• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihai Traian Olaru, pomicultor: Din fermă, merele noastre pleacă cu 1-1,5 lei pe kilogram

    Roxana Dobre -

    Prețul pe kilogramul de fructe plecat direct din fermă îi duce pe producători la limita supraviețuirii cu investițiile în livezi. Mihai Traian Olaru, pomicultor din județul Dâmbovița, a explicat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 care sunt provocările pe care trebuie să le treacă pomicultorii an de an, atât la vânzarea fructelor dar și pentru a ține piept importurile tot mai mari.

    Mihai Traian Olaru a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 , ediția difuzată luni – 21 noiembrie, că pentru anul 2022 costurile de producție a fructelor au crescut până la 60% comparativ cu 2021 iar prețul de vânzare a produselor a rămas la 1 leu, 1,5 lei pe kilogram în cazul merelor.

    ”Cheltuielile la un hectar de fructe sunt mult mai mari comparativ cu profitul. Anul trecut am avut supra-producție dar au rămas foarte multe fructe nevândute. Chiar dacă a fost prețul de 0,50 de bani pe kilogram nu au avut căutare deși am avut costuri mai mari și la recoltare, zile mai multe la cules, transport, cheltuieli mult mai mari. Iar strict pentru acest an, costurile au crescut cu 60 de bani pe kilogram, adică 60 la sută raportat la costul de producție”, a explicat pomicultorul pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Acesta a explicat și care sunt principalele cauze pentru care costurile de producție au crescut în 2022. ”Dublarea prețului la motorină, scumpirea inputurilor, lipsa forței de muncă, prețul scăzut la fructe, direct din fermă. Principala problemă legată de prețuri este că fructele pleacă de la noi la un preț mic și se duc către angrouri unde sunt livrate către alți intermediari ca de abia apoi să ajungă către consumatorul direct. Acum prețul de vânzare direct din fermă este între 1 leu și 1,5 lei pe kilogram în cazul merelor iar marfa de industrie 0,30 de bani. Noi nu putem să și producem și să vindem direct în piață pentru un preț mai bun de aceea noi vindem intermediarilor. Pentru că timpul este foarte scurt și ori te ocupi de producție și ai randament bun pe hectar, ori te ocupi de vânzare și vinzi. De aceea noi am decis să mai tăiem din plantațiile pe care le avem și să ne îndreptăm atenția către vânzare, să ajungem la consumatorul direct, ca să putem să rezistăm în continuare”, a mai spus Mihai Traian Olaru.

    Livezile superintensive ar rezolva problema lipsei de muncă, dar costurile pe hectar sunt mari 

    O soluție pentru pomicultorii care vor să reducă problema lipsei forței de muncă este trecerea livezilor clasice la superintesive. Costurile pe un hectar sunt însă extrem de mari, 40.000 de euro.

    ”Forța de muncă este o problemă pentru că la noi culesul se face numai manual, tăierile la fel. Reducerea nevoii de forță de muncă se poate face doar prin înlocuirea plantațiilor, noi avem și livezi clasice, trecerea la plantații super-intensive care ar scădea foarte mult costurile de întreținere a plantației. Noi în fiecare an trecem o anumită suprafață la livadă superintensivă, trecerea se face treptat pentru că costurile unui hectar de astfel de livadă sunt destul de ridicate, în raport cu câștigul din vânzarea fructelor. Vorbim de circa 40.000 de euro pe hectar. Și din cauza lipsei apei facem trecerea puțin la lentă, pentru că la noi fiind zonă de deal apa pentru irigații rămâne o provocare”, a mai spus pomicultorul dâmbovițean.

    Mere poloneze, vândute ca produse românești

    O problemă majoră cu care se confruntă pomicultorii este legată de importurile tot mai mari de mere din Polonia sau Ungaria care sunt vândute pe piață ca fiind produse românești.

    ”Noi vrem ca produsele noastre să fie etichetate corespunzător. Pentru că și în zona noastră vin mere din Polonia, Ungaria și sunt câteva depozite care sunt umplute cu produse de acest gen și sunt vândute sau etichetate ca fiind mere de Voinești. Merele pleacă din Voinești într-adevăr dar nu sunt produse în Voinești”, a atras atenția producătorul de fructe.

    Acesta deține în proprietate 2 hectare de livadă pe care cultivă cireșe, piersici, prune, mere, pere. Vinde fructele în diverse târguri de profil, organizate pe raza Capitalei sau direct din fermă, mai ales către intermediari.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Interviul integral cu Mihai Traian Olaru poate fi urmărit aici:


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds