Dan Motreanu, desemnat responsabil pe dosarul modernizării Rețelei de informații contabile agricole
Angelica Lefter -Europarlamentarul român, Dan Motreanu, a fost desemnat responsabil din partea grupului PPE pe dosarul modernizării și transformării Rețelei de informații contabile agricole (RICA) în Rețeaua de date privind durabilitatea fermelor (FSDN).
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul român a explicat care sunt obiectivele și prioritățile rețelei în viitorul apropiat.
”Îmbunătățirea calității serviciilor de consiliere va fi adaptată pentru fermieri. Astăzi, în cadrul reuniunii Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a Parlamentului European s-a discutat propunerea de regulament a Comisiei Europene de a moderniza și de a transforma Rețeaua de informații contabile agricole (RICA) în Rețeaua de date privind durabilitatea fermelor (FSDN). Am fost desemnat responsabil din partea grupului PPE pe acest dosar. Obiectivele acestei propuneri sunt de a extinde domeniul de aplicare al vechii Rețele de informații contabile agricole prin colectarea de informații de mediu și sociale și de a o face mai modernă, mai sustenabilă, mai digitală și mai adecvată pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului Verde European. Astfel, se va spori importanța rețelei în ceea ce privește analiza și evaluarea politicilor agricole în statele membre, se va îmbunătăți semnificativ calitatea serviciilor de consiliere adaptată pentru fermieri și se vor oferi orientări valoroase factorilor de decizie din domeniul agricol”, a transmis Dan Motreanu.
Oficialul european a menționat că fermierii nu trebuie să resimtă o povară în plus acțiunea de colectare a acestor date, de aceea una dintre condiții este ca fermierii să participe voluntar, iar colectarea datelor să se facă cu costuri minime.
”Pentru a nu împovăra fermierii, una dintre prioritățile mele pe acest dosar a fost ca efectuarea colectării datelor să aibă loc în mod voluntar, prin modalități accesibile cu costuri minime, numai atunci când este necesară și fără a crea sarcini inutile pentru fermieri. În acest sens, am atras atenția asupra importanței încurajării participării fermierilor la rețea prin oferirea de stimulente financiare sau de servicii de consiliere adaptată specificului fermei”, a menționat europarlamentarul Dan Motreanu.
Mai mult, oficialul a adăugat că sunt vizate, printre altele: participarea tinerilor fermieri, reducerea birocrației în colectarea datelor și asigurarea protecției datelor.
”Am susținut de asemenea:
- posibilitatea participării oricărui fermier, în special a tinerilor fermieri
- reducerea birocrației prin colectarea datelor o singură dată și utilizarea lor multiplă, în special prin asigurarea interoperabilități între bazele de date
- reducerea costurilor pe cât posibil, în principal prin stimularea finanțării digitalizării la nivelul fermelor
- asigurarea protecției datelor, inclusiv pentru persoanele juridice
- importanța ca datele sociale să fie puse pe picior de egalitate cu cele economice pentru a asigura drepturile lucrătorilor din sectorul agricol”, a conchis europarlamentarul român, Dan Motreanu.