Apel disperat al fermierilor: Șacalii ne atacă și ne omoară animalele!
Roxana Dobre -Șacalii sunt o problemă majoră pentru crescătorii de animale din vestul țării. Atacurile fiarelor sălbatice lasă în urmă prăpăd de fiecare dată. Zeci de animale sunt sfâșiate și omorâte de șacalii pe care nu îi vânează nimeni.
Fermierii din vestul țării se confruntă de la începutul acestui an cu o problemă majoră în exploatațiile de animale: atacuri de șacali în haită. Animalele au apărut pentru prima dată în primăvară în zona Timișului iar crescătorii de animale de tem de atacuri și mai feroce ale dăunătorilor sălbatici care au omorât deja zeci de oi și miei.
Flori Mînzat, crescătoare de animale din localitatea timișeană Chișoda, comuna Giroc, a semnalat o situație nouă prin care trec fermierii din vestul țării: atacurile repetate ale șacalilor. Dacă fermierii se temeau deja de lupi, urși sau chiar porci mistreți, acum un nouă dăunător dă târcoale exploatațiilor de animale.
”Nu știm cum să mai facem și cui să ne adresăm. Problemele pe care le avem avem noi în fermă la ora actuală, și de fapt în comunitate pentru că nu este numai cazul nostru, sunt legate de șacali. Este o problemă destul de gravă. Ei încep să atace din primăvară, când ne-au omorât miei, oi. Am stat și ne-am întrebat ce se întâmplă, care este dăunătorul. Soțul a stat și la pândă. Ca într-un final să descoperim că era vorba despre șacali”, a explicat Flori Mânzat pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența -AGROINTEL.RO, ediția din 6 decembrie.
Șacalii atacă în haite și revin unde au găsit hrană
Flori Mânzat a mai menționat că șacalii atacă grupați în haite și revin acolo unde găsesc hrană, astfel că fermierii duc o adevărată luptă de apărare în fața animalelor sălbatice.
”Atacă în haită și își cam marchează teritoriul și în același loc vin de mai multe ori. Noi am pierdut peste 10-15 animale din această cauză. Noi avem două ferme, una mai mare unde ținem animalele pentru vânzare și alta mai mică unde avem tineretul. Și au început să atace tineretul. Până ne-am dumirit cine atacă am mutat turma după o săptămână și am adus-o la ferma mare. Vreo lună și ceva a fost liniște pentru că au atacat la ceilalți crescători care au fost în zonă și după această perioadă au ajuns din nou și la noi, la ferma mare de această dată. Din nou am trecut prin nopți nedormite când efectiv am stat să supraveghem animalele. Sunt și șireți pentru că stai noaptea să supraveghezi și nu atacă dar cum ai plecat dau atacul. Foarte mulți crescători vin și îmi spun că au probleme în zonă. Și am zis: în regulă, hai să facem ceva toți ca să rezolvăm problema aceasta. Am decis să facem în perioada următoare o sesizare, noi suntem fermieri mici, nu o să ne bage nimeni în seamă nici la AJVPS (Asociația Judeţeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi n.r). Probabil la noi la Primărie nu se pune problema, ne vor asculta dar cum ce poate ajuta Primăria?”, a mai povestit crescătoare de animale pentru emisiunea Agrostrategia.
Flori Mânzat a renunțat la creșterea vacilor de carne
Flori Mânzat este una dintre cele mai apreciate crescătoare de ovine din zona Timișiului. Acesta deține o exploatație cu 800 de oi, o afacere de familie mică dar care are clienți fideli pe plan local, acolo unde producătoare vinde brânză sau miei de Paști într-un magazin propriu.
”Suntem în Chișoda de foarte mult timp și ne ocupăm de creșterea ovinelor. Creștem 800 de ovine de la care procesăm laptele. Am lichidat ferma de vaci de carne de vreo doi ani de zile, înainte de pandemie, nefiind rentabilă. Și vă dau un exemplu: am ținut taurii la îngrășat doi ani de zile, nu s-au căutat, nu am vândut și am avut trei masculi care cântăreau 2,5 tone și i-am vândut la prețul de 7,5 lei pe kilogram. Ceea ce nu este deloc rentabil, oricât de drag ai avea de animale și creșterea lor”, a mai povestit Flori Mânzat.
Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.