Nicolae Ciucă – mesaj de sprijin pentru fermierii români!
Roxana Dobre -Balanță comercială la produsele agricole și alimente trebuie să ajungă la zero, a afirmat joi, premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern. Acesta a transmis un mesaj direct pentru ministrul Agriculturii, Petre Daea, pe care l-a invitat la o serie de discuții pe această temă.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, 26 ianuarie, la începutul ședinței săptămânale de Guvern că deficitul de balanță comercială la produsele agricole și din sectorul alimentar trebuie să ajungă la zero.
”Am discutat cu ministrul Agriculturii, cu ministrul Finanțelor, am discutat la nivelul Coaliției și vom continua să sprijinim fermierii români pentru a găsi soluții să creștem randamentul și productivitatea în agricultură. Și totodată, îmi pare rău că ministrul Petre Daea nu este astăzi prezent la ședința de Guvern, dar sunt convins că îi veți transmite și vom avea și o discuție în acest sens prin care doresc ca la nivelul Guvernului să ne asumăm o perioadă scurtă de timp prin care deficitul de balanță comercială la produsele agricole și alimente să ajungă la zero. România are potențial, am discutat cu toți responsabilii din domeniu, cu mediul asociativ care practică activități în domeniul agricol, și cu toții au recunoscut că avem potențial și potențialul de creștere este unul foarte mare. Ca atare împreună, fermieri, întreprinzători din industria de prelucrare a produselor agricole putem să asigurăm acest obiectiv de a reduce balanța de deficit comercial la zero. Ca atare vă rog domnul secretar de stat să îi transmiteți domnului ministru și să avem o discuție în acest sens după ce dânsul va fi disponibil”, a spus Ciucă.
500 de milioane pentru subvenționarea motorinei din agricultură
Acesta a completat că pe ordinea de zi a Guvernului se află și un proiect pentru fermierii români, prin care se alocă 500 de milioane de lei pentru cumpărarea motorinei la prețuri mai mici.
”La nivelul Guvernului am luat decizia să punem la dispoziție 500 de milioane de lei ca ajutor de stat pentru fermieri, ca să achiziționeze motorina la prețuri mai mici și să efectueze lucrările necesare. Am analizat foarte bine și avem potențial agricol care trebuie să fie sprijinit. L-am sprijinit prin facilitățile acordate prin Agro IMM INVEST și Rural INVEST. Au fost o serie de alte măsuri care, din discuțiile pe care le-am avut cu fermierii, a rezultat nevoia asigurării capitalului de lucru”, mai spus Ciucă.
Documentul la care face referire premierul este proiectul de hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Conform documentului, ”pentru anul 2023, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,9059 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 3 octombrie 2022”.
Despre acest subiect aici: Subvenția APIA pentru motorină în 2023. Valoarea ajutorului de stat – 1,529 lei/litru