• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrointeligența a calculat subvenția estimată la ANT culturi agricole: aproape 12 euro/ha

    Roxana Dobre -

    Cuantumul estimat la ANT culturi agricole pe teren arabil a fost estimat de către publicația noastră în baza plafonului alocat și a suprafeței agricole eligibile la plată, conform datelor solicitate anterior de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat ieri, joi – 12 ianuarie, pe site-ul propriu proiectul de Hotărâre de Guvern cu sumele alocate pentru plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii în sectorul vegetal, aferente campaniei APIA 2022, dar care se achită în acest an, din bugetul de stat pe 2023. Pentru sectorul vegetal, sprijinul total alocat este de circa 88,5 milioane de euro.

    Cuantum estimat pentru ANT 1 în 2022: 12 euro/hectar

    Fermierii care au solicitat în campania 2022 Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) 1 vegetal ar putea primi și în acest an un cuantum similar celui din 2021, având în vedere că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat plafoanele alocate nu sunt schimbate în plus sau în minus față de anul de cerere 2021. Dacă am considera că numărul de hectare au rămas relativ constante și nu au suferit modificări majore, sumele pe hectar vor fi asemănătoare.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) alocă, în acest an, pentru ajutoarele naționale tranzitorii pentru sectorul vegetal, un plafon de 422.157.124 lei, echivalentul sumei de 85.301.500 euro. Aceasta este suma ce va fi împărțită pentru culturile amplasate pe teren arabil,  finanțarea fiind similară celei de anul trecut.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul minim pentru subvenția pe hectar achitată din bugetul național iar cuantumul rezultat pentru campania 2022 este de 11,94 euro/ha, raportat la suprafața pe care fermierii au solicitat-o la plată de 7.140.018,24 hectare. Suma este similară celei din campania 2021 când fermierii au primit 11,94 euro/ha.

    Culturile amplasate pe teren arabil sunt:

    a) cereale pentru boabe, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez;
    b) leguminoase pentru boabe, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: mazăre, fasole;
    c) rădăcinoase, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere;
    d) plante industriale, din care: plante textile: in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase: floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale, de exemplu: tutun, plante medicinale şi aromatice;
    e) legume, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni;
    f) furaje verzi în teren arabil, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: furaje verzi anuale, furaje verzi perene, de exemplu lucernă, trifoi;
    g) căpşuni;
    h) loturi semincere;
    i) culturi amplasate pe teren arabil în sere şi solarii.

    Cuantumuri estimate pentru restul ANT, la plată în 2023:

    Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 379/6 din 3 octombrie 2022.

    Plata ANT va începe după 20 ianuarie 2023

    De precizat că acestea sunt doar calcule simulate,  făcute pe baza informațiilor care sunt publice în acest moment, nu reprezintă sume oficiale.

    În acest momentul proiectul cu sumele alocate pentru anul 2022 trebuie aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Doar după aceea APIA poate calcula cuantumurile pe hectar și demarează plățile.

    Conform directorului general al APIA, Adrian Pintea, plățile pentru Ajutoarele Național Tranzitorii aferente campaniei APIA 2022 vor începe cel mai probabil după data de 20 ianuarie.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată