Victoria, prima vițelușă Bălțată Românească obținută prin programul de transfer de embrioni al ACVBR-SIM
Roxana Dobre -Victoria este numele primit de prima vițelușă din rasa Bălțată Românească obținută în cadrul programului de transfer de embrioni derulat de Asociaţia Crescătorilor de Vaci “Bălţată Românească” tip Siemmental. Produșii obținuți în cadrul proiectului vor fi oferiți gratuit fermierilor membri ai organizației.
”Eu sunt prima vițică de Bălțată Românească, născută în urma proiectului de transfer de embrioni, derulat de Acvbr Sim! Folosind biotehnologia de reproducție, putem obține de la o vacă donatoare până la 40 de produși într-un an, cu genetică ridicată. Acești produși, născuți în urma transferului de embrioni, vor popula viitoarele ferme de elită ale Acvbr Sim. Haideți alături de ACVBR-SIM!”, a anunțat publicat pe pagina de Facebook, Asociaţia Crescătorilor de Vaci “Bălţata Românească” tip Simmental.
Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO care este întregul proces de obținere a vițelușelor prin embrioni.
”Avem vaci donatoare de ovule, care sunt însămânțate și după aceea se recoltează embrioni, deci se face poliovulație la vacile donatoare și ulterior se însămânțează acele vaci și se recoltează embrioni. Cu acei embrioni recoltați se face transferul în receptoare. Mamele donatoare sunt vaci, mame de taur. Sunt cele mai performante vaci din efectivul de Bălțată Românească din secțiunea principală, iar taurii parteneri sunt cei mai buni tauri din lume”, a spus specialistul în zootehnia.
Ce se va întâmpla cu vițelușa Victoria
Vițica Victoria, alături de surorile ei, vor intra în producție, iar ACVBR-SIM intenționează să formeze ferme unde exemplare născute în urma embrio-transferului vor intra în producție.
”O să verificăm desigur, și performanța acestor produși, dar vom dori ca să obținem materie primă pentru unitățile de procesare pe care cooperativa, asociația, partenerii noștri le au și în felul acesta să putem să închidem lanțul, de la embrion de data acesta, până la produsul la raft”, a mai explicat Zoltan Haller.
Care sunt avantajele vacilor care dau până la 40 de viței
Înmulțirea efectivelor cu ajutorul embrionilor are o serie de avantaje ce includ cheltuieli mai mici în fermă, poluare mai redusă și o genetică performantă.
”Un un astfel de produs, un astfel de vițel cu o genetică ridicată, în momentul în care va intra în producție va înlocui trei vaci fără performanță. Ce înseamnă asta? Producția de lapte va fi de 3 ori mai mare decât la o vacă clasică normală, cum există acuma. Doar că acest produs pe care îl elaborăm noi va mânca de trei ori mai puțin, va produce gaze cu efect de seră de trei ori mai puțin. Sunt avantaje și pe partea de producție sunt avantaje și pe partea de furaj, sunt avantaje și pe partea de mediu. Iar animalele clar că vor avea o viață productivă mult mai mare. Și, în felul acesta, chiar dacă se va reduce numărul de efective în România, o să rămână un efectiv matcă de de vaci care vor fi super performante și producția nu va scădea. La nivel de asociație nu mai face nimeni acest proces din ce cunoaștem noi. La nivel individual cu siguranță că mai sunt medici veterinari care practică astfel de embrioni. Un alt avantaj este că poți alege sexul animalelor, asta se face prin folosirea taurului partener, unde deja există selecția pe stermatozoizi și se face doar inseminare unde 90% ai șansa să fie femele. Se numește material seminal sexat. Noi în etapa aceasta folosim încă material seminal clasic care înseamnă 50/50, dar într-o etapă viitoare o să trecem și la material sexat”, a mai adus lămuriri reprezentantul ACVBR – SIM.
Vițelușe oferite gratuit pentru fermieri
Zoltan Haller a spus că ACVBR-SIM are un plan foarte bine pus la punct legat pe viitorul vițelușelor obținut prin embrioni transferați: acestea vor ajunge în fermele membrilor asociației, cu titlu gratuit.
”Vom întoarce către fermieri parte din acești produși pentru că așa mi se pare normal ca acei fermieri care vor veni alături de noi să și beneficieze de aceste vițele și sigur deja ne-am exprimat dorința de a da cu titlu gratuit către fermieri acești produși cu obligația ca, la un preț agreat, laptele pe care îl obțin să-l dea către cooperativa noastră. Deci fermierii vor primi cu titlu gratuit animalele, le vor întreține, le vor exploata și laptele o să-l vândă către noi, la prețul pieții, desigur”, a mai explicat specialistul.
Conform acestuia, vițelușa Victoria este doar una dintre femelele care se vor naște în perioada următoare. ”O să mai postăm pentru că acuma o să mai urmeze și este un un proces continuu. Acesta este viitorul, pentru că deja suntem la o altă etapă. Nu mai mergem pe zicala anul și vițelul, ci vorbim de anul și, dă Doamne, să fie 40 de viței”, a mai spus Zoltan Haller.