• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Întreținerea unei plantații de măr după intrarea pe rod: recomandări

    Oana Timar -

    Tehnologii de întreţinere a plantaţiilor de măr dupa intrarea pe rod. Care sunt sistemele de întreţinere a solului, cum fertilizăm o livadă de meri, dar și care este cel mai bun sistem de irigații pentru plantația de măr, aflăm din acest articol.

    Cum se întreține o livadă de măr, cum fertilizăm merii, dar și ce sistem de irigații să alegem – sunt câteva din informațiile conținute într-un material editat de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești-Mărăcineni, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Societatea Națională a Pomicultorilor din România. Materialul a fost făcut public pe Facebook, pe pagina Pomicultură aplicată. 

    Plantația de măr. Sisteme de întreținere a solului

    În livezile de măr pe rod cel mai indicat sistem de întreţinere a solului este înierbarea intervalelor dintre rânduri combinat
    cu afânarea repetată sau erbicidarea pe rânduri. Înierbarea solului se face începând din anul 2-3 după plantare.

    Sistemul constă în menținerea sub formă de ogor negru prin afânări repetate, prin erbicide sau mulcire a unei benzi de 0,8-1,2 m de-a lungul rândului de pomi, în cazul livezilor intensive și superintensive sau sub proiecția coroanei coroanei în cazul livezilor clasice.

    Înierbarea poate fi făcută cu amestec de graminee perene: Lolium perenne, Dactilys glomerata, Phleum pratense, Festuca rubra sau cu amestecuri de graminee și leguminoase: Trifolium repens, Trifolium pratensis, Lotus corniculatus, etc.

    Epoca optimă de semănat este primăvara devreme (martie) sau în luna august, într-un pat germinativ bine pregătit și nivelat. Pentru a favoriza înrădăcinarea și înţelenirea intervalelor semănate, în primul an deplasarea agregatelor se va face pe intervalele întretinute că ogor negru, înierbarea urmând a se realiza alternativ.

    După consolidarea covorului înierbat se cosește repetat (de 4-5 ori pe an), când înălţimea plantelor ajunge la 15-20 cm și se dirijeză de-a lungul rândurilor sub formă de mulci.

    Fertilizarea livezii de măr pe rod – recomandări

    Plantația de măr. Tehnica fertilizării plantaţiilor

    Mărul, ca și celelalte specii pomicole, răspunde favorabil la fertilizarea periodică (o dată la 2-3 ani) cu gunoi de grajd semifermentat, conținutul de azot al gunoiului aplicat în stratul 0 – 40 cm permite ameliorarea regimului aerohidric al solului.

    La stabilirea dozei se are în vedere Directiva nr. 91/676/EEC privind protecția apelor împotriva poluării cauzate de nitrați din surse agricole, care limitează aplicarea gunoiului de grajd la maxim 170 kg/ha/an azot provenit din acesta.

    Stabilirea necesarului de elemente nutritive pentru fertilizare are în vedere rezervă solului, contribuția îngrăşămintelor organice cu elemente nutritive, cerințele plantelor, particularități de nutriție, tehnologia de cultură, sistemul de aplicare etc.

    La baza stabilirii necesarului de îngrăşăminte pentru o livadă de măr este obligatoriu să existe analiză solului, completată cu diagnoză foliară anuală prin care se evidențiază conținutul solului în elemente nutritive și capacitatea pomilor de a extrage din sol cantitatea necesară de elemente nutritive. Orientativ, dozele de îngrăşăminte organice, pe terenuri mecanizabile/nemacanizabile, sunt stabilite în funcție de starea de asigurare a solului cu azot apreciată prin indicele azot (IN) și conținutul de argilă al solului.

    Plantația de măr. Fertilizarea cu îngrăşăminte minerale

    Dozele de îngrăşăminte chimice sunt stabilite în funcţie de producţia scontată, starea de asigurare a solului cu elemente nutritive, conţinutul de argilă al solului și alți indicatori fizici și chimici ai solului și plantei (diagnoză foliară).

    În livezile în care solul se întretine sub formă de benzi înierbate pe mijlocul intervalului dintre rândurile de pomi și că „ogor negru” lucrat (erbicidat), pe o bandă de 1,2 – 1,4 m de-a lungul, rândului de pomi, distribuirea îngrăşămintelor se va efectua mai ales pe suprafață lucrată, zonă în care concurena ierburilor asociate este redusă.

    În plantațiile tinere, în care distanțele dintre coroanele pomilor pe direcția rândurilor, sunt mai mari de 1 m, îngrăşămintele se vor repartiza uniform, doar pe suprafața corespunzătoare proiecției coroanei.

    Sistem de irigații pentru livada de măr pe rod

    Plantația de măr. Tehnica irigării plantaţiilor

    Mărul este o specie cu un consum de apă ridicat, necesitând aplicarea irigărilor de suplinire a deficitului temporar de umiditate care apare frecvent în aproape toate zonele de cultură din țară. Se recomandă irigarea livezii de măr, indiferent de portaltoi sau de zona pedoclimatică în care este cultivat.

    Ca metodă de irigare este recomandată irigarea prin picurare cu furtune de distribuție a apei legate de prima sârmă a spalierilor, care udă uniform și continuu doar o bandă de sol de-a lungul rândului, cu lăţimea de 1 – 1,2 m.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till