• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Două cooperative de crescători de oi au accesat fonduri de 4 milioane de euro pentru ferme de îngrășare

    Angelica Lefter -

    Ferme de îngrășare oi, pe fonduri europene. Două cooperative de crescători de oi au reușit să acceseze fonduri europene pentru a înființa două ferme de îngrășare a berbecuților. Investițiile în valoare totală de 4 milioane de euro vor fi derulate în județul Gorj.

    Fermele de îngrășare a tineretului ovin vor fi înființate cu ajutorul fondurilor europene în localitățile Crasna și Tismana, din județul Gorj. Investitorii sunt reprezentanții a două forme asociative: Cooperativa Agricolă Agromovis și Cooperativa Animal Tis.

    Reprezentantul Cooperativei Agricole Agromovis, Ionuț Isdrariu, din localitatea Crasna, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că totul a pornit de la nevoia fermierilor din zonă de a avea o piață sigură, nefluctuantă.

    ”Noi suntem o cooperativă agricolă care facem controlul de performanță al speciilor ovină – caprină, facem și consultanță pentru fermierii din zonă înscriși în cooperativă. Totul a pornit de la nevoia fermierilor din cooperativă care au avut tot felul de experiențe cu exportatorii de ovine, a fluctuat prețul pe piață și în trecut a existat un fel de neseriozitate a celor care făceau achizițiile de animale. Acum, fiind cât de cât mai bine pe piață, s-au reglat lucrurile, dar nu în totalitate. La noi în zonă, pe sud-vestul Olteniei, neexistând ferme de achiziție, investiția noastră a venit ca un răspuns la o cerere din piață”, a menționat Ionuț Isdrariu, președintele Cooperativei Agricole Agromovis.

    Suma de 2 milioane de euro va merge către Cooperativa Agricolă Agromovis care reunește 600 de crescători de oi

    Cooperativa a accesat partea sa de 2 milioane de euro, bani europeni care vin să sprijine activitatea crescătorilor de ovine din județul Gorj, mai ales a celor din Crasna, de la care se vor face achizițiile de ovine, după cum a spus Ionuț Isdrariu.

    ”Noi fiind în domeniu ne-am pregătit pentru obținerea fondurilor, știam de ce avem nevoie. Anul trecut, deschizându-se sesiunile de depunere, noi ne-am creionat acest proiect și l-am pregătit pentru depunere. Fiind cooperativă avem și un avantaj pentru că aportul nu este atât de mare, adică proiectele sunt cu o finanțare de până la 2 milioane de euro și este un ajutor. Am depus proiectul la AFIR, submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Cooperativa are acum peste 600 de membri. Achiziția ovinelor se va face de la membrii cooperativei și vor merge în viu către țările arabe. În luna ianuarie sperăm că vom încheia și contractele, important este că avem cerere. Noi vom cumpăra tineret ovin. Nu facem abatorizare deocamdată, poate pe viitor, prin acest proiect avem ca obiective doar finisarea și creșterea tineretului ovin”, a menționat reprezentantul oierilor din cadrul Cooperativei Agricole Agromovis.

    O altă fermă de îngrășare va fi dezvoltată în localitatea Tismana

    Un alt proiect de 2 milioane de euro revine unei crescătorii, Animal Tis, al cărui membru fondator este Ioan Elena, din localitatea Tismana. Este, de fapt, vorba despre o cooperativă de 6 membri, care este nou înființată, având doar un an vechime.

    Ioan Elena a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că s-a izbit de veșnica birocrație românească, însă până la urmă a reușit să depună un proiect eligibil și să poată începe planurile pentru deschiderea fermei de îngrășare.

    ”Ne-am strâns mai mulți fermieri activi, dar am avut mari bătăi de cap, pentru că ne-au respins proiectul. Am făcut contestație la București: pentru nimica toată, o diplomă care nu a fost recunoscută, dar până la urmă documentul era valabil, era o diplomă de la Facultatea de Agronomie din București. În sfârșit, am reușit să accesăm banii, am plătit proiectanți, consultanți…”, a declarat Ioan Elena, membru fondator al Animal Tis.

    Investițiile vor merge în ferma propriu-zisă de îngrășare, în dotarea cu echipament și hrana și transportul animalelor.

    ”Facem ferma în sine, cumpărăm remorcă cu un cap tractor de cărat animale, avem utilaje agricole, două tractoare de 300 și 100 de cai putere, tocătoare forestiere că avem și pășuni, balotieră, cositoare, greblă. Vom achiziționa utilaje pentru hrănirea animalelor, două buncăre în capătul halei pentru granule, cântar electronic de cântărit TIR-urile, birourile. Noi, membrii care suntem, avem în jur de 4.000 de oi”, a menționat reprezentantul Cooperativei din Tismana, județul Gorj.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență