• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mariana Bădan – micul producător care aduce bunătățile de Crăciun pe mesele bucureștenilor

    agrointeligenta.ro -

    Mariana Bădan este micul fermier care ”aprovizionează” cu bunătăți familiile din cartierul bucureștean Cotroceni. În fiecare zi, camioneta ”La Maria” este locul unde găsești produse tradiționale, proaspete, obținute în fermă.

    Mariana Bădan are 50 de ani și crește animale în comuna Ciolănești, județul Teleorman. Camioneta sa ”Ferma La Maria” este deja cunoscută în Capitală, unde doamna-fermier participă la târguri, iar din acest acest an poate fi găsită zilnic la vechea piață din cartierul Cotroceni. Mariana Bădan, care este membră a Asociației Forța Fermierilor, a reușit să obțină autorizație de vânzare chiar lângă un mare retailer, semn că micii producători, dacă sunt determinați, găsesc mereu o cale de a-și valorifica produsele.

    Camioneta ”Ferma La Maria” este amplasată la vechea Piață Cotroceni

    ”Am avut până acum 110 capete de suine anul acesta. Am mai vândut din ele, fie din poarta fermei, fie am tăiat și am vândut la târguri și piețe. Realizez preparate din carne de porc, iar porcul în viu îl vindem cu 15 lei pe kilogram. Nu neapărat în perioada Crăciunului am vândut porcii, ci pe tot parcursul anului. Am în fermă și 4.000 de bibilici, dar și rațe ori găini. Mă ocup împreună cu familia, pentru că am doi băieți, este cu adevărat o afacere de familie”, a menționat Mariana Bădan.

    Povestea ”La Maria” a început în 1996, când Mariana Badan s-a lăsat de legumicultură și s-a apucat de creșterea animalelor, convinsă că va avea o rentabilitate mai bună în fermă.

    ”Nu am studii în domeniu, dar totul a venit normal. Marfa pe care o vindeam era bună, era de la țară, clienții au început să ceară și din an în an am început să creștem mai multe animale. Dețin o întreprindere individuală și vând la târguri cu propria rulotă. Am investit mult în această rulotă, altfel nu aș fi putut să vând nimic. Acum mulți ani eram legumicultor și aveam și o livadă și aduceam produse clienților de la piața Amzei din Capitală. Aceștia au început să-mi ceară și ouă, carne și alte produse din gospodărie. Era într-o marți, anul 1996, îmi amintesc acum. N-am să uit toată viața mea că am vândut ouă și brânză de capră, atunci am făcut primii bani din animalele crescute de noi în gospodărie”, a rememorat Mariana Bădan.

    Munca nu i-a fost străină fermierei și familiei sale. A deținut până anul acesta și 300 de capre, pe lângă celelalte animale și păsări. Pentru că hrana lor era o problemă, anul acesta a lichidat întregul efectiv de capre. Un alt motiv pentru care a renunțat la ele a fost că nu a găsit ajutor, în zona Teleormanului forța de muncă în agricultură este din ce în ce mai rară.

    ”Am renunțat la capre, nu există forță de muncă, în zonă nu găsesc zilieri. Majoritatea oamenilor de aici sunt în vârstă, iar cei tineri au plecat. Am avut 300 de capre, noi în fermă făceam selecția și le înmulțisem, dar apoi ne-am dat seama că nu are cine să meargă cu ele la păscut și am început să le lichidăm, anul acesta am tăiat și am făcut pastramă, le-am lichidat complet. Și la văcuțe am renunțat, am avut un efectiv mai mic de 5-6 vaci de lapte, dar am renunțat și la ele”, a mărturisit crescătoarea de animale.

    Deschiderea unui punct de sacrificare a păsărilor, un deziderat care costă timp și bani

    Activitatea de creșterea animalelor nu este deloc ușoară, însă fermiera din județul Teleorman a spus că cea mai grea parte este desfacerea produselor. A făcut eforturi enorme pentru a se autoriza și a ajunge cu produsele la târg, însă pentru păsări ar avea nevoie de un punct de sacrificare, din păcate este foarte scump, iar birocrația este destul de mare.

    ”Activitatea în fermă este foarte grea, însă mai dificilă este desfacerea. Trebuie să mergi să ocupi loc în piețe, dar dai peste samsarii de piețe, nu ne dă loc să vindem, trebuie acte peste acte, de la birouri, hârtii peste hârtii. Birocrația este foarte mare. Acum, în perioada Crăciunului sunt târgurile, dar noi trebuie să mâncăm tot anul. Și carnea să o strângem doar pentru Crăciun. Nu avem desfacere. Păsări eu nu pot să vând, vând în viu la poarta fermei. Asta pentru că nu am pun punct de tăiere. Pentru abator ne trebuie mulți bani și autorizații, dar nu ar mai fi, că ne facem timp să rezolvăm problemele cu actele, dar nu sunt bani. Am reușit însă să cumpărăm o rulotă, cu mașină frigorifică și ladă frigorifică și putem merge la târguri și piețe. Cel mai greu, însă îmi este că nu am acel abator să pot să-mi scarific păsările. Nimeni nu-mi dă autorizație să le vând pe piață. Abatorul costă, la mâna a doua, instalația de sacrificare, între 60.000 și 100.000 de euro. Eu nu am autorizație. Dacă clientul îmi cere pasăre, eu nu pot să expun la vitrină. Vând așa, din poarta fermei, nu pot ține puiul la vitrină pentru că este neetichetat. Păsările trăiesc în regim deschis. Pentru porcine merg la un abator și îmi dă tot ce am nevoie, factură și tot ce trebuie, dar cu păsările nu mă pot duce de fiecare dată la un alt abator”, a explicat Mariana Bădan.

    Produse autohtone din ferma Marianei Bădan – zilnic la vechea Piață Cotroceni

    Doamna Mariana poate fi găsită acum, cu rulota sa încărcată de produse naturale din fermă, preparate din porcii crescuți chiar de familia dânsei, în vechea piață Cotroceni, din Capitală, pe strada ”Doctor Panait Iatropol”.

    ”Produsele pe care le avem la vânzare sunt: lebăr, caltaboși, tobă, ruladă de pui și cârnați proaspeți, porc și bibilică, jumări, găinușe fierte în zeamă de varză, afumate”, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO fermiera Mariana Bădan, care poate fi găsită la vechea piață Cotroceni, sau la telefon +40 786 108 189.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse S-a deschis târgul de animale de la Câmpeni cu o bază de achiziții bovine! Ucraina a început oficial negocierile de aderare la UE. Agricultura, prima pe lista discuțiilor