• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Avans APIA 2023 pe cap de animal. Plata minimă care se achită la primă tranșă

  Roxana Dobre -

  Avans APIA 2023 pe cap de animal – plata minimă care se achită ca primă tranșă crescătorilor de animale. Începând cu 16 octombrie, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură vor demara plata avansului, iar pe listele de plată se vor afla și crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat zootehnie pentru speciile ovine, caprine, bovine și bubaline.

  Crescătorii de animale vor intra de la 16 octombrie pe lista plăților în avans, care se vor calcula ca 70% din cuantumul ce urmează să fie stabilit în campania 2023. Crescătorii își pot face însă primele calcule, raportat la estimările de cuantumuri minime făcute în Planul Național Strategic (PNS).

  Citiți și: APIA a început plata ajutorului de 110 euro pentru vaca de lapte

  Avansul APIA se acordă crescătorilor de vaci, bivolițe, oi și capre

  Avans APIA 2023 la animale. Ce scheme intră la plată

  Crescătorii de animale intră la plata avansului doar cu intervențiile achitate din bani europeni deoarece Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) se achită întotdeauna din bugetul de pe anul următor celui în care s-a depus cererea de plată. Până în prezent Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a făcut un anunț privind schemele care vor intra pe lista avansului dar raportându-ne la informațiile din campania 2022 acestea sunt:

  – Sprijin Cuplat Zootehnic vaci de lapte;
  – Sprijin Cuplat Zootehnic vaci de carne;
  – Sprijin Cuplat Zootehnic ovine/caprine.

  De menționat că din acest an au fost introduse prin Planul Național Strategic (PNS) și măsuri de bunăstare pentru animale sau scheme de creștere a vițeilor. Până în prezent nu există informații oficiale dacă acestea s-ar putea regăsi și pe lista plăților în avans.

  Citiți și: Noua subvenție APIA pentru viței: condiții ecoschemă, plăți pe UVM

  Avans APIA zootehnie 2023. Plata minimă la vaca de lapte 

  Avansul APIA se acordă crescătorilor de vaci de lapte care beneficiază de Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Schema este implementată din acest an ca PD-21 – Sprjin cuplat pentru venit – vaci de lapte și are un plafon de 101.400.000,00 euro.

  Cuantum minim pentru cuantumul unitar planificat este 296,12 euro/cap de animal adică 70% în avans înseamnă 207,284 euro pe cap de vacă de lapte, subvenția minimă pe care a putea-o fermierii.

  Cuantumul unitar în PNS pentru campania 2023 este de 338,00 euro/cap de animal. De asemenea în PNS este estimat și un cuantum maxim de 440,10 euro/cap de animal.

  Crescătorii de bubaline (bivolițe) beneficiază de sprijin egal cu cei care crescă vaci de lapte.

  Avans APIA zootehnie 2023. Plata minimă la vaca de carne

  În cazul vacilor de carne fermierii primesc avans prin PD-22 – Sprijin cuplat pentru venit- carne vită. Plafonul alocat pentru campania 2023 este de 22.320.000,00 euro. Și în cazul acestei intervenții sunt precizate în PNS trei cuantumuri posibile.

  Cuantumul minim estimat este de 190,82 euro/cap adică 133,574 euro/ha în avans, aceasta fiind suma minimă pe care crescătorii ar putea-o încasa de la 16 octombrie.

  Cuantumul unitar planificat estimat este de 279,00 euro/cap și cuantumul maxim estimat la 383,80 euro/cap.

  Avans APIA zootehnie 2023. Plata minimă la oi și capre

  Cuantumurile pentru PD-24 – Sprjin cuplat pentru venit – ovine-caprine sunt aceleași atât pentru crescătorii de oi cât și pentru cei de capre. Plafonul alocat acestei intervenții este de 80.000.000,00 euro în campania 2023. În PNS, cuantumul minim  estimat este de 12,54 euro/cap de animal adică o plată de 8,77 eur0/cap în avans.

  Cuantumul unitar planificat este de 20,00 euro/cap. În cel mai bun scenariu, crescătorii de oi și capre ar putea primi în 2023 un cuantum maxim de 24,00 euro/cap.


  Te-ar mai putea interesa

  Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Anunțul unui șef APIA pentru toți fermierii care au cerut subvenții

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria