• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florinel Bîrcă, ANZ: În ciuda greutăților acestui an, s-au obținut rezultate bune în programele de ameliorare

    Roxana Dobre -

    Inspectorii ANZ au efectuat o serie de controale în ultima perioadă la Registrele Genealogice și societățile de ameliorare care derulează Controlul Oficial al Performanțelor (COP), a anunțat directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), Florinel Bîrcă. Acesta a menționat că este mulțumit e evoluția programelor de ameliorare, chiar dacă contextul anului 2022 a fost unul dificil.

    Florinel Bîrcă a explicat că programele de ameliorare din țara noastră au evoluat bine în ultimii ani chiar dacă nu au reușit încă să ajungă din urmă performanțele înregistrate în celelalte state. ”Este important ca animalele să fie înregistrate. De ce? Pentru că un animal neînregistrat, eu nu pot să știu că este acel animal din documente. Și atunci mie îmi aduce erori în programul de ameliorare. În ameliorare noi urmărim și următoarele generații și dacă am plecat rău de la o generații din urmă, a picat toate linia. Programul (de ameliorare n.r) înseamnă creșterea valorilor de ameliorare și a producțiilor, cu pași mici, cu fiecare generație. Eu am spus pe înțelesul tuturor, cu fiecare generație în parte. Generația următoare trebuie să fie un pic mai bună decât generația anterioară. Statul din cauza aceasta intervine pe piață și susține, dar mai intervin din alt motiv. Și anume că sunt rase autohtone și rasele pe care le-am adus aici se vor aclimatiza, o să vedeți, și ar trebui păstrate pe teritoriul României. Eu vorbesc aici de rasele autohtone care au fost de sute de ani crescute aici și ar trebui păstrate ca și nuclee”, a declarat Florinel Bîrcă în premieră pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 29 noiembrie.

    Unele rase românești sunt în pericol de dispariție

    Șeful ANZ a precizat că autoritatea competentă din domeniul zootehniei are în vedere și salvarea unor rase românești care sunt în pericol de dispariție.

    ”Unele sunt chiar în pericol de dispariție. O rasă care este aclimatizată aici și crescută aici de foarte mulți ani, ca și interes economic nu reprezintă un interes major, economic vorbind. Dar pentru ameliorare este interes major, pentru că ea poate duce la crearea unor noi rase sau la ameliorarea celor existente. Progresul nu se poate vedea într-o singură generație, susțin ca statul prin Ministerul Agriculturii să susțină această formă de ameliorare în România dintr-un singur motiv important. Mulți spun că în alte țări, statul nu intervine. Păi nu intervine, fiindcă au zeci de ani înaintea noastră. Dar România nu e în acest caz”, a mai adus completări pentru emisiunea Agrostrategia, Florinel Bîrcă.

    Progrese importante la vaca de carne

    Directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a dat exemplu cazul Asociației Aberdeen Angus care a înregistrat progrese importante în cadrul programului de ameliorare, astfel că au reușit să nu mai depinde de materialul seminal adus din import ci fac reproducție cu tauri proprii.

    ”Sunt Registre Genealogie care au ajuns să închidă, să nu mai aducă MSC (material seminal congelat n.r) din afară, adică au taurii lor. Și cine este zootehnist înțelege lucrul acesta, adică începe să ajungă acolo unde se vorbește de propria populația în România, inclusiv cu reproducători masculi. Și aici aș menționa cazul celor de la Aberdeen Angus. Sunt și registre care au plecat mai târziu, anumite rase au plecat mai târziu și sunt abia în punctul  că de abia au ales mamele de tauri”, a mai spus specialistul în zootehnie.

    Și la rasele de lapte, producția medie pe cap de vacă s-a dublat în ultimii circa 30 de ani

    În cazul raselor de lapte, producția medie pe cap de vacă s-a dublat în ultimii ani, a menționat Florinel Bîrcă. Un exemplu în acest sens este rasa Holstein iar progresele înregistrate de fermieri aduc în exploatațiile zootehnice și costuri mai mici de producție.

    ”Aproape că am dublat, nu noi, ci tot sectorul zootehnie care a lucrat până acum, în zeci de ani. S-a dublat producția medie pe cap de vacă, spre exemplu la Holstein, față de anii 90. Acest lucru  ce înseamnă? Că am și costuri de producție mai mici, fiindcă un animal îmi produce aproape dublu și este foarte e devii competitiv pe piață. Eu sunt un pic mâhnit, fiindcă mai ales pe vacile de lapte mi-aș dori mai multe mame de taur. Am mai spus-o și o mai spun. Nu cred că lipsește ceva. Trebuie să conștientizăm fermierii. Este păcat ca acea vacă ce are producție record, sau printre primele, deci producție foarte mare, e păcat să nu fie mama de taur.  Eu aș fi mândru să am pe perete undeva și să spui că acesta este taur din exploatația mea. Noi avem tauri, dar eu personal aș vrea mai mulți. Pentru că mă ajută în fermă să am diversificare, să am valori de ameliorare mai bune. Dar noi avem un număr mai mic de tauri din România iar pe lapte undeva la 76, este foarte mic procentul din populația pe care o avem. Dar suntem pe drumul cel bun. S-au făcut testări, avem și fiice ale taurilor care ajung la producție”, a punctat șeful ANZ.

    Inspecții în teren pe programele de ameliorare

    Florinel Bîrcă a reiterat că ANZ a efectuat în ultima perioadă o activitate de inspecție pe programele de ameliorare în care s-a verificat dacă datale din Registrele Genealogice sunt corecte.

    ”Noi ce facem în această activitate? Verificăm activitatea de control a asociațiilor pe COP (Controlul Oficial al Producțiilor n.r) fiindcă vrem să ne asigurăm că datele înscrise în Registrele Genealogice sunt cele corecte. Numai cu muncă riguroasă și exactă, cu înregistrări exacte în RG rezultatele vin. Dacă ai greșit și ai pierdut o generație atunci rezultatul este dezastruos pentru pentru acel program de ameliorare. Nu ne permite, fiind în urma unor țări, recunoaștem lucrul ăsta, dar eu sper cu pași repezi să să ajungem unde trebuie și rezultatele pentru anul acesta în ameliorare să știți că sunt bune. Eu mă declar mulțumit”, a adus clarificări Florinel Bîrcă.

    În 2022 programul de ameliorare și-a atins țintele, în pofida unui an greu

    În ciuda unui an complicat, din cauza secetei dar și a complicațiilor survenite din cauza războiului din Ucraina, programul de ameliorare și-a atins scopurile iar șeful ANZ se declară mulțumit de rezultatele din teren.

    ”Am avut un an destul de greu și cu contextul acesta geopolitic, și cu seceta, a crescut prețul furajelor, a inputurilor în special. Vorbeam la un moment dat cu cu fermierii din sectorul de creștere a vacilor de carne, că duc din greu sarcina aceasta a inputurilor, mai ales a furajelor. Dar la vaca de carne sunt societăți de ameliorare și rase în România, cum am mai dat exemplu Aberdeen Angus, care a prins foarte bine, se pare că s-a aclimatizat și uite că suntem pe locurile bune în Europa cu această rasă. Se mai pot face lucruri bune și cu alte rase care sunt din punct de vedere economic destul de importante și pe care ar trebui ușor, ușor să fie aduse la performanță. Și programul pentru Bălțată Românească dă rezultate bune iar cei de la Brașov din câte am văzut fac o treabă foarte bună și sunt destul de avansați pentru că erau pregătiți la un moment dat să facă transfer de embrioni ceea ce nu este un lucru ușor pentru că necesită specialiști, care din păcate îi găsim cu greu. Dar eu sunt optimist pentru că dacă într-un an atât de greu au obținut rezultate atât de bune, atunci există speranțe”, a conchis directorul autorității competente din sectorul zootehnic.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florinel Bîrcă, Director General ANZ


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri