• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Top 10 țări care importă cereale din Ucraina. Patru sunt din UE, iar Spania ocupă primul loc

  Angelica Lefter -

  O parte importantă din cerealele care pleacă din Ucraina nu ajunge în țările sărace, ci reprezintă exporturi către state cu economie puternică, beneficiare ale prețurilor mai bune pentru porumbul furajer sau grâul provenit din zonele aflate sub război.

  Coridorul cerealelor din Ucraina funcționează. Cu toate acestea, majoritatea exporturilor nu se îndreaptă către Africa sau către țările sărace din Asia. Primii cinci importatori includ trei țări europene, alături de China și Turcia. Conform datelor oficiale, 60% din toate exporturile merg către aceste țări.

  În cele aproximativ 150 de zile de la deschiderea ”culoarului de cereale”, peste 600 de nave au părăsit Ucraina, după cum arată datele Ministerului Economiei ucrainean.

  Până la data de 3 ianuarie 2023, un total de 16,43 milioane de tone de produse agricole au fost exportate din Ucraina prin așa-numitul ”coridorul cerealelor”.

  De departe, cel mai important produs de export a fost porumbul de furaj. Volumul exporturilor a fost de aproximativ 7,7 milioane de tone sau aproximativ 45% din volumul total de export.

  Grâul a reprezentat până acum un volum de export de 4,76 milioane de tone sau 23% din totalul exporturilor. Ponderea făinii de floarea-soarelui a fost de 6%, iar a uleiului de floarea soarelui tot 6%, astfel spus, 986.000 de tone fiecare. Totodată, se exportă și rapiță.

  Câteva state absorb o mare parte din exporturile de cereale ucrainene, care nu ajung neapărat în cele mai sărace țări

  Clasamentul celor mai importante țări clienți și destinații de export este oarecum surprinzător.

  Top 5 cele mai importante țări, clienți, reprezintă 60% din volumul total de export. Numai Top 3 absorb aproape 46% din toate exporturile. Acești cumpărători în vrac includ: Spania, China și Turcia. Dintre acestea, până anul trecut, Spania obișnuia să cumpere cantități importante de porumb și din România, zootehnia puternică spaniolă având nevoie de cantități uriașe de furaje.

  Italia și Olanda urmează în topul celor mai mari exportatori de cereale din Ucraina. Vine apoi Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, urmat de vin Israel, Tunisia și Libia, țări care au importat între între 350.000 și aproape 500.000 de tone de cereale, în principal grâu provenit din Ucraina.

  Germania a cumpărat, de asemenea, 300.000 de tone de porumb și rapiță din Ucraina, ca parte a acordului de cereale.

  Topul țărilor care importă cereale din Ucraina

  1. Spania
  2. China
  3. Turcia
  4. Italia
  5. Olanda
  6. Egipt
  7. Israel
  8. Tunisia
  9. Libia
  10. Germania

  Bangladesh și Etiopia, printre țările unde au ajuns cerealele din Ucraina

  Cu toate acestea, livrările către țările africane de la sud de zona Sahel sau către țările asiatice cu venituri mici sunt limitate. Prima dintre aceste țări este Bangladesh, care importă un total de 380.000 de tone de cereale.

  Urmează Etiopia, care suferă de secetă, și importă 167.000 de tone de grâu. 152.000 de tone de cereale au mers în Yemen, care a fost afectat de război și foamete, ca parte a coridorului de cereale, 149.000 de tone au fost expediate în Kenya, iar Sudanul a primit un total de 65.000 de tone. Cu 53.500 de tone, iar Irakul a cumpărat 33.000 de tone de grâu în Somalia afectată de secetă. Aproximativ 90.000 de tone de cereale au fost vândute și în Afganistan și 61.000 de tone în Pakistan.

  Aceasta înseamnă că toate țările mai sărace, exclusiv Bangladesh, reprezintă fiecare în mod semnificativ mai puțin de 1% din volumul total de export și împreună aceste țări au primit probabil mai puțin de 15% din volumul exporturilor.

  Alte destinații ale exporturilor ucrainene, care nu aparțin țărilor sărace, sunt Iranul cu importuri de 126.000 de tone de porumb și India cu achiziționarea a 350.000 de tone de ulei de floarea soarelui. Odată cu achiziționarea a 340.000 de bucăți de grâu până acum, Indonezia este, de asemenea, unul dintre importatorii nu atât de mici.

  Pe lângă țările menționate mai sus, Franța – ulei de rapiță și floarea-soarelui, Grecia – rapiță și cereale, Bulgaria – ulei și făină de floarea soarelui, Portugalia – cereale și România – ulei de floarea soarelui, au mai cumpărat din Europa în Ucraina.

  Din țările dezvoltate din Asia, Coreea de Sud vine cu achiziționarea a aproape 250.000 de tone de porumb și 65.000 de tone de grâu.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare

  Ultimele știri

  Super concurs pentru fermierii parteneri Rodbun, cu premii fantastice Ce facem cu solul – îl îmbunătăţim sau sperăm în continuare în ploi optime şi la timp? Producătorii europeni de îngrășăminte cer taxe suplimentare pentru fertilizanții din Rusia și Belarus