• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DNA a dispus trimiterea în judecată a fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu

  Roxana Dobre -

  Fostul ministru al Agriculturii, deputatul Adrian Chesnoiu, a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității.

  Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat astăzi, miercuri – 7 decembrie, printr-un comunicat, că procurorii din cadrul Serviciului teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  – Adrian Ionuț Chesnoiu în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a patru infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și a  infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
  – Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a patru infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,
  – Aurel Sandu, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
  – Cosmin Mihai Corobea, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
  – Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad,
  – Ionuț Cătălin Lăscaie, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid.

  Potrivit DNA, fiecare dintre aceștia cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

  Care sunt acuzațiile procurorilor

  În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Adrian Ionuț Chesnoiu , în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

  Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, respectiv Aurel Sandu, Mihai-Cosmin Corobea, Mihai Pârv și Cătălin Ionuț Lăscaie . După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Cătălin Ionuț Lăscaie ar fi fost respins la proba interviului.

  ”De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Aurel Sandu, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu”, se arată în comunicatul DNA.

  Paguba din dosar i-a fost imputată fostului ministru Adrian Ionuț Chesnoiu

  În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziție de către inculpatul Adrian Ionuț Chesnoiu. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  DNA face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


  Te-ar mai putea interesa

  A ajuns primul transport cu oi donate pentru oierul căruia i-au murit animalele de la un tratament Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit! Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04 Șeful APIA: 12 euro/ha – cuantumul ANT la culturi în teren arabil

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE