• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Harta ploilor – se reface deficitul de apă din sol? Unde și cât a plouat în ultima perioadă

    Roxana Dobre -

    Deficitul de apă din sol este în scădere după ultimele săptămâni ce au adus ploi însemnate în cele mai multe județe ale țării. Cei mai norocoși au fost fermierii din sudul țării și din centru, unde precipitațiile au căzut moderat. În vest și nord vest, multe zone deja se confruntă cu exces de apă, umiditatea împiedicând închiderea campaniei de recoltare a porumbului.

    În ultimele săptămâni ploile nu au lipsit din majoritatea zonelor agricole iar producătorii agricoli sunt mulțumiți că la culturile de toamnă s-a recuperat o parte din seceta care se instalase în sol. Pe grupurile de Facebook fermierii au făcut un sondaj privința ”harta ploilor” din toată țara, mai exact cât a plouat în ultimele zile.

    Fermierul Daniel Nițu din județul Ilfov a făcut pe grupul de Facebook – Prieteni Agronomi, un sondaj privind cantitățile de precipitații care au căzut în ultima perioadă în zone agricole din țară. ”Salutare colegi. Cum stați cu precipitațiile? A dat Dumnezeu”, a spus fermierul în postarea sa.

    Producătorii agricoli sunt mulțumiți de cantitățile bune de precipitații dar, spun ei, în unele zone ploile îi încurcă pe agricultori să culeagă ce a mai rămas din porumb sau apa băltește pe câmp. Iată cum arată graficul ploilor conform răspunsurilor date de fermieri:

    Gică Stroie – Tufești/Brăila: 25 de litri;

    Ion Vlad – sudul județului Prahova: Aproape 40 de litri/metru pătrat;

    Neluțu Munteanu – județul Timiș: De 10 zile plouă întruna;

    Ioan Stamatin – județul Vaslui: 59 litri/metrul pătrat;

    David Crisu – județul Dolj: 80 litri/metru pătrat;

    Raul Suba – județul Hunedoara: peste 100 litri/metru pătrat;

    Florin Oghinciuc – județul Botoșani: 65 de litri/metru pătrat;

    Vlad Oancea – județul Călărași: în două zile a plouat 30 litri/metru pătrat;

    Lorincz Istvan Jeno – județul Alba (Aiud): în 4 zile a plouat 53 de litri/metru pătrat în zona Aiud;

    Andrei Pasca – județul Bihor: 123 de litri/mp;

    Daniel Dan – județul Dolj: 68 de litri/mp;

    Cristian Cobîrlie – județul Teleorman: peste 80 de litri/mp;

    Ionel Musta – județul Timiș: La noi este prea mult. Pe luncă băltește apa;

    Seby Florin Cristian – județul Satu-Mare: La Satu-Mare prea este apă nu putem recolta porumbul și încă mai este destul.

    Rezerva de umiditate în sol la data de 28 noiembrie (sursa: ANM)

    Ce anunță prognoza agrometeorologică  

    În perioada următoare, 28 noiembrie – 2 decembrie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme în general normală, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…9°C, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor.

    Temperatura maximă a aerului se va situa între 2…9°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între -6…8°C pe întreg teritoriul agricol, fiind condiții de producere a brumei și a înghețului la suprafața solului. Se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale la scara întregii țării, dar și mixte (lapoviță, ninsoare) în zonele deluroase, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului.

    În privința nivelului de umiditate din sol, ANM anunță că în cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-50 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și Oltenia, cea mai mare parte a Moldovei și a Munteniei. Conținutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute (secetă
    pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, local în nordul, sudul, estul și izolat vestul Munteniei, sud-estul Moldovei.

    Cum au ajutat ploile culturile agricole de toamnă

    Pe fondul menţinerii regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele fiziologice ale culturilor de toamnă vor evolua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele cele mai reci, ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente şi chiar stagnate temporar. Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor parcurge germinarea (80-100%), răsărirea (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrăţirea (10-100%). Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie, iar pe suprafeţele cu deficite moderate de apă în sol din sud-estul ţării, precum şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.

    La cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va continua faza de înfrunzire (8-11 frunze adevărate), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie, procesul de călire al plantelor efectuându-se în condiţii bune.

    În cea mai mare parte a ţării, viţa-de-vie se va afla în stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi va fi posibilă definitivarea maturării lemnului, îngălbenirii şi căderii frunzelor în toate plantaţiile, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare. Condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite efectuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun