• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial Guvern: Fermierii care trebuie să dea înapoi cu dobândă banii pentru secetă

    Roxana Dobre -

    Fermierii care beneficiază de subvenția pe hectar pentru despăgubirile la secetă trebuie să dea banii înapoi, cu dobândă, în unele condiții, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

    Guvernul a aprobat în ședința de joi, 8 decembrie, Ordonanța de Urgență, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.157/2022 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică. Actul normativ modifică și completează OUG 157/2022 care instituie granturi destinate producătorilor agricoli afectați de secetă pedologică în 2022, urmare a modificărilor impuse de Comisa Europeană.

    Astfel, în cazul producătorilor agricoli care sunt și deținători ai unui contract de asigurare pentru secetă și beneficiari ai Măsurii 17.1 din PNDR 2014-2020 pentru primă de asigurare la secetă, iar despăgubirea de la firmele de asigurare calculată per ha însumată cu grantul per ha acordat prin prezenta schemă conduc la o depășire a valorii de 80% din cheltuielile eligibile, aceștia restituie contravaloarea sumei care reprezintă depășirea în cauză cu plata dobânzii aferentă pieței, potrivit explicațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului.

    ”Astăzi Guvernul a aprobat o decizie importantă în domeniul agriculturii, este vorba despre Ordonanța de Urgență care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.157/2022 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli care au inființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică. Acest act normativ instituie granturi destinate producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică și din acest an, conform modificărilor impuse de Comisia Europeană. Astfel, pentru producătorii agricoli care sunt deținători ai unui contract de asigurare pentru secetă dar și beneficiari ai Măsurii 17.1 din PNDR, programul 2014-2020 pentru o primă de asigurare la secetă, iar despăgubirile de la firmele de asigurare calculată pentru un hectar însumată cu grantul de care beneficiară pe hectar acordat prin această schemă conduc la o depășire a valorii de 80 % din cheltuielile eligibile aceștia restituie contravaloarea sumei care reprezintă depășirea în cauză, cu plata dobânzii aferentă pieței”, a anunțat Dan Cărbunaru la finalul ședinței de Guvern.

    De asemenea, în cazul producătorilor agricoli care sunt și beneficiari ai Măsurii 17.1 din PNDR 2014-2020 pentru primă de asigurare la secetă, care au încasat sume de la firmele de asigurare reprezentând despăgubiri pentru secetă calculate per ha, anterior datei de depunere la DAJ (direcțiile pentru agricultură județene) a cererilor de solicitare a grantului, aceștia sunt obligați să menționeze în cererile de plată, la secțiunea Declarații și angajamente, sumele primite de la societățile de asigurare, iar DAJ verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute, stabilesc, după caz, sumele cuvenite beneficiarilor, efectuează plățile către aceștia, sau sumele de restituit cu plata dobânzii aferentă pieței.

    Reamintim că fermierii mai au la dispoziție numai câteva zile pentru a depune cererile pentru despăgubirile de secetă la culturile semănate în toamna anului trecut. Termenul limită pentru depunere este 12 decembrie, iar la nivelul județelor cu o suprafață mare afectată, funcționarii Direcțiilor Județene vor avea program și în zilele nelucrătoare de sâmbătă și duminică.

    Direcția Agricolă Județeană Brăila a anunțat că va avea program de lucru în acest weekend, în zilele de 10 și de 11 ianuarie, sâmbătă și duminică.

    Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Termen urgent pentru fermieri: 12 decembrie! DAJ lucrează și în weekend pentru primirea cererilor


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor Markus Kamieth este noul CEO al BASF Vinurile bune de Jidvei se fac cu struguri protejați împotriva manei de fungicidul Lieto