• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Românii vulnerabili pot obține ajutoare de la stat de 10.000 de lei pe an

  Angelica Lefter -

  Românii care se află într-un grad extrem de excluziune socială vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda. Este anunțul făcut de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

  Potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), de aceste măsuri vor putea beneficia persoanele vulnerabile astfel:

  Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) mai arată că pentru contracararea scăderii generale a standardului de viaţă şi a apariţiei unor grupuri sociale vulnerabile, va continuă să implementeze măsuri care să să preîntâmpine şi să compenseze efectele sociale destructive, cauzate de contextul macroeconomic, asupra grupurilor aflate în situaţie de risc.

  Măsurile sunt în strânsă legătură cu strategiile naţionale în domeniul social, precum şi cu evoluţia macroeconomică, pentru a contribui la scăderea ratei riscului de sărăcie şi excluziune. Intervenţiile au fost condiţionate de realizarea unei documentări şi analize prealabile care să permită evidenţierea nevoilor adresate în cadrul propunerilor de proiecte, care să adreseze mai multe aspecte problematice de care depinde calitatea vieţii oamenilor, precum facilitarea accesului la piaţa muncii, educaţia sau locuirea.

  Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş (foto: impact.ro)

  ”Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situaţii. Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetăţeni să nu îşi poată permite un standard de viaţă decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate şi complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervenţiilor. Aşadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

  Pe termen lung, prin Programele Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 şi Educaţie şi Ocupare 2021-2027, Guvernul urmăreşte să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile atât în ceea ce priveşte asigurarea accesului la servicii cât şi prin implementarea unor măsuri care să sprijine nevoile imediate.

  Astfel, pachetul de măsuri de care vor beneficia persoanele vulnerabile în 2023 cuprinde, printre altele, noi tranşe de sociale de 250 de lei, oferite şi în 2023.

  Șase noi tranșe de sociale de 250 de lei, oferite și în 2023

  Aproximativ 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, au primit IV tranșe de vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru România”, în valoare totală de 1.000 de lei. La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-a fost virată tranșa a IV-a.

  Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni.

  Vor primi vouchere sociale pentru alimente și mese calde:

  1.400 de lei pentru facturile la energie

  Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

  Vor beneficia de măsură:

  Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

  Vouchere pentru preșcolarii și elevii vulnerabili, pentru achiziția de haine și rechizite

  Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va continua să ofere ajutorul de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite, după ce, în anul școlar 2022–2023 au beneficiat 405.000 preșcolari și elevi, față de 245.000 beneficiari în anul școlar precedent.

  Vor beneficia de sprijinul în valoare de 500 de lei:

  Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional pot fi utilizate numai la unitățile cu care emitenții cardurilor au contracte de afiliere.

  Vouchere pentru repararea locuinței și pentru electrocasnice

  MIPE efectuează demersurile pentru a implementa o măsură care să finanțeze acordarea de vouchere de reziliență pentru sprijinirea populației vulnerabile prin îmbunătățirea condițiilor de locuire prin investiții în servicii comunitare care să includă posibilitatea sprijinirii în activitățile casnice/cotidiene, precum și a unor servicii  pentru reparația locuințelor.

  Astfel, românii vulnerabili vor putea beneficia de sprijin pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi precum mașina de spălat, frigider sau aragaz.

  O nouă tranșă de pachete alimentare de 24 kg, cu produse românești

  În primăvara acestui an, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va începe distribuția celei de-a VI-a tranșe de pachete cu alimente în cadrul proiectului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”, finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Pachetele vor ajunge la 1.188.852 beneficiari.

  Pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități) și provin de la producători din România: făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);mălai (4 pungi de 1 kg);paste făinoase (2 pungi de 400 g);ulei (4 sticle de 1 l);zahăr (2 pungi de 1 kg);orez (4 pungi de 1 kg); conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g); borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);gem de fructe (1 borcan de 360 g); gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

  Proiectul finanțat prin POAD, cu un buget total de 235 milioane euro, presupune livrarea a 7.133.112 de pachete (170.000 tone de alimente) în șase tranșe, prima dintre acestea fiind acordată în perioada iunie – august 2020.  În anul 2021 au fost livrate alte două tranșe de alimente, în lunile februarie – martie și august 2021 – ianuarie 2022, cea de-a patra tranșă fiind distribuită în perioada martie – septembrie 2022.

  Cele șase tranșe cuprind în total:35.000 de tone de făină;28.000 de tone de mălai; 28.000 de tone de orez; 14.000 de tone de zahăr;28.000.000 de litri de ulei; 28.500.0000 de borcane de gem și compot.

  Echipamente speciale pentru persoanele cu dizabilități

  PIDS 2021–2027 va avea în vedere și susținerea unor măsuri destinate oferirii de suport pentru încadrarea în muncă dar și pentru cei care necesită sprijin în vederea exercitării capacității de exercitiu legale.

  Tehnologiile asistive (rampe electrice, softuri de citire pentru nevăzători etc.) pentru persoane cu dizabilități au un preț ridicat ce nu poate fi acoperit de majoritatea celor care au nevoie de un asemenea dispozitiv. În perioada 2014–2020 astfel de dispozitive au fost finanțate prin Programul Operațional Capital Uman, dar doar pentru o parte dintre  persoanele cu vârsta între 18 și 64 de ani.

  Peste 7.000 persoane cu dizabilităţi, cu vârsta între 18 şi 65 ani au primit vouchere în cuantum de până la 5.000 euro pentru ași procura echipamente care să le îmbunătățească viața și să le dea, totodată, șansa la o activitate remunerată: cititoare pentru nevăzători, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen dar și instrumente  manipulatoare robotizate, printre altele.

  POIDS 2021–2027 va continua această măsură, să acopere și nevoile minorilor și ale vârstnicilor cu dizabilități în această privință.

  Trusouri pentru nou-născuți

  Mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate în limita a 12 milioane euro, sumă alocată prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

  Vor beneficia de acest sprijin, conform ordonanței de urgență adoptată astăzi:

  Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi întocmite de autoritățile administrației publice locale, prin Serviciile Publice de Asistență Socială, centralizate de către prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne și, ulterior, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel național al acestui program”, a transmis Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) într-un comunicat.


  Te-ar mai putea interesa

  Ploi, vânt puternic și grindină – alertă meteo emisă de ANM pentru 13 județe Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Ferma de familie cu venit anual de peste jumătate de milion de euro și niciun angajat

  Ultimele știri

  Ultima oră de la APIA! Anunț despre plățile pe hectar din acest an! Ing. Marius Roman: Lucrări de vară în livadă. Îngrijirea pomilor în iunie-august APIA – apel către crescătorii de animale! Termen urgent pentru subvenții!