• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cu fețele negre de supărare și plângând, țăranii au început să își taie porcii din cauza pestei porcine africane

    Angelica Lefter -

    Țăranii au început să își taie porcii de frica pestei porcine africane. Sătenii din mai multe localități sărbătoresc Ignatul mai devreme de teamă că altfel vor rămâne fără porcul de Crăciun.

    Valul nou de focare de pestă porcină africană i-a determinat pe micii crescători de suine să ia decizia sacrificării animalelor mai devreme. Chiar dacă suinele nu au atins greutatea de tăiere, oamenii se mulțumesc cu cea au acum în bătătură și se tem că un focar îi va lăsa fără suinele pe care le-au îngrășat tot anul pentru a avea ce pune pe masă de Sărbători.

    Ignatul se sărbătorește în tradiția românească pe 20 decembrie și este momentul în care gospodarii taie porcul de Crăciun și prepară bucatele pentru sărbători. În multe sate deja miroase a porc pârlit și carne pusă la afumătoare, semn că oamenii disperați au început sacrificările mai devreme.

    Unul dintre satele ”scăldate” în mirosul de cârnați este Bărbăteşti. Aici nu doar localnicii, ci și edilul comunei s-au decis să sacrifice porcii înainte de Crăciun. Primarul a declarat că oamenii au fețele negre de supărare. ”O parte dintre cetăţeni au chemat copiii, cu forţa, să vină să-l taie mai mic. Am văzut oameni cu feţele negre de supărare, plângând”, a spus primarul din Bărbătești pentru Observator Antena 1. 

    Unul dintre localnici este de părere că în acest ritm, și la cum se desfășoară acum lucrurile, tradițiile vor dispărea. ”I-au tăiat oamenii de frică. O să dispară tradiţiile, o să dispară Crăciunul”, a menționat localnicul.

    Alt sătean își taie porcul din cauza fricii că dacă un singur caz de PPA va fi descoperit în localitate, autoritățile îl vor lăsa fără porc. ”Zice că vine pesta asta şi vine de la Consiliu, cu poliţaii şi te obligă să-i dai porcul, să-l îngroape”, a menționat bărbatul.

    Localnicii preferă să sacrifice animalele mai devreme decât să le fie luate de autorități din cauza PPA

    Tehnicianul veterinar Vasile Ionașcu este cel care îi cunoaște bine pe oameni și animalele lor. El a spus că este conștient de faptul că localnicii preferă să sacrifice porcii înainte decât să îi ia autoritățile din cauza virusului.

    ”Oamenilor le mai e şi frică. Şi decât să-i ia, să-i omoare, mai bine îi taie”, a spus Vasile Ionaşcu, tehnician veterinar.

    Directorul DSV Gorj, Sorin Georgescu, îndeamnă oamenii la calm. ”Îi sfătuiesc să nu intre în panică. Le-aş recomanda să hrănească porcii cu furaje pe care le deţin din anii anteriori. Din primele investigaţii, reiese că în cultura de porumb au fost înregistrate pagube produse de mistreţi”, a punctat Sorin Georgescu, directorul DSV Gorj.

    Temerile localinicilor din Gorj nu sunt deloc neîntemeiate. Numai zilele trecute, zeci de porci au fost uciși după ce s-a găsit virusul PPA. Astfel, virusul PPA a fost descoperit în mai multe gospodării și numai într-o singură curte, au fost ucişi 24 de porci. Se pare că în zonă mistreţii împrăştie virusul care ajunge şi la porcii din gospodării. Medicii veterinari sfătuiesc localnicii să-i cheme când sacrifică animalele şi să analizeze carnea pentru a se asigura că este sănătoasă.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!