilor va fi luată în cursul acestei săptămâni, urmând ca o întâlnire în acest sens să aibă loc joi, la Comisia europeană pentru agricultură. Potrivit oficialilor CE, rezerva pentru situațiile de criză în agricultură este de 420 de milioane de euro în fiecare an, însă acest buget trebuie să acopere toate crizele din sector și nu doar pierderile fermierilor afectați de blocaje sau de deprecieri ale produselor lor.
Primii producători care au cerut despăgubiri sunt cei de mere din Polonia, prducătorii de fructe din Spania și cei de legume din Olanda. Ei susțin că sunt cei mai îndreptățiți să primească despăgubiri întrucât embargo-ul nu doar că le-a blocat o piață de export, dar produsele lor vor fi vândute la prețuri mult mai mici.
”Producătorii agricli care nu mai pot vinde în Rusia vor încerca să își valorifice marfa pe piețele interne sau pe piețele vecine. Se vor mulțumi cu prețuri mult mai mici, doar pentru a încasa ceva și pentru a-și recupera măcar o parte din pierdere”, a declarat Xavier Beulin, președintele celei mai mari organizații de fermieri din Hexagon. Atât Beulin, cât și alți lideri europeni din agricultură consideră și susțin public că este de datoria UE să gestioneze situația de criză din acest moment, să evalueze corect pagubele suferite de fermieri și să acorde despăgubirile cuvenite.
De cealaltă parte, acordarea compensațiilor s-ar putea să nu fie pe placul producătorilor agricoli întrucât oficiali de la Bruxelles citați de The Wall Street Journal au declarat că experții de la Bruxelles vor examina atent dacă exportatorii nu vor reuși într-adevăr să înlocuiască piața rusească. Cu alte cuvinte, va trebui să se facă o dovadă în cifre a pierderilor și a imposibilității valorificării mărfurilor.
În tot acest timp, situația se complică întrucât foarte multe companii de transport spun că au preluat marfa de la producători pentru a o duce în Rusia. Totuși, însă doar o parte din cantități au ajuns la destinație, în timp ce altele sunt încă blocate pe drum și nu se știe ce se va alege de fructele sau de legumele ce ar fi trebuit livrate pe piața rusească. Până când nu se va cunoaște exact nivelul pagubei și a pierderilor, este foarte posibil ca din contul de despăgubiri să nu plece nici un euro către fermierii rămași și fără produse, și fără bani.