• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Radu, AFF: ”S-au domolit prețurile la îngrășăminte, au scăzut, dar nu știm cât timp vor rămâne așa”

    Angelica Lefter -

    Prețul îngrășămintelor a scăzut, dar nu se poate estima cât se va menține această tendință, consideră Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor. Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, fermierul ilfovean a spus că nu s-a aprovizionat din toamnă cu îngrășăminte din cauza prețurilor prea ridicate.

    Odată cu intrarea în 2023 prețurile la îngrășămintele chimice au mai scăzut și chiar au intrat într-o fază de stagnare, a spus fermierul Daniel Radu, Prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Fermierul Daniel Radu: ”Prețul îngrășămintelor este în scădere”

    Tendința de majorare a prețurilor la inputuri s-a mai domolit, iar la îngrășăminte prețurile chiar au scăzut, a apreciat fermierul Daniel Radu, care a exemplificat cu situația de la uree, un îngrășământ care a cunoscut o scădere de preț considerabilă, de la 5.000 de lei pe tonă la aproximativ 3.000 de lei pe tonă.

    ”S-au domolit prețurile la îngrășăminte, au scăzut. De exemplu, de la 4.500 – 5.000 de lei, ureea s-a dus undeva la 3.000-3.500 de lei, deci a scăzut. Acum, nu știm cât timp vor rămâne prețurile așa. Eu nu am făcut stocuri, am riscat, ne-am asumat un risc să nu cumpărăm mai din toamnă. Ne-am asumat, am spus: fie ce-o fi, nu putem să cumpărăm acum, pentru că discutând cu consultanții pe domeniul agricol care ne-au spus clar că prețurile la cereale vor merge în scădere și automat o să scadă și petrolul, ceea ce s-a întâmplat, și chiar și gazul, lucru care contribuie la producerea de îngrășăminte, adică din gaz facem îngrășăminte chimice, am decis să ne asumăm treaba asta și să vedem cum evoluează piața. A fost o decizie câștigătoare. Nu știi cum va fi anul, e adevărat!”, a menționat fermierul ilfovean Daniel Radu în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1.

    Fermierul nu intenționează să schimbe nimic în strategia culturilor în 2023

    În final, agricultorul a menționat că speră într-un an bun, chiar dacă, până în decembrie cultura de grâu însămânțată nu a răsărit, din lipsa ploilor. De altfel, nu intenționează să facă schimbări în tehnologia culturilor, a declarat Daniel Radu.

    ”La mine în fermă culturile arată bine cu ”b” mic, pentru că am însămânțat, grâul a stat în pământ ca în sac cum se spune, în limbajul nostru, al fermierilor. Nu a răsărit decât atunci când au venit ploi, în luna noiembrie. Știm cu toții că epoca optimă, așa cum spuneau manualele, este între 1 și 20 octombrie, am semănat în luna noiembrie pentru că era uscat. A venit ploaie după ce l-am semănat și abia acum, în luna decembrie a răsărit, sunt firișoare. Temperaturile acestea pozitive a permis ca să răsară celui care n-a răsărit și încearcă să recupereze, dar este clar că vom avea pierderi. Una este să îl semeni la timp și să intre înfrățit. Nu știm cum va fi anul, va fi o experiență nouă, nu știm ce temperaturi, ce precipitații, așteptăm să vedem, e clar că îl vom îngriji, noi vom face partea noastră și suntem curioși să vedem ce recolte vom avea. La porumb nu schimb nimic în tehnologie, mergem pe drumul bătătorit, suntem cu ochii pe temperaturile aerului, solului și când e perioada optimă intrăm la semănat”, a arătat fermierul ilfovean, Daniel Radu la emisiunea Agrostrategia, care poate fi urmărită zilnic, de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Radu – fermier din Gruiu, județul ILFOV (19.01.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români