Lecție de tehnologie pentru cultura de floarea-soarelui ecologică
agrointeligenta.ro -Aurel Petruș este profesor în ceea ce privește agricultura ecologică. Are mai bine de 20 de ani de experiență în spate și lucrează alături de echipa sa peste 1.300 de hectare în ferma din comuna Ștefan cel Mare. Floarea-soarelui îi oferă satisfacții an de an, însă cu respectarea strictă a tehnologiei.
Floarea-soarelui este o cultură pe placul lui Aurel Petruș. Fermierul din județul Călărași urmează cu strictețe pașii tehnologici, pentru ca la recoltat să nu aibă surprize neplăcute. O primă regulă de aur în ceea ce privește floarea-soarelui este că aceasta se seamănă după înființarea solelor de porumb.
Terenul pentru floarea-soarelui trebuie bine pregătit. Ne explică Aurel Petruș: „Primăvara se fac două treceri cu niște unelte speciale. Sunt grape cu colți ficși, grape cu colți reglabili, grape cu colți elastici de mari dimensiuni, de 12-14 metri, de mare productivitate. Într-o zi facem până la 100-120 de hectare. Cu un consum foarte mic de combustibil, care printr-o trecere aproape că îmi ia toate buruienile care sunt în curs de răsărire”.
Semănatul la cultura de floarea-soarelui se efectuează după 10 aprilie și asta pentru ca plantele să beneficieze de o răsărire uniformă și viguroasă. Prima lucrare după semănat se efectuează când se ajunge la faza de 2-3 frunze adevărate. Atunci, angajații lui Aurel Petruș intră cu sapa rotativă în câmp. Apoi, când plantele au o dimensiune potrivită pentru a nu fi astupate, se fac treceri cu cultivatorul.
La utilizarea cultivatorului, Aurel Petruș mai are un secret. “La ultima trecere cu cultivatorul se modifică un pic, ca pământul de pe mijlocul rândului să fie un pic aruncat pe rândul de plante, să mai sufoce buruienile care mai sunt pe acolo. Până acum un an, practicam și rărițatul ca ultimă lucrare la floarea-soarelui, am renunțat din cauza secetei și zic eu că lucrurile sunt pozitive față de rariță”, a completat fermierul din Ștefan cel Mare.