• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bursa cerealelor. Prețul grâului și porumbului continuă să scadă. Cotațiile la zi

  agrointeligenta.ro -

  Prețul grâului continuă să scadă pe piața cerealelor din Europa. Principalul motiv este prelungirea acordului de export pentru cerealele din Ucraina, ceea ce a dus la or creștere a ofertei. Aprecierea puternică recentă a monedei euro pune, de asemenea, presiune asupra prețurilor cerealelor.

  Prețurile grâului au fluctuat puternic în noiembrie – dar în general au scăzut cu aproape 35 de euro – Bursa de la Paris închizând ziua de marți, 29 noiembrie, la o cotație medie de 325 de euro pe tonă. Prețul grâului din SUA au scăzut luni la cel mai scăzut nivel de trei luni în tranzacțiile în curs.

  Un motivul al scăderii prețurilor l-au reprezentat protestele anti-coronavirus din China care au declanșat un val de achiziții pe fondul îngrijorărilor legate de impactul asupra economiei globale.

  Comisia Europeană și-a redus vineri (25 noiembrie) estimarea pentru exporturile europene de grâu comun pentru 2022/23 la 34,0 milioane de tone, de la 36,0 milioane de tone prognozate cu o lună în urmă. O parte din grâul moale care nu este exportat urmează să fie folosit ca hrană pentru animale, spune comisia.

  Până pe 21 noiembrie, țările Uniunii Europene exportaseră în total 14,2 milioane de tone de grâu, față de 13,6 milioane de tone anul trecut. Germania exportă cel puțin 1,6 milioane de tone.

  Importurile europene de grâu au totalizat 3,5 milioane de tone la 21 noiembrie, comparativ cu 1,9 milioane de tone anul trecut. Un plus de 1,6 milioane de tone. Aproximativ două treimi din importurile de grâu au venit din Ucraina.

  Previziunea mai scăzută a exporturilor, la pachet cu revizuirea în sus cu 1 milion de tone a importurilor preconizate au determinat, de asemenea, Comisia să crească stocurile europene de grâu comun la sfârșitul anului de comercializare 2022/2023, la 15,5 milioane de tone, față de cele 13,7 milioane anterioare din octombrie.

  Importurile europene de porumb de două ori mai mari decât anul trecut

  În ciuda unei recolte europene foarte slabe , prețurile porumbului au scăzut chiar mai mult decât prețurile grâului. Cu fluctuații puternice de preț, acesta a scăzut cu un total de 45 de euro în noiembrie – ajungând astăzi la un preț mediu de 300 de euro pe tonă în prezent. Cantitățile ieftine de la  Marea Neagră cresc presiunea asupra prețurilor, susțin analiștii și comercianții.

  Recolta de porumb din Europa, decimată de o secetă severă, a fost redusă la un nou minim din ultimii 15 ani de către comisie. În același timp, experții Comisiei și-au ridicat din nou prognoza pentru importurile de porumb în sezonul curent.

  Comisia și-a redus estimarea recoltei europene de porumb la doar 53,3 milioane de tone de la 54,9 milioane în urmă cu o lună, confirmând că aceasta este cea mai mică recoltă de porumb din 2007.

  În plus, Comisia a crescut estimarea importurilor de porumb în sezonul 2022/23 de la 22,0 milioane de tone la 23,0 milioane de tone – în ciuda utilizării mai mari a grâului în hrana animalelor.

  Importurile europene actuale de porumb din 21 noiembrie însumează deja 11,5 milioane de tone, comparativ cu 5,1 milioane de tone anul trecut – iar 42% au venit din Ucraina.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Egiptul a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc. Prețul oferit la licitație Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina

  Ultimele știri

  Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi Guvernul a aprobat subvenția de 25 lei pe familia de albine. Cererile se depun la DAJ