• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Programul Rabla Local: 3.000 de lei pentru fiecare mașină casată, fără obligația de a cumpăra una nouă

  Roxana Dobre -

  Programul Rabla Local 2023, prin care pot fi casate maşini mai vechi de 15 ani fără obligaţia achiziţionării uneia noi, va începe în luna martie.

  Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat ieri, joi – 2 februarie, într-o deplasare la Bistriţa, că programul Rabla Local va demara în luna martie. Numărul de beneficiari pe fiecare unitate administrativ-teritorială va fi stabilit în funcţie de populaţie.

  Rabla local 2023: alocare de 240 de milioane de lei

  Programul a fost discutat de ministru în cadrul unei întâlniri avute cu primari din judeţul Bistriţa-Năsăud iar conform ministrului, subvențiile vor fi virate în conturile primăriilor în proporție de 80%.

  ”Am discutat în mod special despre Rabla local, program care are o finanţare de 240 milioane de lei şi care va permite scoaterea din circulaţie a în jur de 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Aici ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale, noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul primăriei în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei”, a punctat Tanczos Barna.

  Rabla local 2023: Plată de 3.000 de lei pentru fiecare mașină casată

  Prima din cadrul programului Rabla local 2023 se va ridica la 3.000 de lei, iar proprietarii mașinilor casate nu vor fi obligați să cumpere altele noi. Practic, suma le va fi achitată direct, nu va mai fi sub formă de voucher.

  Conform lui Tanczos Barna, în fiecare Unitate Administrativ Teritorială va fi stabilit un număr maxim de beneficiari în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu.

  ”Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile oraşelor, municipiilor şi comunelor”, a spus Tanczos.

  Ghidul pentru Rabla local – lansat în maxim 2 săptămâni

  Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a promis că ghidul pentru programul Rabla Local va fi publicat în curând și va fi supus consultării publice în cel târziu două săptămâni. În această perioadă se lucrează  şi la sistemul informatic pentru ”Rabla local”.

  Rabla Local este un program separat față de cele două deja cunoscute Rabla Clasic, prin care pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.

  Ce mașini pot fi casate prin Rabla Local 2023

  Potrivit ghidului de finanțare a programului, ce se regăsește în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022, cei care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor primi 3.000 de lei, fără să li se ceară explicații cum vor cheltui banii. La casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare.

  Cei interesați să caseze mașinile vechi vor trebui să se adreseze primăriei din localitatea de domiciliu, primăriile urmând să-și recupereze o parte din sumele plătite celor ce au casat mașina de la autoritățile de mediu, prin depunerea unor cereri de finanțare.

  Laurențiu-Adrian Neculaescu, preşedintele AFM, a recomandat eventualilor beneficiari să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere.


  Te-ar mai putea interesa

  Îngrijirea pomilor fructiferi primăvara. 8+1 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență Gheorghe Bariz se luptă să își salveze ferma: ”Dacă aș fi consilierul lui Petre Daea, n-aș face diferențe între fermierul mic, mijlociu și cel mare” În Grădina Danei. Mixul de trei produse cu care puteți stropi pomii primăvara

  Ultimele știri

  Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a ”aliniat” pe marii retaileri pentru a-i sprijini pe producătorii români CEC Bank și EximBank – finanțare de 8 mil. euro pentru cel mai mare producător de ouă din România Dacian Cioloș, eurodeputat: Comisia Europeană nu are cum să forțeze pe cineva să mănânce insecte