• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Planuri date peste cap pentru cel mai mare cultivator de cartofi mov din România: Deși trebuiau recoltați zilele acestea, tuberculii sunt încă foarte mici

    agrointeligenta.ro -

    Cartoful mov, cea mai profitabilă cultură agricolă din România, ar putea fi compromis anul acesta din cauza inundațiilor. Gabi Sandu, cel mai mare cultivator și cel care a aclimatizat acest soi la noi în țară spune că fenomenele mete i-au dat peste cap toate planurile.

    ”Păcat de atâta muncă. Șapte ani de lupte cu aclimatizarea și o groază de alte probleme peste care a trebuit să trecem pentru a avea în Romania soiul original. Iată că inundațiile de anul asta ne-au dat peste cap toate planurile. Azi am săpat câteva cuiburi de control. Cartofii nu sunt bine dezvoltați. Foarte, foarte mici”, a postat ieri Gabi Sandu pe pagina de Facebook a afacerii sale cu cartofi mov.

    Plantația lui Sandu este localizată în județul Neamț, iar anul acesta, fermierul a însămânțat o suprafață de 6.000 de metri pătrați. Anul trecut, recolta obținută a fost echivalentă cu 30 de tone la hectar, dar anul acesta, așteptările lui Gabi Sandu erau de 39 de tone la hectar, o producție foarte bună chiar și pentru cartoful obișnuit.

    ”Întreaga recoltă din 2013 am vândut-o în străinătate, în Italia. Prețul pentru un kilogram de sămânță sau de tuberculi pentru consum este de 30 de lei, iar anul acesta am decis să vindem și în România și deja avem jumătate din producție rezervată. Ca și până acum, cred că nu vom putea face comenzilor, foarte mulți români fiind interesați de cartofii mov, mai ales proprietarii de restaurante. Sunt deja și mulți fermieri care vor să cumpere de sămânță”, declara Gabi Sandu în luna martie în exclusivitate pentru Agrointeligența.

    Luna trecută, comenzile primite de fermier depășeau 90% din recolta estimată pentru acest an.

    Cererea pentru cartofii mov a crescut în ultimii ani, după ce studiile au arătat că este cea mai sănătoasă legumă. Culoarea deosebită este dată de conținutul ridicat de antocianine, substanță activă ce se regăsește și la fructele de pădure și care este recunoscută ca având un puternic efect anti-cancer.

    Cartoful mov este căutat mai ales de marii bucătari, oferind o pată de culoare în farfuriile clienților. „Gustul este foarte bun, mai puternic decât la cartoful obișnuit. Poate fi folosit în orice rețetă: la piure, prăjit sau orice altă combinație”, vorbește Gabi Sandu despre modurile în care se poate consuma cartoful super-sănătos.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români