Ultimul document pe care România îl mai are de trimis la Bruxelles pentru PNS
Angelica Lefter -Un ultim document trebuie trimis de România Comisiei Europene pentru ca Planul Național Strategic (PNS) să fie aprobat. Termenul limită pentru transmiterea documentului solicitat de oficialii europeni este 25 noiembrie, după care este așteptată aprobarea finală a PNS.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a prezentat cele mai noi informații despre Planul Național Strategic, programul de planificare a sprijinirii fermierilor și mediului rural din România, cu fonduri europene, până în 2027.
”Programul Național Strategic în acest moment al României este transmis la Bruxelles. Este agreat cu Comisia Europeană, am fost în permanență în discuție cu ei, am răspuns la toate observațiile ridicate de ei. S-au lămurit toate. Și dacă au mai avut mici observații la ce am transmis noi, ne-am lămurit și cu acelea. N-au mai fost lucruri esențiale de tranșat, ce era de punctat s-a punctat. Mai rămâne în perioada următoare, până pe 25 noiembrie, să transmitem ultimul document. Noi am transmis Comisiei Programul Național Strategic, urmează să trimitem și documentul de mediu, din partea Ministerului Mediului din România. Fără el, PNS-ul României nu poate fi aprobat”, a declarat Sorin Moise în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Conform secretarului de stat din MADR, cum 35% din fondurile alocate prin PNS vizează măsuri legate de climă și mediu, Comisia Europeană a solicitat și un acord din partea Ministerului Mediului, dacă agreează propunerile pentru sectorul agricol și mediul rural.
”Noi la Ministerul Agriculturii, în dialog cu fermierii, în dialog cu Ministerul Mediului, am pus atât în Pilonul I cât și în Pilonul II o serie de măsuri pentru mediu și climă. Dar Comisia Europeană zice: eu sunt de acord că tu mi-ai trimis asta, dar vreau să văd punctul de vedere al Ministerului de Mediu din țara ta, Ministerul Mediului ce spune, e ok cu ce ai făcut tu? Ministerul Mediului, da, este ok cu ce am trimis! Ne-a spus că da, avem acordul de principiu. Mai este un document în dezbatere publică, aceasta urmează să se finalizeze, e o etapă obligatorie. În momentul în care avem acordul Ministerului Mediului final, trimitem și ultimul document, urmând ca cei de la Comisia Europeană să ne aprobe Programul Național Strategic, după care începe altă muncă”, a declarat la Agrostrategia de la TVR1, Sorin Moise.
Pe de altă parte, secretarul de stat în MADR a mai specificat că alocarea din PNS, per total, nu este una foarte mare, de aceea trebuie făcută o împărțire atentă a banilor care ar urma să vină prin PNS.
Totodată, Sorin Moise a enumerat principalele măsuri care au fost creionate pentru fermieri în PNS-ul trimis la Bruxelles.
”Noi am încercat să împărțim ca doi părinți care încearcă să pună la masă seara 6-7 copii și încearcă să rupă o pâine să le ajungă tuturor. E adevărat că poate nu sunt mulțumiți toți, dar nici pâinea noastră nu a fost foarte mare. N-am lăsat nicio categorie în afară, noi așa considerăm, a fost un dialog permanent, ne-am consultat tot timpul să vedem ce păreri sunt și dintr-o parte și dintr-alta. Și aceasta a fost prima etapă de consultări, pentru că în momentul în care avem aprobat Programul național Strategic urmează corelarea legislației, fișele măsurii, ghidurile pe care trebuie să le facem tot împreună cu fermierii”, a specificat oficialul din MADR.
Sorin Moise, MADR: Vom face o promovare intensă a PNS
Potrivit secretarului de stat, în perioada următoare va urma o promovare intensă a PNS și instruirea personalului din principalele agenții APIA și AFIR din teritoriu.
”O să facem și o promovare intensă a Programului Național Strategic în perioada următoare. Avem Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală în care avem oameni atât în teritoriu, în județe, cât și la centru, la Ministerul Agriculturii, o structură destul de importantă. O să facem întâlniri cu fermierii în perioada următoare, poate mergem noi direct către ei. Trebuie să ne instruim în perioada următoare angajații APIA, angajații AFIR, să știe tot ce înseamnă pe zona de plăți directe, de ecoscheme, de proiecte. În momentul în care le intră un fermier să poată să obțină toate informațiile sau măcar să știe unde să-l îndrume să caute aceste informații”, a mai spus Sorin Moise.
Schemă de 12 milioane de euro pentru înființarea perdelelor forestiere
El a vorbit și despre finanțarea perdelelor forestiere, o schemă cu finanțare 100%, cu o sumă totală de 12 milioane de euro, adică 200.000 de euro per proiect.
”Avem o schemă inclusiv pe zona de perdele forestiere, finanțată 100%, suma nu este foarte mare, este undeva la 12 milioane de euro, până la 200.000 de euro pe proiect. Prin PNRR, Ministerul Mediului are o serie de scheme prinse, cu finanțare destul de consistentă în această zonă. Încercăm, ei au spus că pot oferi și ceva subvenții pe hectar în momentul în care facem această investiție”, a menționat secretarul de stat în MADR.
Continuă măsura de sprijin pentru tinerii fermieri
De asemenea, Sorin Moise a specificat că PNS conține fonduri pentru investițiile către tinerii fermieri, iar cei care deja s-au instalat ca șefi de exploatație vor primi bani pentru dezvoltare.
”Continuăm investițiile către tinerii fermieri, trebuie să-i ținem în spațiul rural, trebuie să-i încurajăm. Avem 170 de milioane de euro bani care vor veni pentru continuarea activității tinerilor deja instalați, deci cei care au fost tineri fermieri, s-au instalat, acum le dăm bani să se dezvolte – până la 200.000 de euro pe proiect și finanțare 65% și poate crește până la 80% cu anumite specificități. De asemenea, avem 250 de milioane de euro pentru instalarea tânărului fermier, nu mai mult de 70.000 de euro pe proiect 100% finanțare”, a declarat oficialul.
Investiții în sisteme secundare de irigații de 400 de milioane de euro
Nu au fost uitate nici irigațiile, iar secretarul de stat din MADR, Sorin Moise, a precizat în cadrul emisiunii Agrostrategia (TVR 1) că vor continua investițiile în acest sector. Tot el a spus că în sistemele secundare de irigații vor fi investite 400 de milioane de euro.
”Continuăm investițiile în sistemele de irigații. Discutăm de irigații și discutăm de aceste 3 componente, de când pleacă apa dintr- sursă de apă până ajunge la plantă, avem 3 părți: sistemul principal de irigații, care primește investiții din Programul Național de Irigații, treaba statului sută la sută; avem sistemele secundare de irigații care care vor fi finanțate din Programul Național Strategic – 400 de milioane de euro în exercițiul financiar viitor, mărim alocarea la 1 milion și jumătate de euro pe proiect, 100% finanțat. De aici, fermierii au libertatea să-și cumpere și niște echipamente de irigat, într-o anumită marjă”, a punctat Sorin Moise.
Sisteme proprii de irigații în fermă, alocare maximă pe proiect: 500.000 de euro
Fermierii vor avea, de asemenea, acces la fonduri pentru irigații, putând să-și înființeze propriile sisteme în fermă dacă vor accesa proiectele care vor fi finanțate cu 500.000 de euro fiecare.
”Tot pe zona de irigații, fermierii pot accesa sistemele de irigații. Sistem propriu de irigații, până la 500.000 de euro pe proiect, undeva, dacă nu mă înșel, 65% procent de finanțare. Eu cred că va fi interes mare, și am identificat această măsură tot în urma discuțiilor cu fermierii care au spus: domnule, nu suntem în organizații, nu avem posibilitatea să fim în organizații, vrem să ne facem ceva independent! Și am elaborat această măsură”, a mai adăugat secretarul de stat.
Fonduri pentru procesare în valoare totală de 400 de milioane de euro
Pentru procesare, o altă sferă destul de importantă pentru agricultură, Sorin Moise a spus că vor fi alocate per total 400 de milioane de euro.
”Procesare, la fel…mergem spre 400 de milioane de euro, o sumă destul de consistentă pentru procesare pentru că discutăm de export foarte mare de materie primă și ar trebui să procesăm mai mult în țară. Mărim sumele pe capacitățile de procesare până la 10 milioane de euro pe 3 componente: nutrețuri combinate, făină și procesat grâu, și linii de ulei de floarea-soarelui. Aici putem să facem o emisiune separată, chiar în direct cu fermierii pentru că noi, la Ministerul Agriculturii tot am încercat să facem procesatori din fermieri. Nu știu, ne-a ieșit sau nu ne-a ieșit. Unii fermieri care s-au dus în zona de procesare au început să-și neglijeze business-ul agricol și le-au scăpat pe amândouă”, a opinat secretarul de stat, Sorin Moise.
Fonduri pentru utilaje agricole în valoare de 100 de milioane de euro
Printre sumele gândite în PNS se află și 100 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie destinați achiziționării de utilaje agricole. Pe lângă aceasta, 850 de milioane de euro vor merge în direcția dezvoltării spațiului rural.
”Pe utilaje, 100 de milioane de euro, nu mai mult de 300.000 de euro, dacă nu mă înșel pe proiect. Vă spun, sunt primele sume gândite de noi. Dacă pe măsură ce trec anii nu se cheltuie sume de pe alte măsuri revenim aici. La fel, dezvoltarea spațiului rural, 850 de milioane de euro, 200 de milioane de euro dezvoltarea infrastructurii în spațiul rural, 150 de milioane de euro măsuri non-agricole. Sunt tineri care spun că vor să se mute la țară dar au nevoie de diverse servicii și vor să diversifice un pic. 150 de milioane non-agricole, 200 de milioane infrastructură, 500 de milioane de euro GAL-urile, grupurile de acțiune locală, care bineînțeles sunt mici motoare de dezvoltare locală”, a concluzionat secretarul de stat din cadrul MADR, Sorin Moise, la Agrostrategia, emisiune difuzată de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR1.