• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul prin care Guvernul vrea să aducă mai mulți tineri înapoi în țară

    Roxana Dobre -

    Guvernul continuă și în acest an un program care și-a dovedit eficiența în atragerea înapoi în țară a tinerilor plecați în străinătate. Cu un sprijin de 3.000 de euro pentru fiecare beneficiar, ajutorul de minimis acordat cultivatorilor de roșii în spații protejate s-a dovedit un magnet pentru tineri.

    Programul Tomata care acordă în acest an o subvenție de 3.000 euro pe hectar a reușit să atragă în țară, în anii anteriori, 1.224 de tineri care au investit în agricultură, conform datelor transmise de ministrul, Agriculturii, Petre Daea, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    ”La Programul Tomata sunt 1.224 de tineri care au renunțat pribegie. Ceea ce înseamnă un lucru mare. Dar sigur în continuare ne preocupă acest lucru. Aveam 1.224 de tineri, cu nume și prenume. Și există, nu că sunt cifre 1.224. Nu, Popescu Nicolae, George, etc”, a precizat Petre Daea.

    Șeful de la Agricultură a arătat că în 2023 este pentru prima dată când programul de sprijin din legumicultură este aprobat înainte de începerea anului. ”În 2020 l-au dat la 1 aprilie de ziua păcălelilor când tomatele erau deja înflorite, în 2021 s-a dat actul tocmai în luna iunie când roșiile erau pe galantar. Este un lucru care din punct de vedere organizatoric nu trebuie să se mai întâmple în România. Aici nu te joci. Trebuie să te organizezi astfel încât să dai răspunsul corect la nevoile țării”, a explicat Petre Daea , în premieră pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 9 ianuarie.

    30 iunie: termen final pentru valorificarea roșiilor

    Pentru a putea accesa subvenția de 3.000 de euro, producătorii de legume trebuie să cultiva roșii pe o suprafață de cel puțin 1.000 de metri pătrați și să valorifice, cu acte, o cantitate de cel puțin 3.000 de kilograme.

    Ministrul Agriculturii a transmis legumicultorilor că anul acesta termenul limită pentru valorificarea roșiilor nu se va mai prelungi astfel că aceștia își pot vinde producția până cel târziua la data de 30 iunie.

    ”Pentru 2023 legumicultorii au actul normativ aprobat iar am decis ca în acest an să nu ne mai jucăm cu termenele. Să dăm o anumită dată și pe urmă să prelungim. Am spus foarte clar și rămâne terme fix: până la 30 iunie se face valorificarea. De ce acest lucru? Pentru că fermierul trebuie să știe ce soiuri pune, să aibă o eșalonare a producției, să nu fie determinat să forțeze coacerea. Ei vor câștiga prin preț dacă se hotărăsc să scoată mai repede”, a mai arătat șeful de la Agricultură.

    Subvenția pentru tomate se acordă și în acest an ca ajutor de minimis pentru culturile în spații protejate – sere și solarii. Sunt vizate culturile extratimpurii, așa că încă de la începutul anului, legumicultorii au început să pună răsadurile de roșii.

    Programul Tomata 2023 se derulează prin Direcțiile Agricole Județene. Aici se depun de către fermieri cererile, documentele justificatoare, iar funcționarii DAJ efectuează verificările, controalele în teren și fac plățile.

    Ajutorul de minimis pentru programul Tomata 2023 este stabilit la un cuantum de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat.

    Pe larg despre condițiile și sumele alocate pentru roșii în 2023, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris aici: Programul Tomata 2023, ghid complet: termene, condiții, plăți

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!