• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Piața cerealelor este inundată de grâul rusesc. Zilele următoare ar putea agrava situația prețurilor

  Angelica Lefter -

  Prețul cerealelor continuă să scadă pe piața europeană, sub presiunea grâului și porumbului din Ucraina, dar și din Rusia. Federația Rusă a avut anul trecut producții record la grâu, iar exporturile sunt la un nivel foarte ridicat.

  Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, a atins un record în ceea ce privește recolta de cereale, de 151,0 de milioane de tone după uscare și curățare, potrivit datelor oficiale preliminare pentru 2022. Aceasta include 102,7 milioane de tone de grâu, potrivit unei analize Agrarheute.com.

  Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) va trebui probabil să corecteze actuala recoltă de grâu din Rusia cu plus peste 10 milioane de tone în viitorul raport al USDA de joi (12 ianuarie) – precum și oferta globală de grâu. Până acum, raportul USDA privind cerealele a indicat doar o recoltă de grâu de 91 de milioane de tone pentru Rusia și exporturi record de grâu de 43 de milioane de tone.

  În cazul în care se produce corecția, aceasta ar putea pune o presiune considerabilă asupra piețelor și prețurilor grâului, deoarece aceasta ar însemna mult mai mult grâu pe piața globală decât se presupunea oficial anterior.

  Oferta uriașă a Rusiei este, practic, confirmată și de datele în curs de desfășurare ale exporturilor rusești foarte ridicate. Rusia ar putea exporta între 3,6 și 3,8 milioane de tone de grâu în ianuarie 2023, estimează analiștii de la consultanța agricolă rusă ICAR. Alte firme de consultanță consideră chiar posibile exporturi de grâu de până la 4,0 milioane de tone pentru luna ianuarie.

  Estimările pentru exporturile rusești de grâu din decembrie variază între 4,1 milioane de tone și 4,5 milioane de tone și explică și o parte din presiunea permanentă a prețurilor pe piețele globale. Cu toate acestea, nu există date oficiale de export din Rusia, deoarece autoritățile ruse vor să evite ”speculațiile” despre exporturi, potrivit Reuters.

  La fel ca și pentru Ucraina, Marea Neagră este cea mai importantă rută de export pentru cerealele din Rusia. Cu toate acestea, din cauza sărbătorilor de Anul Nou pe rit vechi, care se încheie pe 9 ianuarie, activitatea de tranzacționare a fost mai scăzută în ultimele zile. De asemenea, analiștii raportează că rușii continuă să aibă probleme în a-și asigura încărcătura.

  Rusia vrea să reducă terenurile cultivate cu grâu, recolta în 2023 să fie de ”doar” de 80 de milioane de tone

  Prețurile pentru grâul rusesc cu un conținut de proteine de 12,5% și pentru livrare imediată din porturile Mării Negre au rămas constante de la 307 până la 311 dolari pe tonă (echivalentul a 1.406 lei/tonă, respectiv 1.425 lei/tonă), potrivit analiștilor ruși de la Sovecon.

  Slăbirea recentă a rublei față de dolar ar trebui să ofere sprijin pe termen scurt pentru exporturile rusești de grâu. Cu toate acestea, sprijinul va fi limitat pe termen mediu, deoarece taxa la export pe care Rusia o stabilește în fiecare săptămână crește odată cu slăbirea rublei.

  Ministerul rus al Agriculturii estimează că producția totală de cereale în 2023 va fi de 125 până la 127 de milioane de tone, inclusiv doar 80 până la 85 de milioane de tone de grâu.

  Rusia va scădea suprafața cultivată cu grâu, dar va crește suprafața cultivată cu leguminoase și floarea-soarelui

  Ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrushev, a organizat o întâlnire pentru a planifica structura suprafețelor însămânțate pentru recolta din 2023. Potrivit planurilor Ministerului Agriculturii, este necesară, printre altele, creșterea suprafeței cu orz de primăvară cu 400.000 de hectare și la leguminoase, în principal la mazăre, cu cel puțin 125.000 de hectare pentru a menține rotația culturilor, se arată într-un comunicat.

  ”Suprafața cultivată pentru cereale și leguminoase este de aproximativ 47,6 milioane de hectare, adică cu 136.000 de hectare mai mult decât anul acesta”, arată ministerul rus al Agriculturii.

  În același timp autoritățile din Rusia spun că  este nevoie de reducerea suprafeței cu grâu cu aproape 0,5 milioane ha ”pentru a menține echilibrul prețurilor și a stabiliza piața internă în interesul tuturor părților implicate, precum și pentru a vinde recoltă record actuală”, potrivit raportului Ministerului rus al Agriculturii.

  În plus, pentru anul viitor se anunță creșterea culturii de soia. Suprafața necesară pentru culturile de floarea-soarelui este, de asemenea, de cel puțin 9,8 milioane de hectare și de cel puțin 2,2 milioane de hectare pentru semințe de in.

  Potrivit lui Dmitri Patrushev, anul viitor suprafața totală a tuturor culturilor arabile va crește cu aproximativ 50.000 de hectare și va depăși 82 de milioane de hectare.


  Te-ar mai putea interesa

  Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event