• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Anunțul făcut astăzi de ministrul Daea despre plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară

  Roxana Dobre -

  Despăgubirile la culturile de primăvară pentru fermierii afectați de secetă rămân un obiectiv pentru ministrul Agriculturii, Petre Daea. Acesta a anunțat ce se întâmplă cu proiectul care ar putea aduce noi bani pe hectar fermierilor.

  ”Categoric reprezintă un obiectiv (acordarea despăgubirilor n.r), însă eu nu promit. Ce voi face rapid însă și am dat și se lucrează este acel fond de risc pentru că nu mai putem să stăm în situația aceasta. Iar acest fond de risc l-am croit prin Planul Național Strategic (PNS), odată prin faptul că am prins acele canale de asigurare a sumelor. Sume care să se asigure prin fondul acesta care se va ridica la 391 de milioane euro, cu patru componente, cu 3% din subvenție, cu bani de la Uniunea Europeană (UE) pentru susținerea polițelor de asigurare și cu bani de la bugetul statului tot în aceeași direcție. Și mai avem o formulă, o cheie de întors în broasca aceasta a mecanismului prin discuția pe care o vei avea în curând cu colegul și ministrul Finanțelor care m-a ajutat foarte mult în 2022 și vreau să îi mulțumesc pe această cale”, a anunțat Petre Daea, în premieră pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 9 ianuarie.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat pe 17 noiembrie 2022 că peste 16.000 de fermieri afectaţi de seceta pedologică, pe o suprafaţă de circa 250.000 hectare de culturi înfiinţată în toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei, bani care au și intrat în conturi până la sfârșitul anului trecut.

  Ajutorul a fost de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care s-a putut acorda s-a diminuat procentual corespunzător şi s-a obţiut prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

  Ultimele date transmise de MADR arată că suprafaţa afectată de secetă se apropie de 1,3 milioane hectare şi a fost consemnată în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, atât la culturile însămânţate în toamnă cât şi la cele de primăvara.

  Culturile de primăvară cele mai afectate sunt porumbul – 581.439 ha, floarea-soarelui – 306.205 ha, soia – 42.772 ha şi plantele furajere – 57.032 ha.

  Conform declarațiilor oficiale, în bugetul MADR pe 2023 este prevăzută o sumă de 300 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor către fermieri.

  Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


  Te-ar mai putea interesa

  Familia căreia i-au murit oile de la un tratament și-a refăcut turma cu ajutorul animalelor donate! Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe China a inventat o pastă cu care suprafețele de deșert devin terenuri arabile Controale în toate fermele de animale! Crescătorii sunt obligații să ceară reautorizarea la DSVSA Oierii sar în ajutorul familiei care și-a pierdut oile în urma unui tratament făcut în fermă

  Ultimele știri

  Un fermier și-a găsit câinele aproape mort, lovit de hoțul care a intrat în curte și a furat o oaie FGCR a împlinit 30 ani de activitate cu peste 127.000 de garanții acordate Daniel Buda: Cerealele, oleaginoasele, uleiul și mierea din Ucraina – pe lista restricțiilor la import Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului” Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată