• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Constantin: În 2022, suntem doar la 25% din implementarea Planului Național de Irigații

    Angelica Lefter -

    Seceta în România nu este o problemă a prezentului, ci una care s-a făcut evidențiată din ce în ce mai mult după 1989. Sistemele de irigații realizate în perioada comunistă au fost lăsate mulți ani în paragină, iar reabilitarea lor costă acum enorm.

    De aceea, problema irigațiilor este una care a revenit în discuție de fiecare dată când a fost vorba despre alocări de fonduri europene în agricultura românească.

    Planul Național de Irigații a fost adoptat prin lege în anul 2015, ultimul an în care Daniel Constantin a fost ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar astăzi el a ajuns să fie implementat doar la 25%.

    Canal de irigații nefuncțional (foto: obiectivbr.ro)

    Legea irigațiilor, votată în mandatul lui Daniel Constantin

    Obiectivul la vremea respectivă era reabilitarea infrastructurii secundare și creșterea suprafeței irigabile până în 2020, a explicat fostul ministru al Agriculturii, deputatul Daniel Constantin, membru în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Legea irigațiilor era necesară atunci, pentru că am negociat PNDR-ul și am vrut să luăm din PNDR. Am pornit negocierea cu comisarul Cioloș, la vremea respectivă, cu suma necesară pentru infrastructura secundară, unde erau deja privați, Organizațiile de Udători. Aveam nevoie de 435 de milioane de euro și ne-au pus o condiție, după multe negocieri: să reabilităm și infrastructura principală, unde aveam nevoie de peste un miliard. Duceam altfel apa cu pierderi foarte mari pentru că nu erau impermeabilizate și cost de energie foarte mare, așa s-a născut ideea de a face o lege a irigațiilor, pentru că în momentul în care o duci la nivel de lege, ai garanția că ceilalți, dacă nu implementează, cel puțin trebuie să dea explicații de ce nu implementează. A fost o majoritate covârșitoare, a fost un vot împotrivă atunci, cred că din greșeală. A fost un semnal puternic și eu mi-am spus: domnule, plec cu conștiința liberă că am lăsat o chestiune care se va implementa. Ea trebuie să fie implementată până în 2020, așa spunea graficul nostru. A început cu stângul, pentru că Guvernul Cioloș, culmea, cel care știa de chestiunea asta, nu a implementat din lipsă de fonduri sau alte considerente, pe care nu vreau să le mai comentez, nu a început implementarea legii”, a menționat Daniel Constantin.

    Planul Național de Irigații, implementat astăzi la 25%

    În prezent, a explicat oficialul, a fost implementat un sfert din Planul Național de Irigații și au fost alocate 1,3 miliarde de lei din cele 5,3 miliarde de lei câte trebuiau alocate. Cu toate a cestea, Daniel Constantin este optimist și spune că observă voință din partea celor care conduc agricultura.

    ”A început în anul 2017, cu resursele care au fost. Iată că astăzi, în 2022, suntem doar la 25% procent de realizare. Am făcut chiar o interpelare și am un răspuns oficial: 1,3 miliarde de lei din 5,3 câte trebuiau alocate. Cred că există voință pentru că același ministru din 2017, domnul Daea, este și acum ministru și știu că are voința să implementeze. Este important să aibă resurse și sper să aducă din PNRR ceva bani pentru a implementa această lege. Eu spun că acesta trebuie să fie doar un început. Trebuie să finalizăm legea, și acum ea s-a modificat, nu mai are finalitate în 2020, ci în 2027”, a opinat fostul ministru.

    Mai mult, deputatul Daniel Constantin este de părere că după ce va fi finalizată reabilitarea vechii infrastructuri, este necesară introducerea unor noi sisteme inteligente.

    ”S-au mai alocat 500 de milioane, într-adevăr, pentru zona de desecare și cred că atunci a fost un lucru bine-venit pentru că trebuie să mergem și pe zona respectivă. Dar, după ce vom face acest sistem, care este, de fapt, doar o reabilitare a unui sistem construit în anii 1970, va trebuie să venim și cu alte sisteme inteligente, în zone în care nu avem sisteme de irigații”, a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

    Sisteme noi de irigații pentru suprafețele care nu au fost irigate niciodată

    Daniel Constantin susține că este nevoie de soluții reale pentru combaterea secetei chiar și acolo unde apa din Dunăre nu ajunge.

