Musca cerealelor – semnele atacului. Insecticide pentru combatere
agrointeligenta.ro -Musca cerealelor este un dăunător periculos care afectează culturile de grâu și de orz mai ales în cazul culturilor semănate timpuriu. Insecticidele care pot combate muștele de cereale trebuie aplicate de la primele semne ale atacului.
- Muștele cerealelor: specii
- Muștele cerealelor: când apar
- Musca cerealelor: semne atac
- Insecticide pentru musca cerealelor
Autoritatea Națională Fitosanitară a emis un buletin de avertizare, prin care se aduce la cunoștința fermierilor că există riscul de apariție a dăunătorilor în culturi. Este vorba mai ales despre muștele cerealelor al căror atac este favorizat de semănatul timpuriu și de toamna lungă, caldă și secetoasă.
Muștele cerealelor: specii
Muștele cerealelor sunt de mai multe feluri, dar atacul lor este similar. În România, fermierii se confruntă cu atacuri ale unui complex de muște dăunătoare ale cerealelor de toamnă: musca neagră suedeză a cerealelor (Oscinella frit); musca suedeză a orzului (Oscinella pusilla); musca galbenă a cerealelor (Chlorops.p.); musca cenușie a cerealelor (Delia coarctata); musca neagră a cerealelor (Phorbia securis); opomiza cerealelor (Opomiza f.); musca de Hessa (Mayetiola destructor).
Muștele cerealelor: când apar
Muștele cerealelor sunt prezente în câmp încă de la finalul verii, când se formează noua generație de adulți. Până la finalul lunii cotombrie dăunătorii își depun ouăle în semănăturile de toamnă, pe plantele în stadiul de 1-3 frunze. Dacă au parte de o toamnă lungă, cu temperaturi ridicate, larvele vor consuma aceste culturi până la venirea iernii. Dacă nu, vor ierna sub formă de larvă și își vor relua dezvoltarea primăvara și vor forma adulți în lunile aprilie-mai. Noua generație va depune ouă în spice sau în paniculul cerealelor păioase.
De subliniat că toamna, apariția muștelor cerealelor este favorizată de toamna târzie și de temperaturile ridicate pentru această perioadă.
Musca cerealelor: semne atac
Muștele cerealelor atacă culturile imediat după răsărire, din faza de 2-3 frunze. La început, atacul se concentrează pe mugurul de creștere, iar frunzele se îngălbenesc. În această fază, plantele tinere pot să piară, iar dacă depășesc atacul, vor dezvolta o cultură slabă.
Sunt mai multe semne ale atacului muștelor la care fermierii trebuie să fie atenți:
- frunza principală, centrală, a plantei se îngălbenește și se smulge ușor;
- este ros mugurele terminal și șesutul bazal al plantelor;
- plantele încep să se usuce cu totul.
Complexul de muște dăunătoare ale cerealelor de toamnă au un mod de acțiune similar în care atacul este dat de larvele dăunătorilor. Aceste larve sunt apod, acefale cu aspect viermiform de culoare albă sau gălbuie, cap turtit, aparat bucal cu mulți dinți.
Larva pătrunde în teaca frunzei de unde urcă până la vrâful plantei, mâncând țesutul moale, nediferențiat, al frunzei. Astfel, este afectată creșteree, frunza centrală se îngălbenește și se usucă, iar dacă aceasta este smulsă se desprinde ușor.
Larvele și pupele hibernează în interiorul plantelor de cultură sau în buruienile graminee. Pupele se găsesc atât pe resturile vegetale, cât și în sol.
Cele mai frecvente atacuri sunt cele ale muștei negre sau ale muștei suedeze a cerealelor. Aceasta este cea care atacă culturile de păioase din primele stadii – 2-3 frunze și poate duce la pierderea culturii în proporție de până la 90% încă din toamnă.
Insecticide pentru musca cerealelor
Pragul economic de dăunare în cazul muștelor cum este musca suedeză a cerealelor este de 5-6 larve la 100 de tulpini răsărite. La acest moment este obligatoriu să se intervină cu măsuri de combatere.
Combaterea atacului muștelor cerealelor se face cu insecticide omologate pentru acești dăunători. Se recomandă folosirea unuia dintre aceste insecticide:
Faster 10 CE = 0,1 l/ha sau
Delmetros 100 SC = 0,05 l/ha sau
Karate Zeon = 0,15 l/ha sau
Zebra = 0,2 l/ha
Cantitatea de apă la hectar se recomandă să fie între 240 și 400 de litri.
Trebuie respectat timpul de pauză pentru fiecare produs și nu se aplică tratamente fitosanitare în condiții nefavorabile de mediu: temperaturi scăzute, vânt și ploi. Fermierul trebuie să anunțe Primăria și pe toți crescătorii de albine pe o rază de 3 km de locul de unde se execută tratamentul. Înainte de a folosi un produs, se va citi cu atenție prospectul acestuia.
Citiți cu atenție prospectele produselor de protecție a plantelor înainte de utilizare.
Folosiți echipament de protecție (halat, ochelari, mănuși, cizme) la mânuirea produselor de protecție a plantelor.
Luați măsuri pentru protecția mediului , a animalelor, respectați normele de lucru cu produse de protecția plantelor, pe cele de sănătate și securitate în muncă. Să se respecte condițiile de depozitare, manipulare și utilizare a produselor de protecția plantelor în exploatațiile agricole conform ”Ghidului de bune practici de utilizare și depozitare a PPP”, elaborat de Autoritatea Națională Fitosanitară,.
Se păstrează o perioadă de cel puțin 3 ani documentele de evidență contabilă a ppp. depozitate și utilizate în exploatație.