• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului MATIF a coborât sub pragul de 300 de euro pe tonă. Motivele scăderii

    Angelica Lefter -

    Prețul grâului MATIF a coborât sub pragul de 300 de euro pe tonă, o cotație ce se plasează la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie, cu alte cuvinte, din ultimele 10 luni. Prețurile porumbului sunt, de asemenea, sub presiune și au pierdut ieri 3 euro, ajungând la 282 de euro pe tonă.

    Prețul grâului MATIF, tranzacționat pe piața europeană de cereale, pe Bursa de la Paris, a coborât ieri, joi – 15 decembrie, la 299 de euro pe tonă, în scădere cu 3,5 euro pe tonă față de ziua anterioară.

    Se pare că scăderea prețurilor este legată și de posibila extindere a coridorului cerealelor de la Marea Neagră, conform unei analize publicată de Olaf Zinke pentru publicația germană Agrarheute. În orice caz, Ucraina îndeamnă partenerii săi să susțină propunerea de extindere a ”Inițiativei pentru cereale” la porturile Mykolaiv și Olvia, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal pe 15 decembrie, după o întâlnire cu oficialul ONU, Martin Griffiths, după cum relatează portalul agricol ucrainean AKP-inform.

    Între timp, Reuters notează că Martin Griffiths a spus, de asemenea, că este puțin probabil ca acordul cu cereale să fie extins la alte porturi ucrainene sau că timpul de inspecție va fi redus pe termen scurt. ”Nu văd că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat”, a declarat subsecretarul general al ONU pentru Reuters într-un interviu în capitala Ucrainei.

    Exporturi în creștere pentru Ucraina

    Între timp, pe 14 decembrie, alte 4 nave au părăsit porturile din Odessa Mare, transportând în total 69,5 mii tone de produse agricole ucrainene, a informat Ministerul Infrastructurii al Ucrainei. În prezent, 21 de nave sunt încărcate cu 665,8 mii tone de produse agricole la Odesa. ”În Bosfor, alte 81 de nave așteaptă inspecție (61 pentru intrare, 20 pentru ieșire). Situația cu coada este constant dificilă, Rusia înregistrează nu mai mult de 3 nave pe zi în loc de cele 12 necesare”, a subliniat ministerul de resort ucrainean.

    De la 1 august, un total de 554 de nave au părăsit porturile orașului Odesa, exportând 13,9 milioane de tone de alimente ucrainene.

    Prețurile la cereale influențate de sezonul rece, exporturile mari și prognoza de recoltă pentru 2023

    Pe piața de grâu, comercianții urmăresc îndeaproape prognoza meteo pentru grâul de iarnă din SUA, cu vreme înghețată, care ar putea afecta culturile care se confruntă deja cu seceta.

    Daunele provocate de secetă aduse culturii de grâu din Argentina au fost, de asemenea, o preocupare, deși fluxurile continue de exporturi rusești și ucrainene deprimă prețurile internaționale, spun comercianții.

    Piețele de cereale se așteaptă, de asemenea, la o perioadă de frig în Europa, cu posibile daune în zonele în care culturile se confruntă cu temperaturi de îngheț de două cifre, fără acoperire de zăpadă.

    În același timp, agenția agricolă FranceAgriMer și-a majorat prognoza pentru exporturile franceze de grâu moale în afara Uniunii Europene, indicând o cerere foarte puternică din China și, de asemenea, din Maroc.

    Producția de culturi cheie de cereale în Uniunea Europeană ar trebui să crească anul viitor, după o recoltă din 2022 afectată de secetă și valuri de căldură, a spus compania de consultanță Strategie Grains.

    În prima sa prognoză pentru recolta din 2023, Strategie Grains se așteaptă ca producția de grâu moale să fie de 128,7 milioane de tone, în creștere cu 2,5% față de 125,5 milioane în acest an.

    Pentru porumb, producția este de așteptat să revină la 63,7 milioane de tone, în creștere cu 26% față de minimul din 15 ani de 50,5 milioane pentru 2022.

    Ministerul Agriculturii din Rusia estimează că producția de cereale pentru anul viitor, 2023, va fi de 125-127 de milioane de tone, inclusiv 80-85 de milioane de tone de grâu. Aceasta ar fi o recoltă semnificativ mai mică decât cea din 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Revoluție în zootehnia românească: Bălțata Românească cu producție de 40 de litri de lapte pe zi