Mesaj ferm: Vânzarea cerealelor din Ucraina sub prețul de cost impune măsuri urgente
Violina Gorcinschi -Vânzarea cerealelor din Ucraina sub prețul de cost impun măsuri urgente. Este msajul europarlamentarului român Daniel Buda, care a anunțat că a inițiat procedura de dezbatere în plenul Parlamentului European pentru fermierii afectați de exporturile de cereale din Ucraina.
Consecințele cauzate de exporturile de cereale din Ucraina urmează să fie dezbătute în cadrul Parlamentului European. Fermierii români, afectați din punct de vedere economic de această activitate, sunt o prioritate pentru eurodeputatul Daniel Buda, care a solicitat punerea pe ordinea de zi în următoarea sesiune plenară a situației agricultorilor de la granița cu Ucraina. Prețurile extrem de competitive oferite de ucraineni au dezechilibrat piața românească de cereale, iar veniturile fermierilor din România au scăzut drastic, în consecință.
Exporturile de cereale din Ucraina, o problemă pentru țările vecine
Recent, eurodeputatul Daniel Buda a anunțat că a insistat, în cadrul Parlamentului European, în legătură cu dezbaterea situației fermierilor de la granița cu Ucraina, ale căror venituri au scăzut din cauza prețurilor concurențiale oferite de statul aflat în plin război.
„Am inițiat procedura de dezbatere în plen pentru fermierii afectați de exporturile de cereale din Ucraina! Astăzi, am solicitat introducerea pe ordinea de zi în următoarea sesiune plenară a situației fermierilor de la granița cu Ucraina, care continuă să se confrunte cu probleme din cauza exporturilor de cereale. În acest context, cred că acești fermieri nu trebuie lăsați singuri si este necesară o dezbatere în plen, conform regulii 136. Dificultățile generate de presiunile asupra infrastructurii de transport, dar și vânzarea cerealelor din Ucraina sub prețul de cost impun măsuri urgente si compensarea pierderilor de venit din partea Comisiei Europene”, a declarat, pe pagina sa de Facebook, eurodeputatul Daniel Buda.
Astfel, se cer măsuri drastice din partea Comisiei Europene, pentru a găsi o soluție privind efectele negative ale evenimentelor din ultima perioadă. Atât România, cât și Polonia, au nevoie de sprijin pe segmentul de agricultură, fermierii fiind puși în situația de a-și micșora prețurile la produse, decizie care a dus la scăderea veniturilor.
Fermierii români au venituri mai mici cu 21% față de colegii lor din alte state UE
La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a recunoscut faptul că, câștigurile încasate de fermierii români sunt cu 21% mai mici decât cele ale omologilor lor din cadrul UE. Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a promis că se va gândi la soluții pentru această problemă.
„Sunt inflații mult mai mari decât în România, în România nu sunt atât de mari. Dacă vorbim despre România, avem probleme aici mai degrabă cu veniturile foarte mici ale fermierilor, pentru că am spus că, față de media din UE, unde au crescut veniturile fermierilor, în România avem o scădere cu 21% a veniturilor fermierilor, acestea fiind date recente. Va fi necesar să se intervină aici, să se ia măsuri, există multe probleme”, a declarat oficialul european.
În timp ce veniturile fermierilor din Vest au crescut cu 13%, în România s-a înregistrat trendul opus, iar cauza ar fi conflictul armat din Ucraina și exportul de cereale la prețuri mici.
”Comerțul liber cu Ucraina este necesar, este sprijinit de Comisie și acest lucru a dus la efecte negative pentru fermierii din țările afectate în ceea ce privește o ofertă din ce în ce mai limitată. Analizăm aceste probleme la Comisie și poate că rezerva de criză trebuie folosită încă o dată. Ne gândim la toate măsurile posibile pentru a ajuta. Războiul are loc în vecinătatea României, sunteți țară învecinată cu Ucraina și bineînțeles că acest lucru se reflectă în agricultura țării respective”, au mai fost declarațiile făcute de comisarul Wojciechowski.
Urmează să se stabilească ce măsuri se vor lua pentru îmbunătățirea situației fermierilor afectați de exportul de cereale din Ucraina.