Culturi profitabile

Înființarea unei livezi de nuci cu fonduri europene: Afacerea agricolă la care investiția se amortizează de la prima recoltă

Înființarea unei livezi de nuci este una dintre cele mai bune investiții în acest moment, susțin specialiștii din piața agricolă care estimează că există un deficit de până 100.000 de tone de miez de nucă în fiecare an, la nivel mondial. Cei mai mari cumpărători de nucă provin din țările arabe, dar se fac exporturi bune și către Spania sau Grecia.

În România, suprafețele cultivate cu nuci sunt în creștere aproape exponențială, așa că este posibil ca în următorii ani să devenim un furnizor important pentru Europa și nu numai. Pe treabă s-au pus și vecinii din Republica Moldova, iar un exemplul lui Victor Guțu, agricultor şi directorul Asociaţiei AMG Kernel din raionul Soroca, este demn de luat în seamă.

Guțu lucrează 7.000 de hectare  de teren agricol, dintre care, pe 750 de hectare a înființat o livadă de nuci. Anul acesta a recoltat primele nuci și spune că a reușit să își amortizeze investiția cu cele 700 de kilograme recoltate de pe fiecare hectar de livadă de nuci.

Înainte de a investi în livada sa, Guțu spune că s-a documentat care sunt cele mai bune soiuri, optând pentru cele moldovenești, despre care se declară foarte mulțumit. A avut de ales între soiurile de nuci: Cazacu, Costiujeni, Kogălniceanu, Corjeuţi, Schinoasa şi Călăraşi. Dintre acestea, cel mai mare potenţial îl are, crede Guțu, soiul Kogălniceanu, care rodeşte precum un smochin, cu până la şapte nuci în „ciorchine”. În comparaţie, un soi obişnuit are cel mult trei nuci în „ciorchine”. Fermierul spune că acești nuci rezistă la îngheţ şi are o productivitate medie de la două, până la patru tone, în funcție de modul în care este îngrijită livada. În plus, miezul este dulce, de bună calitate, cu aspect comercial.

În România au prins nucii franțuzești

În comparație, în România sunt foarte populari nucii franțuzești – soiurile Lara, Fernor sau Franquette, mai ales că pe piață există furnizori de puieți care pot pune la dispoziție cantitățile necesare. În Moldova, însă, se pare că soiurile regionale au fost păstrate și promovate. Chiar și Victor Guțu recunoaște că are profitul asigurat pentru că a dezvoltat un sistem integrat în care nu doar că are o livadă mare, dar își produce singur materialul săditor, are pepiniera sa, utilaje pentru recoltarea mecanizată și un centru de colectare și prelucrare a nucilor, așa că furnizează la export doar miez, cu un preț de până la 10 euro/kilogram.

Despre clienți, fermierul moldovean spune că nu lipsesc și că nu face față comenzilor. Cel mai mult  a vândut anul acesta în Spania și Iraq, apreciind că țările arabe sunt o piață care poate absorbi cantități impresionante.

În privința investiției, este vorba de sume începând de la 2.000 de euro pentru un hectar de livadă cu nuci franțuzești, însă e bine de știut că prima recoltă serioasă apare în al cincilea an de la înființarea livezii de nuci. Totuși, și al patrulea an oferă o cantitate rezonabilă de nuci. În al șaptelea și al optulea an livada începe să aibă producția maximă, care, la unele soiuri – precum cele franțuzești, este de circa 6-8 tone la hectar. În medie, se pot obține doi euro pe kilogramul de nuci în coajă și 6 euro pe kilogramul de miez, așa că  merită să așteptați intrarea pe rod a pomilor.

Programul de reconversie pomicolă ajută afacere cu nuci

Pentru românii care își doresc să înființeze o livadă de nuci, perioada următoare va aduce o oportunitate de finanțare prin fonduri europene a acestei afaceri. Astfel, prin programul de reconversie pomicolă 2014-2020 se pot obține finanțări și pentru exploatațiile de nuc. Vor primi mai ușor finanțare fermele mici, care includ în proiect și realizarea unei pepinierte proprii și comercializarea directă a recoltei, după prelucrare. Un alt avantaj îl vor avea asciațiile de producători, noul PNDR urmărind și creșterea nivelului de asociere în agricultura românescă. Autoritățile estimează că fondurile alocate vor depăși 200 de milioane de euro pentru tot programul, așa că toți cei care vor fi pregătiți să acceseze banii europeni în primele sesiuni, vor avea cea mai mare șansă să primească finanțare. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


51 comentarii

 1. Recomand plantarea de nuci pentru consum propriu, nucile sunt foarte sanatoase, dar atentie la soiurile pe care le cumparati, mai bine mutati un nuc rasarit singur, deoarece este mai rezistent decat soiurile altoite. Avand in vedere ca dureaza circa 10 ani pana intra pe rod, sa va inarmati cu multa rabdare.

 2. In teorie sunt toate bune si frumoase, in practica sa iei fonduri europene este un cosmar, daca plantezi soiuri altoite de nuc dupa vreo 2-3 ani de productie sunt afectati de boli si mor si daca totusi produci ceva, nu ai decat sa te duci cu nucile la piata si sa le dai la samsari pe nimic, daca nu ai tone nu ti le ia nimeni. Aceste articole sunt reclame mascate la firme care va vand “pasari mici fara frontiere”, asa ca documentati-va bine inainte sa bagati bani intr-o gaura neagra.

 3. Buna ziua am si eu un hectar jumate de teren in judetul b n as vrea sal plantez cu nuci imi ziceti si mie ce soi sar potrivi si cam cit ieste subventia

 4. Buna ziua,
  Doresc si eu sa infintez o plantatie de nuci pe un teren din zona Dambovita si am nevoie de mai multe informatii.
  Am un teren de 1 hectar disponibil.
  Cine ma ajuta cu mai multe informatii , ce acte am nevoie, unde trebuie sa ma adresez, cu cine trebuie sa iau legatura,e.t.c.
  Astept un raspuns de la cineva, sau ma poate contacta cineva pentru detalii Dorel Constantin 0727732968, multumesc

 5. Am infiintat o cultura de nuc ( Sibisel 44) pe o suprafata de 3 H.A. in zona calarasi.
  In cautare de colaboratori pt nuca verde ( trufanda, dulceata de nuci verzi) , frunze, coaja, nuca normala, etc. Deasemenea catina, plantatie salcami, fructe eco, etc. Mai multe detalii la tel sau intalinre directa in Bucuresti sau in plantatie.
  tel +40 (766) 661 411

 6. Buna ziua as vrea sa m-a ajutat cu niște informate de unde as pute lua niște puieți de nuci Find ca am 3 hectare de pământ și as planta nuci nr 0753887912

 7. Buna ziua si sunt interesat sa fac o plantation de nuci si as vrea sa iau legatura cu cineva care ma poate ajuta cu informatii va rog.Numarul meu de telefon este 004407424747851 sau 00447424747851 Cezar ma puteti contacta oricand multumesc anticipat!

  1. Am infiintat o cultura de nuc ( Sibisel 44) pe o suprafata de 3 H.A. in zona calarasi.
   In cautare de colaboratori pt nuca verde ( trufanda, dulceata de nuci verzi) , frunze, coaja, nuca normala, etc. Deasemenea catina, plantatie salcami, fructe eco, etc. Mai multe detalii la tel sau intalinre directa in Bucuresti sau in plantatie.
   tel +40 (766) 661 411

 8. Bună ziua !
  Sunt din județul Braila, și am un teren de 3 ha, mă poate ajuta cineva ?Cum pot sa iau fonduri europene și Cum sa înființez o livada de nuci ?
  Tel: 0726898370
  Multumesc Mult !

 9. Buna ziua am plantat deja o suprafata cu 25 ari de nuci si mar inteteresa cum pot intra in posesia fondurilor europene, unde ar trebui sa merg sau ce ar trebui sa fac va multumesc orcine doreste sa ma ajute cu un sfat va rog sa ma contactati la nr 0744311472

 10. SUNT DIN TURCENI AM INFINTAT O LIVADA DE NUCI 18000mm2 NU SINT ALTOITI CUMPARATI DE PEPANARIA CORNESTI POT SA OBTIN FONDURI EUROPENE PAMINT PROPIETATE PERSONALA VA MULTUMESC ASTEPT UN RASPUNS DE LA DUMNEAVOASTRA TELEFON 0735806710

  1. Salut eu sunt din Branesti nici eu nu stiu prea multe dar cred ca tot pe la primarii trebuie intrebat, nu sti ce suprafata trebuie sa ai pt a intra in posesia fondurilor europene? Multumesc

 11. peste tot doar intrebari,nu vad nici un raspuns,,nici unde vinde nucile ,nici ce acte trebuie pentru infiintare,nici unde trebuie sa ne adresam.sau raspunsul se da personalizat. daca e asa nu am facut nimic.Afisati-le sa vedem si sa invatam si noi;

 12. Bună !
  Sunt din județul Hunedoara, și am un teren de 1 ha și umpic, mă poate ajuta cineva Cum pot sa iau fonduri europene și Cum sa înființez o livada de nuci ?
  Tel: 0726659251
  Multumesc Mult !

 13. noi avem 1 h teren deja plantat cu nuci de ai nostrii (micuti),stiu ca trebuiesc certficati altoiti etc pt a accesa ceva fonduri .insa nu stim.. unde.. ce ..si cum ?ne poate ajuta cineva ??0749626095.jud bacau .

 14. Cum as putea primii financiare nerambursabila pentru un proiect pe livezi cu nuci ?Mentionez ca am infiintata o livada 0,65 H de nuc dintr-o suprafata de 5,45h.
  Pamantul nu este intabulat,figureaza doar la apia pe numele meu.
  Astept un raspuns cat mai rapid daca se poate.

 15. Unde pot vinde nucile obtinute din livada de nuci???Cu cine trebuie sa vorbesc pt a vinde nucile?? Am deaja o
  ivada de 4ani si la anul o pot exploata dar inca nu am cumparator pt nuci si nu stiu cum imi pot amortiza investitia din buzunar propriu folosita in livada!!

 16. Buna ziua,ma numesc Marian Moisanu si am si eu o intrebare.Am 41.000 mp de teren si as vrea sa plantez o livada de nuci si nu am bani sa investesc,as dori sa stiu daca pot accesa Fonduri Europene?Va multumesc!

 17. ma numesc tocu emanuela an asta inplinesc 18 ani sunt o fata cu grad grav de handicap ma deplasez numai cu cadru si carucior as dori un raspuns si sa ma invatati cum sa imi deschid un proiect cu livada de nuci pe o suprafata de 15.000 metri patrati.Vă multumesc!

Scrie un comentariu