• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Data la care toți fermierii vor avea subvențiile APIA în conturi

    Roxana Dobre -

    Tranșa a doua de subvenții aduce bani importanți în conturile fermierilor iar APIA își propune să finalizeze campania până la sfârșitul lunii februarie 2023.

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat că pentru plata finală zilnic intră la autorizarea pentru subvenții circa 50.000 de fermieri.

    ”Avem banii asigurați de către minister în cont, astfel încât orice centralizator să intre la plată a doua zi după ce este întocmit. Pentru că cum funcționează? Centrele locale, respectiv centrele județene, autorizează la plată, se face centralizarea la aparatul central, într-o zi se închide un centralizator cu 30.000-50.000 de fermieri, iar pe urmă intră în compensare prin soft-ul agenției și tot ceea ce am făcut astăzi mâine se plătește. Plata finală decurge într-un ritm bun. Autorizări se fac zilnic și sume frumoase pe care noi reușim să le acordăm”, a anunțat Adrian Pintea pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 12 decembrie.

    Plata finală se va încheia la sfârșitul lunii februarie

    Adrian Pintea a completat că agenția își propune să finalizeze plata finală pentru fermieri, atât pe suprafață cât și cap de animal până la sfârșitul lunii februarie 2023.

    ”Activitatea principală a agenției este focusarea și canalizarea spre autorizarea plății finale. Eu îmi doresc ca până la sfârșitul lunii decembrie să autorizăm undeva în jur la 300 de milioane de euro. Ca și în anii anteriori îmi propun ca toate plățile, tot ceea ce se poate efectiv face ca undeva până la sfârșitul lunii februarie. De ce? Pentru că de la 1 martie începe o nouă campanie și aceeași funcționari fac și autorizarea la plată și primirea cererilor unice. Deci practic pentru marea majoritate a schemelor de plată, pentru marea majoritate a fermierilor care a depus cererile pentru campania 2022 vor avea banii în cont până la începutul lunii martie. Și singurii care vor mai rămâne la plată, și acestea sunt termenele legale care trebuie îndeplinite, sunt producătorii agricoli care au Sprijin Cuplat Vegetal (SCV), până la 15 mai când se va împlini și termenul și ultimul document care se pune pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Dar după această dată și acești fermier vor intra la plată”, a mai punctat directorul APIA pentru emisiunea Agrostrategia. 

    APIA prin Ministerul Agriculturii dispune de banii necesari pentru subvenții

    Șeful APIA a dorit să elimine orice îngrijorarea a fermierilor legată de lipsa banilor pentru plata subvențiilor și a dat asigurări că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pune la dispozița agenției constant toți banii necesari pentru plata în conturile beneficiarilor.

    ”Chiar și anul 2022 și pot să vă spun că din 16 octombrie când a început plățile în avans și până astăzi inclusiv niciodată APIA nu a fost sub 100 – 200 de milioane de euro în cont, pe care noi îi avem ca rezervă. Iar pentru anul 2023 prin bugetul de stat care urmează să fie aprobat, dar lucrat în Ministerul Agriculturii sunt prevăzute toate sumele aferente și anului 2023 și niciodată nu s-a pus problema ca banii de subvenții să nu fie suficienți. Deci fermierii să stea liniștit categoric. În ceea ce privește formele  de sprijin care le dăm prin APIA, la termenele stabilite se vor acorda cu siguranță”, a mai subliniat Adrian Pintea.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd