• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dimitrie Muscă anunță că are în vedere să depună plângeri penale pentru vânzarea ilegală a porcilor

    Roxana Dobre -

    Plângeri penale pentru samsarii și micii fermieri care transportă porci și oi dar și autoritățile care nu verifică comerțul cu animale vii. Anunțul a fost făcut de unul dintre cei mai mari fermieri din țară.

    Unul dintre cei mai mari fermieri din România, Dimitrie Muscă, a anunțat că are în vedere să depună plângeri penale împotriva samsarilor și a autorităților ”care nu își fac treaba”. Nemulțumirea fermierului este legată de comerţul de animale fără documente, care, susține acesta, ar fi cauza principală a răspândirii pestei porcine africane şi le-ar provoca pagube imense marilor fermieri.

    Omul de afaceri arădean Dimitrie Muscă, care gestionează ferme care au în total 50.000 de porci, a declarat marți, 8 noiembrie, că comerțul ilegal de porci nu este controlat suficient de autoritățile responsabile, ceea ce duce din nou la o creștere a numărului de cazuri de Pestă Porcină Africană (PPA).

    ”Constatăm că autorităţile nu fac suficient pentru a combate comerţul ilegal de porci, iar pesta începe din nou să se răspândească în ţară. Aceşti samsari pe care îi vedem cu porcul sau oaia pe toate drumurile trebuie opriţi şi avem în vedere să depunem plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, care îi vizează pe ei şi pe autorităţile care nu îşi fac treaba. Însăşi existenţa porcilor în România este pusă în pericol, pentru că la noi în ţară se mai produce doar 10% din carnea de porc pe care o consumăm iar restul vine din importuri. Dacă autorităţile nu iau măsuri mai aspre, suntem doar noi crescătorii care avem datoria să facem ceva”, a declarat marţi, pentru Agerpres, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă.

    Șef DSVSA: ”Cea mai mare problemă este circulaţia animalelor fără documente”

    La rândul său, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat, pentru Agerpres, că cel mai mare risc de răspândire a pestei în acest moment este reprezentat de comerţul ilegal de porci şi a admis că aceasta este şi îngrijorarea patronilor, care se tem că fermele le vor fi puse sub restricţii sau chiar s-ar putea confrunta cu boala în propriile crescătorii.

    ”În judeţul Arad nu avem la momentul acesta niciun focar de pestă porcină africană confirmat, dar în opinia noastră este vorba doar de timp, având în vedere contextul, până ne vom confrunta din nou cu această boală. A explodat şi comerţul online cu porci şi carne de la animale provenite din gospodării. Cea mai mare problemă este circulaţia animalelor fără documente, iar pentru transportul animalelor între judeţe este nevoie de avizul din ambele judeţe, de plecare şi de sosire a animalelor. Deci comerţul de porci vii şi carne de porc provenită din sacrificări ilegale reprezintă principalul pericol pentru transmiterea virusului pestei porcine africane. Considerăm că mistreţii nu mai sunt pericolul principal, pentru că numărul lor a scăzut semnificativ”, a spus Marcel Roşu.

    El a declarat că îngrijorările legate de marile crescătorii îi fac pe patronii acestora să ameninţe cu plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. ”Când se constatau focare de pestă porcină africană în exploataţii în care s-au adus animale fără documente sau din care s-au vândut animale fără documente, cea mai mare sancţiune o reprezenta o amendă, respectiv neacordarea despăgubirilor pentru animalele neînregistrate. Acum lucrurile se schimbă. Având în vedere pierderile din industria cărnii de porc, care pot pune în pericol siguranţa alimentară a ţării, proprietarii marilor ferme ameninţă cu dosare penale pe toată lumea, inclusiv pe noi. Acolo unde se vor constata focare de pestă porcină africană şi se va dovedi că animalele au fost cumpărate/vândute fără documente, probabil se vor îndrepta împotriva lor şi vor face plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Un focar poate, pe raza de 10 kilometri, să introducă în restricţii ferme comerciale mari, aducând pierderi economice imense”, a mai precizat şeful DSVSA Arad.

    El a adăugat că nemulţumirea unor fermieri legată de autorităţi este că nu s-ar face suficiente verificări pentru prinderea celor în ilegalitate, însă Marcel Roşu a precizat că numărul echipelor de control depinde şi de numărul poliţiştilor alocaţi, pentru că este vorba de controale comune.

    ”Facem tot posibilul să fim prezenţi cât mai mult pe teren pentru a depista transporturile ilegale de animale. În paralel, testăm cât de mult putem animalele moarte atât în ferme cât şi în gospodăriile populaţiei, pentru a depista cât de repede se poate virusul şi a preveni astfel răspândirea”, a mai spus Marcel Roşu. El a lansat un apel şi către populaţie, pentru a anunţa medicul veterinar în cazul oricăror simptome apărute la animalele din gospodării ce ridică suspiciuni de îmbolnăvire.

    Îngrijorările în judeţul Arad vin în contextul în care în judeţul vecin Timiş au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină africană, inclusiv la mari ferme, urmând să fie ucise preventiv zeci de mii de animale.

    Conform ANSVSA,  la data de 2 noiembrie, în țară mai erau active 47 de focare de PPA. Dintre acestea, 44 se află la nivelul gospodăriilor populației și 3 focare la nivelul exploatațiilor comerciale.

    Mai mult despre acest subiect aici: ANSVSA: 47 de focare de pestă porcină africană. Trei dintre ele, în ferme mari de suine


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd