• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Investiția în cultura de soia a dat roade în ferma lui Aurel Petruș

    Adrian Radu -

    Aurel Petruș îi îndeamnă pe fermierii din țara noastră să mizeze pe soia în campaniile agricole viitoare. Le dă exemplul propriu, dar și un avantaj imbatabil: aceasă cultură poate fi procesată în România. Cererea pe piața europeană este în creștere, astfel că soia reprezintă o cultură rentabilă.

    Aurel Petruș lucrează 1.300 de hectare în sistem ecologic în județul Călărași. Pe o parte din acestea a avut soia. Avantajele acestei culturi sunt multiple. Din soia se realizează numeroase produse care se utilizează în alimentația umană, dar și în cea de furaje pentru animale. În plus, din boabele de soia se pot face diferite vopseluri, mase plastice sau săpunuri.

    La nivel strict agricol, soia este o premergătoare excelentă, deoarece lasă în sol o cantitate mare de azot. “Anul 2022 a fost un an plin de provocări pentru toată lumea, atât pentru fermierii din convențional, cât și pentru fermierii din ecologic. Noi anul ăsta am avut o intenție de a crește suprafața de soia și a începe o nouă fază în fermă, de a cultiva cât mai multe leguminoase. Cultura de soia noi am îmbrățișat-o și din punctul de vedere că beneficiem de ea în cadrul fermei de păsări, unde obținem șrotul în cadrul fermei, șrot pe care-l folosim la obținerea rețetelor pentru păsări, intenționând în acest an o mică parte să o și vindem ca atare, clienți sunt destui. Avem piață foarte bună pentru valorificarea ei”, a explicat Aurel Petruș, președintele Cooperativei Biocoop din Ștefan cel Mare.

    Într-un an dificil, așa cum a fost 2022, Aurel Petruș a reușit să obțină o producție bună, care s-a situat undeva între 2.500-3.000 kilograme la hectar. Asta chiar în condițiile în care solele în care a fost semănată soia nu erau destinate acestei culturi. Astfel, Petruș și echipa sa au fost nevoiți să aibă o atenție sporită la gradul de îmburuienare.

    Producția bună a venit și datorită faptului că suprafața a beneficiat de irigații. “Mărind suprafața, am încercat și o mai mare varietate de soiuri. Eu deocamdată spun că știu pe ce o să merg în anul viitor, este sămânță produsă în Uniunea Europeană, produsă de noi. Cultura de soia poate fi obținută în România cu sistemul de irigat care se anunță că va crește din ce în ce mai mult. Este singura cultură care poate fi procesată la ora actuală în totalitate în România și să plece procesată. Nu știu de ce mai stăm pe gânduri să nu luăm toate măsurile și toate pârghiile necesare ca fermierii să fie atrași să cultive această cultură”, a concluzionat Aurel Petruș.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării