• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de animale care au subvențiile blocate la plată

    Roxana Dobre -

    Verificările în fermele de animale până la sfârșitul anului. Circa 400 de controale vor fi efectuate de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) la crescătorii de animale care încasează subvenții pe cap de animal. Autoritatea competentă în domeniul zootehniei este delegată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să efectueze aceste inspecții în ferme.

    Directorul general al Agenției Națională pentru Zootehnie (ANZ), Florinel Bîrcă a anunțat fermierii că funcționarii autorității în domeniu mai efectuează controale în ferme până la sfârșitul anului 2022, adică în luna decembrie sunt programate 400 de verificări.

    ”O să fie până la sfârșitul anului încă vreo 400 de controale, din ce știu eu. Agenția Națională pentru Zootehnie desfășoară o activitate de control care înseamnă undeva la 70-75 % din activitatea ei și pot să vă spun că până la această dată am desfășurat un număr de 10.200 de acțiuni de control la fața locului, în acest an. Este foarte mult, după părerea mea, având în vedere că este firesc să facem controalele, așa cum spune legislația în vigoare, având în vedere că în ultimii 2 ani am avut și problemele de pandemie. Și știți verificările au fost mai greu de făcute, mai greu de de colaborat la fața locului cu fermierul”, a declarat șeful ANZ, pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 29 noiembrie.

    Inspectorii ANZ au verificat 5.150 de exploatații, pentru subvențiile achitate prin APIA

    Florinel Bîrcă  a explicat cum se desfășoară controalele pentru subvențiile pe cap de animal, în fermele zootehnice. Acesta a subliniat că în acestt an inspectorii ANZ au efectuat un număr de 5.150 de verificări, din eșantionul de control în teren extras de APIA.

    ”Aceste controale se împart în două mari categorii. Sunt controalele venite prin protocol de colaborare cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde au fost undeva la 5.150 de verificări. Ne-am îndeplinit activitatea și ne-am închis așa cum a fost solicitat din partea APIA și a Ministerului Agriculturii pentru ca fermierii să poată să primească subvenția la timp, partea de avans pentru campania 2022. Pe lângă activitatea asta, noi mai avem și activitatea de inspecție de stat în zootehnie, iar colegii mei execută această activitate pe tot timpul anului pentru tot ce înseamnă activitate în zootehnie. Mă refer aici pentru acțiunile desfășurate în cadrul programelor de ameliorare, agenția supervizează această activitate și s-au efectuat aceste verificări. Pe lângă aceste controale mai sunt controalele pe baza de date la albine, și să nu uităm controalele pe sesizări”, a arătat directorul general al ANZ pentru emisiunea Agrostrategia. 

     Florinel Bîrcă (ANZ): ”Nu toți fermierii care au cerut subvenții, încasează banii!”

    Directorul general al ANZ a atras atenția că nu toți fermierii care au depus cererea unică pentru subvențiile pe cap pe animal sunt neapărat și eligibili. Controalele în teren sau cele administrative stabilesc dacă crescătorii de animale îndeplinesc condițiile obligatorii.

    ”Așa cum scrie și în protocolul făcut de Agenția de plăți, în momentul în care fermierul sesizează către APIA sau către noi anumite nemulțumiri, anumite probleme, constatate de către ei în procedura de autorizare la plată. Noi suntem obligați să facem o verificare și facem verificare vizavi de aceste sesizări până în momentul în care avem, Doamne ferește, și sunt și cazuri din astea când avem o o neregulă identificată, proces în instanță. Noi verificăm lucrurile acestea, bineînțeles și transmitem către Agenția de Plăți rezultatul verificărilor. Adică acum trebuie să știți că sunt și fermieri care nu-și primesc banii, nici măcar avansul și nici măcar plata finală. De ce? Deoarece animalele respective sunt neeligibile la plată și fermierul trebuie să înțeleagă acest lucru. Și profit de această ocazie să explic exact. În momentul când vrea să depună cererea de plată la APIA, mai ales pe animale trebuie să-și verifice animalele din exploatație, animalele din baza de date de la ANSVSA și după care să declare animalele”, a punctat specialistul în zootehnie.

    Fermierii care iau subvenția ”mare” trebuie să se asigure că animalele sunt înregistrate

    Florinel Bîrcă a mai explicat pentru crescătorii de animale că pentru a se asigura că plățile de la APIA vor ajunge în conturile acestora, trebuie să verifice dacă animalele sunt înscrise și declarate atât în bazele de date ale ANSVA cât și în Registrul Genealogic, în cazul Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ).

    ”Este un lucru primordial pe care fermierul trebuie să îl facă la depunerea cererii și în momentul acela dacă cele 2 baze de date plus Registrul Genealogic (în cazul plăților pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic n.r) se suprapun, atunci nu vei avea sub nicio formă vreo problemă. Nu mă refer aici la retenția animalului dar cele mai multe persoane neglijează acest lucru. Și la momentul când mergi în exploatație constați o dată la verificare la birou, fiindcă o inspecție făcută la fața locului este precedată de o verificare la birou. Și la această verificare constați că fermierul a declarat vreo 300 de animale și în realitate are decât vreo 100. Restul ori le-a înstrăinat, ori a uitat să le treacă în exploatația respectivă. Ele poate există în exploatați lui, dar nu sunt nu sunt eligibile sau nu sunt înregistrate conform ordinului 40 al ANSVSA”, a mai arătat Florinel Bîrcă.

    Acesta a subliniat ferm că un animal neînregistrat corect, nemarcat corect într-o exploatație, din punct de vedere legal nu există și nu poate fi eligibil pentru plată. ”Nu putem să vorbim de animale eligibile pentru plată mai ales pentru schemele în ameliorare, când el nu este înregistrat Din păcate sunt asemenea situații și noi a trebuit să le scoatem în afara cererii respective sau din memoriile pe care le pun pentru pentru hotărârea 1.079 deci pentru ajutorul de stat pentru  ameliorare. De ce? Fiindcă nu corespund.   Fiindcă schemele pe zootehnie sunt legate de înregistrarea animalului, vrem vrem să avem o trasabilitate, nu vrem numai noi, așa că ne-am propus ca stat și stat membru. Deci vrem să avem o trasabilitate a animalelor până și la sacrificare și merge la raft, pentru că este important și pentru consum. Pentru că trebuie să știm de unde a plecat animalul și unde a ajuns”, a conchis Florinel Bîrcă.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florinel Bîrcă, Director General ANZ


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA