• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Controale pentru subvenții. Ce obligații au fermierii față de inspectorii APIA

    Roxana Dobre -

    Controalele în teren sunt în plină desfășurare iar funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în ferme pentru verificările anuale pentru subvenții. Fermierii care sunt controlați au o serie de obligații, astfel încât să se asigure că nu pierd subvențiile, așa cum a anunțat șeful APIA, Adrian Pintea.

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat în premieră pentru emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, marți – 22 august, cum se desfășoară controalele anuale în teren, pentru subvențiile pe suprafață.

    Citiți și: APIA a extras eșantionul de control. Fermierii care sunt verificați pentru subvențiile din acest an

    Adrian Pintea: Echipe mixte ale APIA efectuează controalele în teren

    Șeful APIA a anunțat că verificările sunt în plină desfășurare iar eșantioanele de control au fost transmise către toate centrele județene ale APIA, cele 42 de centre județene.

    ”Fiecare centru județean are în componența lui serviciu control teren, împreună cu biroul inspecției, unde cu echipe mixte, efectuează aceste controale la fața locului. Până în momentul de față nu au fost întâmpinate probleme și mă aștept să nici nu fie. De ce? Pentru că deja suntem la mulți ani în care se fac aceste controale. Atât colegii mei, cât și fermierii de sunt obișnuiți și nu cred că vom întâmpina nici anul acesta probleme și așa cum am și stabilit încă de la începutul declanșării acestei etape, aceste controale să fie finalizate la timp”, a mai adus precizări Adrian Pintea pentru emisiunea AgroStrategia, o coproducția TVR și Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Plăți APIA 2023. Controalele la care sunt supuși fermierii care vor subvenție pe teren și animale

    Obligații pentru fermierii la control

    Adrian Pintea, APIA: Fermierii aflați la control au drepturi dar și obligații

    Șeful APIA a dorit să puncteze că fermierii care se află în eșantionul de control au drepturi dar și o serie de obligații. Acesta obligații odată neîndeplinite pot duce la excluderea totală la plată.

    ”În primul rând, trebuie să pornim de la premiza că categoric este un drept al fermierilor, în același timp, și fermierul are anumite obligații față de agenție și anume în primul rând trebuie să permită inspectorilor APIA să efectueze aceste controale în teren să verifice exploatația respectivă, dacă este în eșantionul de control. În momentul în care tu, fermier, nu dai voie inspectorilor APIA să efectueze controlul la fața locului, automat această cerere este eliminată, exclusă de la plată, dar nu au fost situații de genul acesta. Lucru important este să răspundă la telefoane și să se pună de comun acord cu inspectorul APIA pentru a se efectua acest control în teren. De asemenea, acel proces verbal care se încheie la fața locului, fermierul să fie atent în momentul în care inspectorul APIA îi explică dacă a avut o neconformitate, o neconcordanță, să se pună de acord atunci cu inspectorul APIA, astfel încât să nu apară ulterior discuții sau să nu fie cu ceva de acord și să fie operativ și să coopereze, să colaboreze cu inspectorii agenției astfel încât controlul să se desfășoare normal și să meargă destul de repede, astfel încât să ne încheiem și această misiune”, a mai spus Adrian Pintea în cadrul emisiunii AgroStrategia.

    Sancțiunile pentru fermieri pot ajunge până la excluderea totală de la plata subvențiilor 

    În ceea ce privește atât ordinul de sancțiuni cât și metoda de efectuare a acestor controale sunt aceleași ca și în exercițiu financiar anterior,  2014-2020, a mai adus precizări Adrian Pintea.

    ”Sancțiunile pornesc de la 5% până la 50% la 50% automat este excludere de la plată, dar la fel aici mă refer și la vegetal, și la zootehnie. Ca și modalitate și metodă de efectuare a acestor controale nu este niciun fel de modificare, astfel încât nu ar trebui să întâmpine probleme, greutăți sau necunoaștere, o nepricepere, fie că vorbim de inspectori APIA sau de fermieri care sunt beneficiari, să-i spun așa, de acest control”, a mai arătat șeful APIA.

    Controalele trebuie finalizate până la 30 septembrie 

    Conform directorului general al APIA, controalele trebuie finalizate până la sfârșitul lunii septembrie, până la data de 30 septembrie începutul lunii octombrie, cel târziu.

    ”Controalele trebuie finalizate în timp pentru că trebuie să avem undeva o perioadă de 2 săptămâni, 10 zile la începutul lunii octombrie, astfel încât toate rapoartele de control să fie introduse în sistemul informatic, demers obligatoriu pentru plata avansului”, a arătat Adrian Pintea.

    Acesta a completat că fermierii care se află în eșantionul de control intră și la plata avansului, începând cu 16 octombrie, dacă cererile acestora sunt eligibile în urma verificărilor.

    ”Știm foarte bine că fermierii nu neapărat că erau supărați că sunt la control dar spuneau că iau ultimii banii. Și acum deja de câțiva ani, ultimii 3- 4 ani, să zic așa, am impus acest lucru ca toate controalele să se finalizeze la sfârșitul lunii septembrie și cum spuneam, la începutul lunii octombrie toate rapoartele să fie introduse în sistemul informatic. De ce? Tocmai pentru ca în data de 16 octombrie, când se dă startul plăților în avans, toți fermierii să aibă șanse egale să intre la plata avansului. Și cei care au fost în eșantionul de control să ia subvențiile astfel încât să nu fie, să zicem așa, de două ori penalizați, între ghilimele, adică sunt și la eșantion, m-au și verificat dar nici bani nu îmi iau. Și atunci toată lumea are șanse egale iar fermierii deja știu că dacă au fost sau nu în eșantionul de control, din 16 octombrie iau avansul. E o certitudine și lucru care s-a implementat de câțiva ani încoace”, a mai spus Adrian Pintea.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români