• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANSVSA a confirmat un focar de gripă aviară în județul Suceava

  agrointeligenta.ro -

  Intrarea în noul an aduce un nou focar de gripă aviară. Este vorba despre un focar la păsări sălbatice, la lebede depistate în județul Suceava cu virusul ucigaș.

  Pe data de 03.01.2023, a fost diagnosticat un nou caz de gripă aviară H5N1, la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din județului Suceava.

  Până la această dată, nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice.

  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis instrucțiuni clare către toate structurile teritoriale subordonate (DSVSA județene), cu privire la întarirea măsurilor de prevenire și supraveghere la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare.

  Pe întreg teritoriul României, exploatațiile de păsări autorizate/înregistrate sanitar- veterinar, cu sistem de creștere liber și ecologic, trebuie să țină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice. De asemenea, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul României.

  În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populației, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor măsuri:
  – separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice;
  – evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice;
  – adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă, neaccesibile păsărilor sălbatice;
  – evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei);
  – prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie;
  – folosirea unei alte încălţăminte în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat, pentru dezinfecţia încălţămintei;
  – limitarea pe cât posibil a accesului tuturor păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

  În acest sens, orice suspiciune va fi notificată în regim de urgență DSVSA-urilor județene și ANSVSA.

  ANSVSA colaborează cu o serie de instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăți ornitologice, Asociația Biosfera Delta Dunării, asociații de vânătoare etc.

  O atenție deosebită va fi acordată transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat, provenite din țările unde evoluează focare de influență aviară în ultima perioadă.

  În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul național a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană, care provin din zone de protecție sau supraveghere.
  Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de ANSVSA şi structurile subordonate de la nivel local.

  Valul epidemic de influență aviară înalt patogenă, de subtip preponderent H5N1, care a debutat la finele anului 2021, continuă să afecteze Europa.

  În decursul anului trecut (2022), țările care au raportat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă au fost: Albania (6), Belgia (9), Bulgaria (20), Cipru, Cehia (17), Germania (93), Danemarca (6), Spania (37), Franța (1577), Croația (3), Ungaria (279), Irlanda (2), Islanda, Italia (48), Moldova (5), Olanda (79), Norvgia (2), Polonia (56), Portugalia (9), România (3), Serbia (3), Slovacia, Irlanda de nord (UK) și Kosovo (3).


  Te-ar mai putea interesa

  Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct O nouă piață de export pentru oierii români! Șeful ANSVSA a făcut anunțul! Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă Oi hrănite cu banane – ideea inedită a unui cioban român care a rămas fără iarbă pe pășune Bocarp – capra cu gust de vacă. Prima rasă românească de capre pentru producția de carne

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE