• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un nou ajutor pentru fermieri! Florin Barbu, Comisia de agricultură: Sumele vor fi alocate pentru cei care au în depozite cereale!

    Roxana Dobre -

    Un nou ajutor pentru fermierii afectați de importurile de cereale. Fermierii români ar urma să primească susținere pentru stocarea cerealelor, care au rămas nevândute din cauza ”invaziei” de produse venit din Est.

    Viorel Marin, președintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB), a anunțat astăzi, marți – 7 februarie, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentara și servicii specifice din Camera Deputaților, că fermierii români vor primi un ajutor european pentru cerealele pe care le stochează.

    ”Ne bucură că și comisarul european (Janusz Wojciechowski n.r), dat fiind că Polonia a plâns mai tare decât România, și el fiind polonez în sfârșit s-a trezit și a văzut că toate avantajele care au fost date Ucrainei au avut niște efecte extrem de dure, iar Polonia și România au fost declarate ca fiind cele mai afectate. Și în aceste condiții ar fi bine să vedem și utilizarea fondului de rezervă al Politicii Agricole Comune (PAC) de 450 de milioane de euro pe care Comisia Europeană (CE) intenționează să îl distribuie către statele afectate în sprijinul fermierilor afectați de inundația (de cereale n.r) care vine dintre Est”, a spus Viorel Marin.

    De precizat că până în prezent un astfel de ajutor a fost primit doar de procesatorii români. Despre această subvenție citiți aici: Guvernul a aprobat ajutoarele de 500.000 de euro pentru firmele de morărit, ulei, lapte și furaje

    Rezerva pentru situații de criză reprezintă un fond de 450 de milioane de euro inclus în sistemul Politicii Agricole Comune (PAC), care poate fi folosit pentru a finanța măsuri excepționale de contracarare a perturbărilor de pe piață care afectează producția sau distribuția. Fondul respectiv a fost activat pentru prima dată în aprilie, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei. Pentru a-l activa din nou anul acesta ar fi nevoie de acordul tuturor miniștrilor agriculturii din UE.

    Janusz Wojciechowski a vorbit despre utilizarea fondului de criză în luna ianuarie, când a remarcat că, deși ”culoarele de solidaritate” și reluarea exporturilor prin unele porturi din Marea Neagră au ajutat la redresarea comerțului ucrainean, în țări precum Polonia, afluxul de cereale a blocat instalațiile de depozitare, iar prețurile producătorilor locali s-au prăbușit.

    ”Împreună cu fermierii afectați, lucrăm la rezolvarea problemei fără a pune în pericol relația comercială deschisă cu Ucraina”, a subliniat el luna trecută.

    Florin Barbu, Comisia pentru Agricultură: ”Sumele vor fi alocate pentru fermierii care au în depozite cereale”

    Florin Barbu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților a completat la rândul său că reușita privind sprijinul pentru fermieri a fost obținută de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Bruxelles. Sumele vor fi alocate pentru fermierii care au în depozite cereale.

    ”Știu că domnul ministrul Petre Daea a fost la Bruxelles și a transmis un punct de vedere corect pe care și comisarul pentru Agricultură l-a luat în calcul și se pare că cele 6-7 țări care vor fi afectate pe parte de rezerve de depozitare, de cereale care sunt în stocuri în momentul de față vor primi un sprijin financiar pe această măsură în perioada următoare. Dar probabil mai multe în perioada următoare o să ne transmită și domnul ministru Daea, o să vină la Comisie și o să explice. Din ce am înțeles se pare că reușita a avut-o la Bruxelles și sumele vor fi alocate pentru fermierii care au în depozite cereale”,  a adus precizări la rândul său Florin Barbu.

    Citiți și: Peste 500 de nave au părăsit Ucraina încărcate cu 12,2 milioane de tone de cereale, de la 1 august

    Vlad Macovei, AFF: ”Cine permite ca cereale din Ucraina să nu își respecte traseul și să rămână pe piața din România?”

    Prezent la dezbateri, din partea Asociației Forța Fermierilor, președintele Vlad Macovei a adresat reprezentanților Parlamentului rugămintea de a lămuri fermierii români cine profită de pe urma importurilor din Ucraina.

    ”La momentul acesta sunt și eu curios, și dumneavoastră, la Parlament, puteți solicita ANAF, Ministerului Agriculturii, ANSVSA  etc. filierele care fac posibil ca cereale și produse cereale din Ucraina să nu își respecte traseul de tranzit, de la punctul A la punctul B. Marfa acesta care rămâne în România, ajunge la niște agenți economici care o cumpără și o duc mai departe. Problema nu este la Ucraina și asta vreau să o spun foarte clar, ci este la noi. Sunt niște agenți economici care profită de această situație. Că nu cred ca sunt traderi ucrainieni care vin cu făină sau cu grâu direct din Ucraina. Și nu cred că sunt nici traderi dintre aceștia mari care să facă acest lucru, nu am nicio informație în acest sens. Cine sunt acești oameni, aceste persoane fizice sau juridice, care fac aceste lucruri? Fermierii români pot primi un răspuns la această întrebare?”, a spus Vlad Macovei.

    Președintele AFF a mărturisit că în consultările care au avut loc cu factorii implicați, privind Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.154/2022 pentru sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor, a produselor lactate şi preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, fermierii au primit asigurări că ”majoritatea mărfii procesate în morărit și panificație care va beneficia de ajutorul de stat va fi din producție internă”.

    ”Eu am participat la consultările cu Ministerul Agriculturii și am reținut că partea decidentului politic și administrativ va face tot posibilul cât va ține de el pentru ca, fără a încălca, să zicem regulile europene, să ne asigurăm că majoritatea mărfii procesate în morărit și panificație care va beneficia de ajutorul de stat va fi din producție internă. Nu știu dacă acest obiectiv a fost îndeplinit. Și în al doilea rând, s-a susținut că aceeași administrație centrală va face tot ce ține de ea ca prin norme, practici, discuții, ca acest lucru să se pună în practică. Mai mult decât atât, traderii prezenți la discuții ne-au asigurat de fiecare dată, uneori chiar certându-ne, că problema cerealelor și importurilor din Ucraina este o falsă problemă, că de fapt nu vin atât de multe importuri și că ne închipuim noi lucruri”, a mai spus președintele Asociației Forța Fermierilor.

    Acesta a primit asigurări de la Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, că aceste lămuriri vor fi solicitate autorităților competente. ”Staff-ul să noteze toate solicitările dumneavoastră către autoritățile competente de control. Chiar vom face o adresă să ne spună toate lucrurile acestea”, a dat asigurări Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA