Locuri de muncă

Măcelarii români sunt căutaţi “la export” mai ceva decât cadrele medicale: 1800 euro salariu

Dacă occidentalii sunt tot mai mofturoşi când vine vorba de meseriile grele din agricultură sau industria alimentară, est-europenii nu se dau în lături să facă treburile cele mai grele, iar de multe ori şi cele mai murdare.

Cei mai căutaţi sunt măcelarii şi tranşatorii, care primesc un salariu şi de până la 1.800 de euro pe lună, pe lângă cazare, masă, transport şi asigurare gratuite. Interesul occidentalilor pentru muncitorii români nu este de dată recentă, ci se manifestă încă de pe vremea comuniştilor, când existau echipe de măcelari şi tranşatori care mergeau să lucreze în ţările din vestul Europei, după cum spune Tudor Stanca, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Cele două meserii sunt la mare căutare şi astăzi. În Franţa, de exemplu, un măcelar cu experienţă este plătit cu 1.000-1.500 de euro pe lună la un un program de 7-9 ori pe zi, potrivit anunţurilor publicate pe site-urile de angajări. În Germania, salariul poate urca chiar până la 1.800 de euro pe lună, cu condiţia ca doritorii să aibe o experinţă de cel puţin doi ani în domeniu. Solicitări există şi din Olanda, Anglia sau Irlanda.

Tot în Hexagon se mai caută muncitori pentru sectoarele de creştere a animalelor, grădinări sau apicultori. De altfel, interesul francezilor pentru forţa de muncă ieftină din state precum România sau Bulgaria este în creştere. O dovadă în acest sens este şi faptul că lista meseriilor autorizate în agricultură pentru români şi bulgari va fi extinsă de la opt meserii, în prezent, la 14 în 2013.

Astfel, pe lângă meseriile clasice cum ar fi crescătorii de animale (porc, vaci, păsări etc.), au apărut şi altele noi în domenii precum producţia de brânzeturi şi de băuturi alcoolice sau în industria cărnii (sacrificarea animalelor şi tranşarea acestora).

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!