• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Crescătorii de animale sunt disperați: Pierdem ajutorul de stat din cauza termenelor prea scurte pentru depunerea documentației

  Angelica Lefter -

  Crescătorii de animale vor pierde ajutorul de stat din cauza termenelor prea scurte pentru depunerea documentațiilor solicitate. Fermierii care cresc păsări sau suine au termen până la finalul anului să depună cererea de finanțare pentru programul de susținere, însă cum documentația trebuie să includă și autorizația de construcție, cu tot cu avizele de mediu, majoritatea exploatațiilor nu se vor putea încadra în termenul-limită.

  Două programe de susținere pentru crescătorii de suine și de păsări au fost aprobate încă din 2018, dar abia în această toamnă au fost relansate cu finanțare. Termenul de depunere a cererilor și proiectelor este finalul acestui an, dar din cauză că documentația trebuie să includă autorizațiile de construcție – cu tot cu avizele de mediu – cei mai mulți crescători nu vor reuși să se încadreze în termenul limită. Nu din cauza lor, ci pentru că obținerea acestor avize durează foarte mult.

  Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a explicat în cadrul emisiunii Agrostrategia, de miercuri – 7 decembrie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, că tocmai pentru că lucrurile au fost tergiversate, mulți dintre fermieri vor renunța la a mai apela la acest program menit să relanseze fermele de porci și de păsări din țara noastră.

  ”Este vorba de o lege care este validă și este în funcțiune din 2018. Acum, în cadrul asociației aș putea spune că avem câțiva colegi, nu mulți, nu câți ne-am fi dorit noi să existe care doresc să acceseze acest program. (…) Problema este, de fapt, alta. Trebuie să-ți faci o documentație și să o depui într-un termen foarte scurt. Acum, iarăși, cred că se încheie subiectul la finalul anului, deci la 30 decembrie trebuie să depui toate dosarele. Ori problema este că doar pentru o autorizație de mediu, un fermier nu poate să o obțină într-un timp mai scurt de 6 luni. Asta este ceea ce ne-au spus: da, vrem să mergem mai departe, dar cum să-mi depun eu tot dosarul până la finalul anului în condițiile în care eu nu am cum. Teoretic și practic, ca fermier, nu am cum să obțin aceste avize, aceste autorizări”, a apreciat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

  Reprezentantul producătorilor de carne de porc a întărit ideea că fermierii au așteptat foarte mult acest program.

  ”Programul este așteptat și este așteptat cu sufletul la gură de mai mulți ani. Nu au fost bani (…) Chestiunea este următoarea: sunt prea puțini, mult prea puține astfel de proiecte. (…) Noi avem o mare hibă și o mare problemă în partea de reproducție, în partea de purcei. Noi importăm undeva între 800.000 și 1.200.000 de purcei de peste tot (…), doar pentru îngrășare. De ce? Pentru că nu avem efectivul matcă. Efectivul matcă s-a diminuat în ultimii ani dramatic, aproape cu 60%. Ori în contextul acesta, fermele de reproducție sunt fermele generatoare de purcei, sunt fabricile de purcei”, a spus Ioan Ladoși.

  Ioan Ladoși: Mai avem în ferme doar 100.000 de scroafe, în ultimii 5 ani s-au pierdut 60.000 de scroafe

  Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), a mai punctat în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1, că în ultimii cinci ani s-au pierdut 60.000 de scroafe, iar în prezent nu vorbim despre o dezvoltare a sectorului de reproducție, ci de o refacere.

  ”Trebuie să pornim de la faptul că noi acum mai avem 100.000 de scroafe în ferme comerciale. Pentru a începe să facem ceva, am avea nevoie de o creștere a efectivului de scroafe cu 60.000, exact cât am pierdut în ultimii 5 ani. Deci noi acum vorbim despre o refacere, să ajungem înapoi unde am fost acum 5 ani. În 2018 obiectivul legii era totul altul și o să vedeți dacă citiți. Se dorea creșterea de la 160.000 de scroafe în România, la 250.000 de scroafe, astfel încât să ajungem să ne producem practic toți purceii necesari”, a conchis Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), invitat al emisiunii Agrostrategia, de la TVR1, o emisiune ce poate fi urmărită zilnic de luni până joi, de la ora 10:00.


  Te-ar mai putea interesa

  Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

  Ultimele știri

  Prețul mieilor după Paști. Oierii mizează pe cererea venită pentru export Înghețată din lapte de porc – inovația unui fermier olandez Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare