• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • „Boala limbii albastre”, depistată în ferme de vaci din Buzău: Virusul se transmite prin înțepătură de insectă

  agrointeligenta.ro -

  „Boala limbii albastre” (Bluetongue) a fost depistată la bovinele din mai multe ferme din județul Buzău, a anuțat astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Boala cauzată de un virus transmis de insecte hematofage (care sug sângele animalelor), din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale.

  ”În data de 21.08.2014, proprietari de bovine din judeţul Buzău au solicitat prezenţa medicului veterinar, pentru că animalele deţinute prezentau semne de boală. După examinarea animalelor, medicul veterinar a constatat leziuni bucale, mamare şi podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre şi a prelevat probe de sânge de la acestea, probe care au fost trimise spre analiză laboratorului din cadrul DSVSA Buzău. În urma examenului serologic realizat, s-a constatat că probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre (Bluetongue)”, se arată în comunicatul ANSVSA.

  Ulterior prelevării probelor, medicul veterinar a fost solicitat şi de către alţi proprietari de bovine din zonă, pentru că animalele lor prezentau semne clinice similare, cu intensităţi şi localizări diferite. ”DSVSA Buzău a trimis o echipă de specialişti în zonă care a prelevat probe de sânge şi de la aceste animale. Şi aceste probe analizate au avut rezultat pozitiv pentru Boala limbii albastre”, informează autoritățile sanitar-veterinare.

  Ca urmare a suspiciunii apariţiei Bolii limbii albastre, probele de sânge prelevate au fost expediate către Laboratorul Naţional de Referinţă, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA). Aceste probe, analizate în cadrul IDSA în data de 22.08.2014, au avut rezultate pozitive pentru Boala limbii albastre.

  Conform procedurilor, ANSVSA a notificat statelele membre ale Uniunii Europene şi a celor membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României. De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării difuzării bolii la efectivele de animale receptive.

  Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice

  Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale.

  Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier.

  Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.

  Măsurile preventive luate de ANSVSA

  Din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine, ANSVSA este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri:

  · A convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România.

  · Pentru informarea tuturor celor interesaţi asupra riscului pe care Bluetongue (Boala limbii albastre) îl prezintă, ANSVSA a postat pe pagina de web a instituţiei o analiză de risc, care poate fi consultată la adresa: http://www.ansvsa.ro/?pag=756

  · DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine şi caprine.

  Vântul favorizează răspândirea insectelor purtătoare

  Din literatura de specialitate, reiese că o insectă hematofagă poate călători până la 1.5– 2 km/zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de km/zi.

  În Europa, în momentul de faţă, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud ca: Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.  Te-ar mai putea interesa

  ANM – alertă de caniculă emisă pentru 7 județe unde temperaturile vor depăși 41 de grade! Ajutorul de stat pentru fermieri – în Monitorul Oficial. Cererile se depun la APIA până pe 20 iulie Ultima oră de la ANM: Alertă meteo în vigoare astăzi în 36 de județe

  Ultimele știri

  Produsele FMC sunt prezente la loturile de cereale de la SCDA Lovrin Ultima săptămână în care APIA mai face plăți pentru subvenții! Ministerul Economiei vrea să elimine de anul viitor impozitul pe salariul minim din agricultură