    ”Pe reabilitarea infrastructurii principale trebuie să venim cu sisteme moderne, mă refer aici în principal la panouri fotovoltaice, soluții care se pot găsi, astfel încât să arătăm preocupare de mediu crescută și este vorba de un preț mai mic la ceea ce înseamnă folosirea apei. Chiar astăzi spuneau mulți fermieri că: domnule, multe nu au fost reabilitate pentru că nu au existat solicitări pentru a duce apa în zona respectivă, au considerat că indiferent care este prețul pentru apă, este scump pentru fermieri care au suprafețe mici. De aceea cred că trebuie să venim cu soluții inteligente care să ducă prețul cât mai aproape de limita minimă. În zonele celelalte trebuie să gândim și am văzut că și la Apele Române există mult mai multă înțelegere, să vedem dacă puțurile forate în anumite zone pot fi o soluție. Trebuie o discuție avută și cu cei care administrează bazinele de colectare a apei. Ele au fost construite și pentru această funcție, de irigații, și acolo vorbim de irigare gravitațională cu costuri mult mai mici”, a mai adăugat deputatul PNL Daniel Constantin, membru în comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

    Canalul Siret-Bărăgan, o mare oportunitate, dar cu finanțare de miliarde de euro

    Fostul ministru Daniel Constantin vede Canalul Siret-Bărăgan ca pe o mare oportunitate, însă necesarul de finanțare, din punctul său de vedere, este un efort uriaș.

    ”Canalul Siret-Bărăgan, da, este o oportunitate, numai că acolo, necesarul de finanțare este mult mai mare și decât reabilitarea de care vorbeam ceva mai devreme. Este vorba despre miliarde de euro. El trebuie să fie un obiectiv prioritar și în zeci de ani va fi. E o chestiune de decizie politică, vrem să-l folosim doar pentru irigații sau vrem să-l folosim și pentru zona de combatere a inundațiilor sau vrem să-l folosim și pentru zona de transport. În funcție de decizia care se ia, nu poți să-l mai modifici ulterior, din moment ce o parte e făcută într-un fel, o parte să fie făcută în alt fel”, a spus Daniel Constantin.

    Fostul ministru a amintit că există și alte proiecte pe irigații care trebuie luate în considerare. Totodată a făcut referire la una dintre instituțiile care la un moment dat a fost apreciată atât pe plan intern, dar și extern, în cadrul căreia există astfel de proiecte deja realizate, care pot fi revăzute.

    ”Mai există alte proiecte. Este un proiect care poate iriga tot sudul României și care pornește cu un alt canal, sub Carpați, pornește din zona Gorjului până în zona Prahova și acolo prin colectare din toate râurile care se varsă într-un final în Dunăre, și acolo poate fi o soluție, de asemenea, care va trebui reanalizată. La un moment dat se făcuseră planuri pentru astfel de situații. ISPIF-ul (n.r. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare) a reprezentat o instituție extrem de respectată nu numai în țara noastră, ci și peste hotare. Am avut surpriza la un moment dat ca un vicepremier dintr-o țară arabă, să vină în România și să mă întrebe cum facem ca ISPIF-ul să meargă acolo să proiecteze sisteme de irigații. ISPIF-ul funcționează și astăzi, numai că este o instituție care nu are mamă și tată, ca să zic așa, nu e în subordinea nimănui, e doar în coordonarea anumitor instituții, nu are resurse, are doar un patrimoniu pe care, din păcate, îl vânează toată lumea și cred că din motivul acesta a fost ținut acolo, dar în continuare există și resursă umană acolo și există câteva proiecte care pot fi luate încă o dată și revăzute, dacă ele pot fi adaptate la necesarul pe care îl avem astăzi. Sunt tot felul de soluții care au apărut în ziua de astăzi și care trebuie avute în vedere. Eu nu spun să implementăm un proiect așa cum a fost el desenat atunci, ci trebuie să îl adaptăm la ceea ce se poate face astăzi”, a punctat fostul ministru al Agriculturii.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii (16.11.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor