• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermierul Dimitrie Muscă trăiește cu o mare teamă: ”Ne păzim inclusiv de terorism!”

  Roxana Dobre -

  Fermierul Dimitrie Muscă trăiește fiecare zi cu o mare teamă care îl face să aibă mari rezerve în a investi în continuare. Inginerul de la Curtici, județul Arad, ne-a mărturisit că nu a depășit teama de a-și vedea întreaga fermă de porci sacrificată pe capete din cauza Pestei Porcine Africane (PPA). Celebrul antreprenor arădean încă nu își explică cum în luna martie 2021 pesta a reușit să îi îmbolnăvească porcii, în ciuda măsurilor draconice luate la acea vremea, și pe care le aplică cu sfințenie și astăzi.

  ”Am repopulat fermele anul trecut în luna septembrie, iar din luna august 2022 am intrat pe flux normal. Avem 24.000 de capete și livrăm și în luna aceasta spre abatorizare circa 5.000 de capete de porci numai de la Macea. Pesta este aproape de județul nostru și nu putem face decât să ne păzim. Și trebuie să pe păzim inclusiv de terorism. Și asta puteți să subliniați: ne păzim inclusiv de terorism! Și aici pricepe fiecare cât vrea”, a declarat Dimitrie Muscă pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

  Prețurile la carnea de porc vor crește în perioada Sărbătorilor

  Dimitrie Muscă a subliniat că prețul pentru carnea de porc va crește cu siguranță în perioada următoare, având în vedere scumpirile în lanț la combustibil, gaze și energie.

  ”Prețurile la carnea de porc sigur vor fi în creștere. N-avem cum, pentru că la noi se produce 10%, cheltuielile cresc de la o zi la alta și cu furajele, și cu curentul, și cu gazul și cu toate celelalte. Și atunci nu avem ce să facem, sigur cresc prețurile. Pentru anul viitor trebuie să lucrăm la capacitatea maximă pe care o avem, de 50.000 de capete, să livrăm peste 100.000 de capete având în vedere că ciclul lui este sub 6 luni și, cel puțin în această perioadă, este greu să mă duc acum și să spun că măresc capacitate când în orice moment poate să vină Tánczos Barna (ministrul mediului n.r) și să îmi mai aducă o pestă”, a mai arătat fermierul.

  Producătorul agricol din județul Arad, deținătorul unuia dintre cele mai mari combinate agroindustriale din județ, CAI Curtici, a fost nevoit în 2021 să își închidă magazinele de desfacere pentru o săptămână, după ce  în ferma sa din Macea a fost confirmat virusul Pestei Porcine Africane (PPA). În exploatația fermierului, au fost zilnic uciși porci, întreg efectivul fiind la acea vreme destinat sacrificării, incinerării sau îngropării ulterioare.

  Pentru fermierul Dimitrie Muscă pagubele rămase în urma confirmării în ferma sa a virusului PPA sunt uriașe: 22.000 de porci omorâți, costuri cu incinerarea dar și închiderea magazinelor proprii unde își desfăcea marfa din ferme, procesată, și distrugerea produselor existente pe stoc.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: Sacrificări în masă în ferma lui Dimitrie Muscă pentru lichidarea focarului de pestă porcină africană!


  Te-ar mai putea interesa

  Cuantum APIA pentru ANTZ ovine/caprine: 4,82 euro pe cap de animal Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA După articolul Agrointeligența, ANSVSA a decis că autorizațiile obținute de fermieri rămân valabile Ce impozit plătește la stat un oier cu 100 de oi pe persoană fizică Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există

  Ultimele știri

  Fermierii fotbaliști așteaptă următoarea ediție a Campionatului Național de Fotbal Fertillia Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului”