• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bunăstarea bovinelor – ordin ANSVSA 2023. Condiții obligatorii în ferma de vaci

    Angelica Lefter -

    Bunăstarea bovinelor a fost reglementată printr-un nou ordin ANSVSA. Actul normativ instituie standarde minime pentru protecția bovinelor din exploatațiile comerciale.

    Ordinul ANSVSA nr. 10/2023 al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabilește standarde minime pentru protecția bovinelor din exploatațiile comerciale a fost publicat în Monitorul Oficial, din data de vineri – 27 ianuarie.

    Actul normativ instituie condiții minime pentru creșterea vacilor adulte și vițeilor. Aceste reguli vizează spațiul alocat fiecărui animal în funcție de talia sa, furajarea bovinelor și asigurarea serviciilor veterinare.

    Ordinul președintelui ANSVSA stabilește standardele minime pentru protecția bovinelor crescute în scopuri zootehnice. Totodată, arată că dispozițiile prezentei norme sanitare veterinare sunt atât generale, cât și dispoziții specifice aplicabile taurilor crescuți pentru reproducție sau îngrășare, vacilor crescute pentru producția de lapte și vițeilor, precum și tineretului bovin la îngrășat.

    Pentru exploatațiile care dețin un număr mai mare de 6 viței se aplică și prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 72/2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabilește standarde minime pentru protecția vițeilor. Aliniatul (2) arată că în sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin vițel se înțelege un animal cu vârsta mai mică de 6 luni.

    Bunăstarea în ferma de vaci: Îngrijirea și inspecția bovinelor

    În actul normativ publicat în MO se arată care sunt obligațiile și îndatoririle personalului de îngrijire, cum se face inspecția generală și observarea stării de sănătate a bovinelor.

    Bunăstarea bovinelor. Clădiri și echipamente – norme de amplasare

    În actul normativ publicat în Monitorul Oficial, sunt prevăzute și normele de amplasare a adăposturilor pentru creșterea vacilor, dar și a echipamentelor, după cum urmează:

    Totodată actul normativ stabilește și care sunt temperaturile optime ce pot fi menținute în spațiile de locuit ale animalelor:

    Norme ANSVSA pentru organizarea și gestiunea furajelor pentru bovine

    Ordinul președintelui ANSVSA pentru aprobarea normei sanitare veterinare ce stabilește standarde minime pentru protecția bovinelor din exploatațiile comerciale face referire și la organizarea și gestiunea hranei pentru animale.

    În ceea ce privește accesul la apă potabilă și la dispozitivele de adăpare sunt prevăzute următoarele norme:

    Reguli ANSVSA în ferme de vaci pentru proceduri veterinare

    La capitolul 5 al Ordinului publicat în MO, sunt stabilite norme clare pentru situații de mutilări, manopere și intervenții chirurgicale, după cum urmează:

    a) modificarea sau mutilarea limbii;
    b) ecornarea, prin alte mijloace decât îndepărtarea chirurgicală a coarnelor;
    c) codotomia;
    d) castrarea taurilor și a vițeilor, prin alte metode decât îndepărtarea chirurgicală a testiculelor sau cu inel pus cu elastratorul.

    a)procedurile efectuate în scopuri terapeutice;
    b)procedurile care pot fi efectuate numai în interesul animalelor sau atunci când este necesar pentru protecția persoanelor, respectiv castrarea și vasectomia, aplicarea de inele nazale la tauri, distrugerea sau îndepărtarea zonei producătoare de corn la animalele mai mici de patru săptămâni prin cauterizare chimică sau cauterizare termică, cu condiția ca aceasta să se efectueze cu un instrument care produce suficientă căldură, timp de cel puțin zece secunde.

    Procedurile prin care animalele pot suferi sau riscă să sufere dureri considerabile se efectuează sub anestezie locală sau generală, de către un medic veterinar sau de către orice altă persoană calificată, în conformitate cu legislația în vigoare.

    Procedurile care nu necesită anestezie se efectuează astfel încât să se evite durerea inutilă sau prelungită, precum și stresul.

    Norme ANSVSA de creștere pentru taurii crescuți pentru reproducție sau îngrășare

    Pentru taurii vcrescuți pentru reproducție sau îngrășare, sunt valabile următoarele norme:

    Dispoziții suplimentare aplicabile bunăstării tineretului bovin la îngrășat

    De asemenea, pentru tineretul bovin pentru îngrășat, Ordinul prevede următoarele norme:

    Țarcurile pentru tineretul bovin la îngrășat trebuie poziționate astfel încât să permită vederea altor animale, iar grupurile de animale trebuie să fie omogene.

    Spațiul alocat tineretului bovin la îngrășat, cazat în adăposturi, este prevăzut astfel:

    Suprafața alocată tineretului bovin pentru îngrășare, în funcție de greutate:

    Adăposturile pentru tineretul bovin la îngrășat trebuie construite astfel încât să permită animalelor să aibă acces la o zonă de odihnă confortabilă din punct de vedere fizic și termic și care să permită tuturor animalelor să se odihnească în același timp. Podeaua zonei de odihnă trebuie să fie solidă, acoperită cu un strat izolator ori materiale higroscopice sub formă de așternut, cum ar fi paie sau alte produse cu proprietăți absorbante, în vederea asigurării confortului și pentru reducerea riscului de rănire a animalelor. În cazul în care se utilizează materiale higroscopice sub formă de așternut, cantitatea minimă trebuie să fie de 2 kg/cap/zi.

    Norme ANSVSA aplicabile bunăstării vacilor de lapte

    Ordinul președintelui ANSVSA publicat în MO are prevederi clare și pentru bunăstarea vacilor de lapte, astfel:

    Norme ANSVSA de bunăstare pentru viței

    Capitolul 10 din Ordinul ANSVSA nr. 10/2023 face referiri directe și la dispozițiile aplicabile vițeilor:

    Se interzice legarea vițeilor, aceștia putând fi contenționați numai pentru o perioadă de timp care este necesară pentru examinare sau pentru hrănire.

    Se interzice aplicarea botnițelor.

    În cazul în care vițeii sunt ținuți în boxe individuale, acestea trebuie să fie construite și amplasate astfel încât să permită vederea vițeilor între ei sau vederea altor animale.

    Dimensiunile boxei individuale trebuie să fie adecvate taliei animalului preconizate la sfârșitul perioadei de exploatare.

    Înălțimea oricărei boxe individuale trebuie să fie cel puțin egală cu înălțimea vițelului la greabăn, măsurată în poziție patrupedă, iar lungimea acesteia trebuie să fie cel puțin egală cu lungimea corpului vițelului, măsurată de la vârful nasului până la marginea caudală a tuberozității ischiatice, înmulțită cu 1,1.

    Pentru animalele ținute exclusiv în adăpost trebuie să se aloce spațiu suplimentar

    Suprafața minimă pentru viței, în funcție de greutatea acestora:

    În cazul în care vițeii sunt ținuți în grupuri, trebuie asigurată o zonă de odihnă spațioasă pentru ca vițeii să se poată întinde simultan fără impedimente și să permită fiecărui vițel să se întoarcă, să se odihnească, să se ridice, să se curețe fără dificultate și să se mențină curat.

    Atât pentru vițeii până la vârsta de două săptămâni, cât și pentru vițeii mai mari, zona de odihnă trebuie să fie acoperită cu așternut corespunzător suficient, curat și uscat.

    Adăposturile trebuie bine iluminate, de preferință prin lumină naturală, timp de cel puțin 8 ore pe zi.

    După naștere, vițelul nou-născut trebuie să primească suficient colostru cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 6 ore, iar atunci când se utilizează colostru de la o altă fermă, acesta trebuie supus unui tratament adecvat, precum încălzirea timp de o oră la 56°C, ținând cont de faptul că nu trebuie supraîncălzit, deoarece se distrug anticorpii.

    Vițeii mai mari de 2 săptămâni trebuie să aibă acces la o rație plăcută la gust, ușor digerabilă și hrănitoare, care să includă furaje grosiere corespunzătoare vârstei, greutății și nevoilor lor biologice, pentru menținerea unei stări bune de sănătate și pentru permiterea exprimării unui comportament normal și dezvoltării normale a rumenului și care să conțină o cantitate suficientă de fier.

    Vițeii mai mari de 2 săptămâni trebuie să aibă acces la apă în cantități suficiente și de o calitate adecvată în orice moment sau cel puțin să fie în măsură să își satisfacă cerințele hidrice prin ingestia altor substanțe fluide.

    În primele patru săptămâni de viață, toți vițeii trebuie să primească alimente lichide cel puțin de două ori pe zi.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte