Șeful APIA a anunțat termenul până la care vor fi plătite subvențiile fermierilor
Roxana Dobre -Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a făcut un anunț de ultimă oră pentru toți fermierii care așteaptă plata subvențiilor.
Adrian Pintea a anunțat astăzi, luni – 13 martie fermierii că până la sfârșitul lunii martie va face toate plățile pe care producătorii agricoli le așteaptă pentru subvențiile aferente campaniei 2022. Șeful APIA a răspuns fermierilor chiar pe pagina sa de Facebook unde a fost chestionat de beneficiarii de subvenții dacă vor primi banii pentru măsurile de agromediu și agricultura ecologică până la Sărbătorile Pascale.
”Până la sfârșitul lunii martie se vor autoriza la plată (banii pentru agromediu n.r)”, a anunțat Adrian Pintea fermierii.
Citiți și: Calendar subvenții martie 2023. Plăți în conturi și termene limită pentru fermieri
Fermierii așteaptă plățile pentru agromediu și agricultură ecologică după ce acestea au fost blocate intenționat de APIA, Agenția a fost nevoită să facă plățile dintr-un fond nou de fonduri europene. Pentru a putea accesa acești bani, este nevoie de un sistem separat de raportare.
”Nu a existat niciun fel de blocaj, ci blocajul l-am instalat noi în sensul în care știm că APIA gestionează Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în întregime și Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) prin aceste măsuri delegate care ne-au fost repartizate de colegii noștri de la AFIR. Iar Comisia a mai instituit un fond, așa-numit fond EURI, care vine cumva în completarea FEADR-ului. Iar noi am blocat fermierii la plată pentru că din bugetul FEADR nu ajungea suma și trebuia completată cu EURI pentru care automat trebuie făcută și o dezvoltare de soft. Încă se lucrează la acest lucru și undeva la sfârșitul lunii ianuarie vor putea să își primească acești bani. Vreau să îi asigur pe fermieri că nu este niciun fel de problema că existența banilor, doar că trebuie ca sistemul să îl putem dezvolta pentru că am primit pe ultima sută de metri și această informare de la Comisia Europeană (CE). Iar fermierii trebuie să înțeleagă că totul se face conform unor proceduri. Adică noi am mai cerut lămuriri și ne-au răspuns înainte de sărbători”, a mai adus precizări Adrian Pintea în luna ianuarie, când a fost invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Sunt și fermieri care rămân în continuare blocați la plată
Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat cine sunt fermierii care rămân blocați la plata subvențiilor.
Șeful APIA, Adrian Pintea, a declarat luni – 27 februarie în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că fermierii care rămân blocați la plata subvențiilor până în luna mai sunt beneficiarii de plăți cuplate pe suprafață.
”Singurii fermieri care sunt blocați și nu au primit și nici nu o să primească acum foarte repede bani sunt cei care au sprijinul cuplat în sectorul vegetal, sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Cei care au depus aceste cereri și deja știu în programarea veche 2015-2020, dar și în cei doi ani de tranziție, că sunt documente specifice care se aduc pentru aceste forme de sprijin și aceste forme de sprijin vor intra la plată după data de 15 mai”, a spus Adrian Pintea, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Citiți și: Sprijinul cuplat pentru venit la APIA: listă culturi eligibile și plăți la hectar
Fermierii care au SCV intră la plata finală pentru restul schemelor
Fermierii care au SCV intră la plata subvenției pe suprafață cu schemele pentru care se cunosc cuantumurile pe hectar. Acestea sunt:
- Schema de plată unică pe suprafață – SAPS 96,2796 euro/ha;
- Schema de plată redistributivă primul interval: 1-5 ha inclusiv – 5 euro/ha, al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv) – 48,7184 euro/ha;
- Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) 58,5308 euro/ha;
- Schema de plată pentru tinerii fermieri 48,1398 euro/ha;
- ANT 1 – culturi în teren arabil: 11,9238 euro/ha;
- ANT 2-3 – in /cânepă pentru fibră: 18,4310 euro/ha;
- ANT 4 – tutun: 5.254,6083 euro/ha;
- ANT 5 – hamei: 311,7692 euro/ha;
- ANT 6 – sfeclă de zahăr: 180,6441 euro/ha.
Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 379/02 din 3 octombrie 2022.
De ce sunt blocați fermierii care au Sprijin Cuplat Vegetal
Schema de Sprijin Cuplat Vegetal (SCV) este ultima subvenție pe care APIA o plătește în campania pe care o derulează pentru beneficiarii de bani europeni. Motivul acestei ”întârzieri” este legat de o serie de termene limită pe care fermierii trebuie să le respecte iar ultima dată prevăzută în calendarul pentru SCV este 15 mai, când producătorii agricoli depun documente pentru SCV cartof de consum.
Doar după ce și ultimul fermier a depus documentele APIA poate centraliza cererile și poate calcula cuantumul pe hectar iar ulterior începe plățile.
În campania 2021 APIA a început plata SCV la 16 mai pentru toți fermierii care au cerut acest sprijin. Cuantumurile achitate în 2021 pe hectar au fost:
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – soia: 237 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – lucernă: 101 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre și fasole boabe: 144 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – cânepă pentru ulei și/sau fibră 2.250 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – orez 1.398 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – sămânță de cartof 1.434 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – hamei 531 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – sfeclă de zahăr 829 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – tomate pentru industrializare cultivate în câmp 1.700 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – castraveți pentru industrializare cultivați în câmp 707 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă: 5.006 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre 209 euro/ha;
- Sprijin cuplat în sectorul vegetal – cartof timpuriu pentru industrializare 787 euro/ha.
Plata subvențiilor se încheie oficial pe 30 iunie 2023.