Valeriu Tabără, președinte ASAS: ”Este pentru prima dată când sacrificăm vacile în plină criză de lapte!”
Roxana Dobre -O adevărată criză a laptelui a lovit România iar lucrurile se vor înrăutăți dacă nu se iau măsuri urgente, a atras atenția președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), prof. univ. emerit dr. ing. dr. h. c. Valeriu Tabără.
Valeriu Tabără a subliniat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 19 decembrie, că micii fermieri și exploatațiile de familie au primit o lovitură majoră când s-a decis la nivel ministerial mărirea pragului pentru subvenții, de la minim 3 capete de vaci la minim 10 capete.
”Este bine să avem atât fermele mari dar și cele mici. Aș vrea să vă dau exemplu de ce impact are o decizie ministerială, fără să numesc ministrul. O decizie care a modificat nivelul de la care se acorda subvenția, de la 3 capete la 10 capete (pentru plata Sprijinului Cuplat Zootehnic n.r). A fost o greșeală capitală pentru că am lovit în fermă de familie, în zonă montană, zona rurală. Și îți trebuie câțiva să vezi schimbările, dacă le faci. În agricultură decizia de astăzi o vezi peste 3-4 ani, nu o vezi mâine”, a menționat Valeriu Tabără pentru emisiunea Agrostrategia.
Valeriu Tabără: ”Acuz instituția statului de ce înseamnă nenorocirea din producția zootehnică a României”
Președintele ASAS a subliniat că statul este vinovat pentru situația în care se află în prezent zootehnia iar anul 2022 ”este o catastrofă” din punct de vedere al producției.
”Eu aici acuz instituția statului de ce înseamnă nenorocirea din producția zootehnică a României. Și anul 2022 este o catastrofă din punctul de vedere al producției zootehnice în România. Este prima dată când am intrat într-o criză acută la lapte. Când se sacrifică vacile de lapte în condițiile în care este criză de lapte. Este absolut anormal. Pentru că fermierii nu au mâncare dar nu doar aceasta este problema. Nu este posibil să ajungi în 20 de județe să nu iei laptele pentru școli (Programului pentru şcoli al României, care prevede acordarea de lapte gratuit elevilor n.r). Ani de zile noi am neglijam producția de lapte primară, preț mic la poarta fermei și foarte mare în magazine. Mulți ani prețul a fost sub 1 leu”, a mai arătat Valeriu Tabără.
La Pesta Porcină Africană (PPA) nu s-a făcut nimic
O altă problemă care a lovit zootehnia este PPA, despre care Valeriu Tabără a spus că nu s-a făcut nimic pentru a fi stopată și este timpul ca autoritățile în domeniu să ia măsuri.
”Întâmplarea a fost ca în 2017 să merg cu o delegație în Tulcea și mi-am cerut scuze la acea vreme că seara s-ar putea ca la intrarea în județ, unde erau atunci primele focare, să ne oprească cineva pentru verificări. Și nu ne-a oprit absolut nimeni. S-a luat vreo măsură legată de Pesta Porcină Africană (PPA)? Eu o spun public că nu s-a făcut nimic. Trebuie să începem (să luăm măsuri pentru PPA n.r). Și eu sunt împotriva acelor apariții ale unora care sunt importatori de carne de porc care spuneau că nu se poate face nimic. Culmea, și medici veterinari în spate”, a mai atras atenția președintele Academiei.
Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Valeriu Tabără, Președinte ASAS (19.12.2022)