• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Radu Antohe, Expert în politici publice: ”Trebuie atrași toți banii care vin prin PNS pentru sectorul zootehnic”

    Angelica Lefter -

    Chestiunea banilor este una dintre cele mai pregnante discuții pe care le au fermierii în teritoriu, iar noul Plan Național Strategic (PNS) s-a orientat atât către susținerea financiară a crescătorilor de animale și nu numai, dar și către partea de educație și resurse.

    Aceasta este opinia expertului în politici publice pe domeniul zootehnic, Radu Antohe, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de joi – 26 ianuarie, o coproducție Agrointeligența-AGROINTEL.RO și TVR.

    Radu Antohe: Discuția despre finanțare este pregnantă în rândul fermierilor

    Din multele discuții cu fermierii, expertul Radu Antohe a reamintit că majoritatea problemelor care s-au ridicat din partea producătorilor au fost pe partea de fonduri și finanțare.

    ”Chestiunea banilor este cea mai pregnantă și cea mai importantă verigă în tot acest mecanism. (…) Sectorul zootehnic cred că este cel mai expus acum unei mari oportunități, în sens bun spun acest lucru, pentru că PNS-ul s-a creionat prin politicile și prin viziunea ministerului și a decidenților pe această componentă de a susține din multe puncte de vedere, nu numai ca până acum financiar, ci și printr-o componentă de educație, de corelare între indicatorii economici sau indicatorii producției sau materiei prime din punct de vedere al resurselor din zootehnie. Mă refer strict la aspectul legat de cum poți să eficientizezi activitatea și mai ales cum pot să îți orientezi producția spre piață. La urma urmei cred că este primul exercițiu bugetar al României după 2007, de când ne-am integrat, care are și o conotație de pregătire pentru piață”, a menționat Radu Antohe.

    Banii alocați zootehniei prin PNS trebuie atrași

    Expertulîn politici publice pentru agricultură și dezvoltare rurală a menționat că sunt voci în rândul fermierilor care spun că se putea face mai mult în PNS pentru zootehnie, însă în opinia sa, banii care se regăsesc acum în PNS pentru fermele de animale s-ar putea dovedi suficienți dacă sunt atrași integral.

    ”Să vedem cum reușim să și atragem să și cheltuim aceste fonduri. Cred că așteptările sunt foarte mari pe eficiența creșterii animalelor sau mai bine zis eficiența utilizării banilor în zootehnie. (…) Unele sectoare sunt mai mult avantajate, altele mai puțin, la fel cum e și zootehnia, pentru că noi avem o diversificare și o sezonalitate din punct de vedere al creșterii raselor de interes economic și de interes zootehnic”, a spus Radu Antohe, invitat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Radu Antohe: Avem acum în ferme sub 50.000 de scroafe

    Unul dintre sectoarele din zootehnie care ar fi trebuit, totuși să primească sprijin mai consistent este cel al reproducției. Programele de reproducție trebuiau sprijinite mai ales cele din sectorul de creștere a suinelor, a opinat Radu Antohe.

    ”Suntem într-un sistem de avarii, am ajuns cu efectivele sub 50.000 de scroafe. Sunt mult așteptate aceste programe, matca, asigurarea scroafelor-mame. La fel și în producția pentru pasăre. Suntem și aici deficitari, suntem foarte puțini reprezentativi. Depindem de comenzi intracomunitare în general”, a declarat expertul în politici publice pentru agricultură și dezvoltare rurală.

    De asemenea, în opinia lui Radu Antohe, noul PNS vine să susțină fermele mici, de familie, dar și fermele mari.

    ”Față de celelalte exerciții bugetare, cred că acest PNS (…) vine cu o noutate, o noutate de a sprijini ferma mică, ferma familială, să se coaguleze, să se exprime din punct de vedere al prezenței în piață. Nu spun că este un program perfect, dar este perfectibil. (…) Cred că acum România vine pe o componentă de a-și consolida un domeniu de mare importanță, zootehnia, prin a valorifica mai mult ca niciodată potențialul din vegetal. Nu mai stăm atât cu traderii și cu valorificarea externă pe piețe, putem crește în interior”, a spus Radu Antohe.

    Radu Antohe: Creșterea prețurilor va determina un autocontrol

    Piața inputurilor și prețurile din ce în ce mai crescute pentru producție au stârnit rumoare pe de o parte, dar și nemulțumire vis-a-vis de prețurile produselor scoase pe piață de către fermieri. Deși costul de producție a crescut, cel de vânzare rămâne la fel sau chiar mai mic. Confruntându-se cu aceste probleme, fermierii tind să-și gestioneze mai bine afacerea, este de părere Radu Antohe.

    ”Sunt anumite temeri punctuale pe anumite produse de origine animală. (…) Creșterea alarmantă a prețurilor la inputuri, cât și o ofertă de preț deficitară pentru produsele pe care fermierii le pun pe piață din punctul vedere al managementului, cred că le va stârni producătorilor un interes de a-și consolida componenta de auto-management, de autogestionare. Vom vedea un autocontrol mai eficient al cheltuielilor și atunci cred ca se va declanșa o altă gândire pe toate palierele, ținând cont de specificul fiecărei ferme”, a mai adăugat expertul în dialogul său cu Vlad Macovei, la Agrostrategia, de la TVR1. 

    Expertul Radu Antohe a ținut să precizeze faptul că este la curent cu rivalitatea dintre producător și comerciant pe care o găsește normală, însă retailerul se va orienta mereu către calitate și constanță, ceea ce poate găsi la fermierii români.

    La o analiză simplă, produsele românești sunt prezente mult mai mult la raft, lucru care este benefic pentru tot lanțul, dar mai ales pentru consumator. Fermierul, însă, trebuie să înțeleagă ce îi trebuie consumatorului și să-i vină în întâmpinare, a mai declarat expertul.

    ”Există această tendință la nivel macro de a urmări și de a vedea o prezentă mai mare a produselor românești și asta este un lucru îmbucurător, până la urmă toți avem de câștigat. Dar eu cred că tot consumatorul, prin obișnuința lui de a-și alege, dictează tendința și aici fermierul român, crescător de animale, trebuie să înțeleagă ce îi trebuie consumatorului român pentru a-i câștiga respectul și a-i câștiga interesul”, a punctat Radu Antohe.

    Radu Antohe: Încrederea consumatorilor, verigă esențială

    O problemă esențială pe care o pot avea fermierii este valorificarea pe piață, iar producătorii trebuie să învețe marketing, mai exact să vadă ce anume își doresc consumatorii, a mai spus expertul în politici publice, invitat la Agrostrategia.

    ”Aici cea mai mare problemă este valorificarea pe piață, marketingul. Fermierul român nu are noțiuni încă de marketing și aici mă refer la cel mic și mediu. Fermierul mare știe, și mai ales producătorul de produse de origine animală. Cred că aici trebuie să caute în continuare dezvoltarea încrederii consumatorului. Cea mai importantă verigă este încrederea consumatorului, pentru că atunci când consumatorul va cere un produs, și avem exemple în România de integratori în zootehnie, de la producție primară până la procesate pe piață, retailerii nu au cum să nu îl ia în calcul și să îl pună pe raft, pentru că și consumatorii îl cer”, a opinat Radu Antohe.

    În încheiere, expertul în politici publice din domeniul zootehnic, Radu Antohe, a revenit la noul Plan național Strategic, arătând că plățile directe au un rol esențial de a face determina fermierii să-și continue activitatea.

    ”Plățile directe au o componentă de existență, au un rol să nu-ți pierzi îndeletnicirea, să produci, să mergi în continuare, ăsta este trendul, iar dincoace, la investiții trebuie să vezi ce ai investit, ce ai obținut”, a spus în final Radu Antohe, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1, care poate fi urmărită zilnic, de luni până joi, de la ora 10:00.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Radu Antohe – Expert în politici publice (26.01.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!