Dan Motreanu, europarlamentar: Implementarea PNS, monitorizată de președinția suedeză a Consiliului UE pentru agricultură
Angelica Lefter -Președinția suedeză a Consiliului UE în domeniul agriculturii are în vedere îndeplinirea câtorva obiective care țin de monitorizarea pieței și siguranța aprovizionării cu alimente, dar și de implementarea Planurilor naționale strategice (PNS) ale Politicii agricole comune (PAC), a arătat europarlamentarul român, Dan Motreanu.
Oficialul a menționat, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că a participat în Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală, din Parlamentul European, la un schimb de opinii care a relevat principalele obiective ale președinției suedeze.
”Am participat, în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, la schimbul de opinii cu ministrul afacerilor rurale din Suedia, Peter Kullgren, privind prioritățile Președinției suedeze a Consiliului UE în domeniul agriculturii. Președinția suedeză va monitoriza piața și siguranța aprovizionării cu alimente, dar și implementarea Planurilor naționale strategice (PNS) ale Politicii agricole comune (PAC). Ministrul afacerilor rurale a precizat că revizuirea PNS nu este exclusă, în vederea consolidării securității alimentare. La finalul anului 2023, Comisia Europeană va publica un raport ce evaluează modul de implementare a PNS, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski”, arată europarlamentarul Dan Motreanu.
O prioritate pe agenda suedeză este înlesnirea exporturilor din Ucraina, Comisia Europeană fiind cea care va trebui să informeze Consiliul în legătură cu starea negocierilor privind parteneriatele de liber schimb.
În timpul mandatului suedez, Comisia Europeană va fi invitată să informeze Consiliul cu privire la starea actuală a negocierilor privind parteneriatele de liber schimb – comerțul liber fiind esențial în asigurarea securității alimentare. O altă prioritate pe agenda suedeză este înlesnirea exporturilor din Ucraina, la care au contribuit deja inițiativele SolidarityLanes (culoare de solidaritate), Black SeaGrain sau GrainfromUkraine.
În continuare, Consiliul va susține cele patru direcții de acțiune solicitate în iunie 2022 Echipei Europa privind insecuritatea alimentară globală.
Acestea cuprind:
- solidaritate prin ajutor de urgență și sprijin pentru accesibilitatea produselor;
- stimularea producției durabile, a rezilienței și a transformării sistemului alimentar;
- facilitarea comerțului, ajutând Ucraina să exporte produse agricole prin diferite rute și sprijinind comerțul global;
- multilateralism eficient și sprijin puternic pentru rolul central al Grupului de răspuns la criză global al ONU de a coordona eforturile globale.
Totodată, conform informării europarlamentarului Dan Motreanu, președinția suedeză a anunțat organizarea a trei conferințe cu tematică importantă pentru agricultură.
”Președinția suedeză a anunțat organizarea a trei conferințe cu tematică relevantă pentru agricultură, prima privind bunăstarea animalelor, a doua privind bioeconomia și lanțurile de valoare eficiente din punct de vedere al resurselor, și a treia privind aspecte de mediu în PAC. Se preconizează că dosarul legislativ ce transformă rețeaua de informații contabile agricole în rețeaua de date privind durabilitatea fermelor, pe care sunt responsabil din partea PPE, precum și actualizarea regulamentului privind indicațiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole și schemele de calitate, vor fi finalizate în timpul mandatului suedez”, a subliniat europarlamentarul român, Dan Motreanu.