• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Chesnoiu: ”PNS trebuie să fie un instrument util pentru fermieri şi pentru agricultura României”

    Roxana Dobre -

    Fostul ministru, Adrian Chesnoiu, a transmis un mesaj important pentru fermierii care vor beneficia de subvențiilor pe hectar și cap de animal, din 2023, prin Planul Național Strategic (PNS), document ce a fost aprobat de Comisia Europeană (CE).

    Elaborarea și discuțiile pentru Planul Național Strategic (PNS) au demarat în mandatul ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu iar documentul care conține subvențiile pentru fermieri a fost preluat de Petre Daea când a devenit din nou ministru al Agriculturii. Adrian Chenoiu a transmis joi, 8 decembrie, un mesaj pentru fermieri, subliniind că efortul său și al echipei care a lucrat la PNS ”a fost încununat cu succes”.

    ”Efortul nostru este încununat cu succes! Ieri (miercuri – 7 decembrie, n.r), Comisia Europeană a anunțat aprobarea Planului Național Strategic 2023-2027. Mulțumesc echipei mele pentru efortul extraordinar pe care l-au făcut astfel încât să redactăm un document integrat. Mulțumesc, de asemenea, fermierilor și asociațiilor cu care m-am întâlnit aproape zilnic în cele două luni de elaborare a a PNS, pentru a dezbate și stabili împreună care sunt nevoile reale ale fermierilor români astfel încât PNS să reflecte realitatea din teren și să nu fie un document care să devină o frână în dezvoltarea și modernizarea agriculturii românești”, a transmis Adrian Chesnoiu pe pagina sa de Facebook.

    Plăți directe și fonduri europene în cuantum de 15,8 miliarde de euro

    Potrivit fostului ministru al Agriculturii, un plafon de 15,8 miliarde de euro se află la dispoziția fermierilor și autorițăților locale pentru dezvoltarea mediului rural.

    ”Am spus-o încă din ianuarie când eram în plin proces de redactare a Planului: PNS trebuie să fie un instrument util pentru fermieri şi pentru agricultura României, nu un document pentru reforme pe hârtie! Am satisfacția că am reușit să avem un document echilibrat care să facă în mod real tranziţia între perioada 2014-2020 şi 2023 – 2027 şi nimeni să nu fie exclus dintre cei care pot să depună proiecte pe programarea viitoare”, a mai punctat Adrian Chesnoiu.

    Acesta a completat că dialogul cu reprezentanţii mediului asociativ și cu fermierii din toate sectoarele de activitate a fost extrem de util. ”Efortul a meritat! Am dovedit că prin comunicare și implicare, cu oameni pregătiți putem să fim la masa negocierilor europene ca parteneri egali. Primul pas l-am făcut! Urmează ca autoritățile să managerieze eficient acest beneficiu imens pe care România îl are pentru dezvoltarea sectorului economic care asigură securitatea alimentară a românilor, un subiect extrem de important în contextul geopolitic și geostrategic actual. Mulțumesc pe această cale și actualei conduceri a MADR care a definitivat aprobarea acestui beneficiu important pentru agricultura românească!”, a conchis fostul șef de la MADR.

    Comisia Europeană a informat oficial că planurile strategice ale Bulgariei și României, în valoare de 5,6 miliarde euro și respectiv 14,9 miliarde euro, au fost aprobate de Comisie. Din bugetul total al UE, peste 5,6 miliarde euro vor fi alocate obiectivelor de mediu și climatice și eco-schemelor și 436 milioane euro tinerilor fermieri.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre aprobarea PNS, aici: PNS, alocare de 14,9 miliarde de euro. Fermele sub 50 de hectare vor primi o subvenție-bonus


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor