• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rețeta cu drojdie la găini pentru o producție mai mare de ouă

    Violina Gorcinschi -

    Rețeta cu drojdie la găini pentru a crește producția de ouă. Un preparat simplu pe bază de drojdie ajută păsările de curte să dea mai multe ouă, mai mari, cu o coajă puternică, rezistentă.

    Cel mai bun moment pentru a începe să dai găinilor drojdie este sfârșitul iernii. Primăvara, găinile ouătoare, ca și oamenii, au imunitate redusă și se instalează boala beri-beri. În primăvară, rezervele corpului păsării sunt epuizate, iar acest lucru se explică prin faptul că nu există suficientă vitamina D și, desigur, calciu. În plus, uneori găinile obeze ajung să facă ouă fără coajă. Drojdia vă ajută să restabiliți producția de ouă și va face coaja acestora mai puternică.

    De ce e bine să dai drojdie găinilor

    Drojdia este o sursă bogată de proteine, acizi grași și alte elemente necesare organismului păsărilor. Introducerea drojdiei în dieta găinilor are o serie de beneficii precum: creșterea fertilității și, implicit a producției de ouă (studiile vorbesc de o creștere de 23% a productivității), obținerea unor ouă mai mari, creșterea apetitului, întărirea sistemului imunitar și o creștere mai rapidă în greutate la rasele de carne.

    Drojdia are și anumite dezavantaje. Dacă nu este administrată corect la găini, drojdia le poate provoca diaree, inflamări la nivelul cloacei, canibalism și inflamații ale încheiturilor. Dacă observați orice simtom de acest fel, reduceți la jumătate cantitatea de drojdie administrată, iar dacă simptomele sunt severe, renunțați cu totul la acest supliment.

    Câtă drojdie dăm găinilor

    Cea mai bună drojdie pentru fi dată găinilor este drojdia furajeră. Aceasta trebuie administrată puilor într-o cantitate de aproximativ 3-6% (pui de carne, găini ouătoare – până la 7%) din dieta totală, dar dacă hrana conține mult porumb, atunci cantitatea de drojdie crește la 10-12%.

    Puteți hrăni puii cu drojdie de brutărie și de bere – consumul pe cap este de aproximativ 2-3 g, iar păsărilor tinere li se administrează aproximativ 3% din masa hranei uscate. Dar acest tip de aditiv este rar folosit din cauza prețului ridicat.

    amestec de drojdie si cereale
    Preparat din drojdie

    Rețeta cu drojdie pentru găini

    Dacă vreți să dacă drojdie la găini, cel mai simplu este să urmați o rețetă prin care să integrați suplimentul în alimentația zilnică a păsărilor.

    Iară care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a prepara rețeta cu drojdie la găini:

    1. Amestecul furajer (tărâțe, deșeuri de cereale, nutreț amestecat etc.) se toarnă într-un recipient emailat sau din lemn.
    2. Drojdia de panificație sau furajeră se diluează în apă (30-35°C) în proporție de 15-20 g la 1 kg de amestec de furaje.
    3. Se toarnă mâncarea cu soluția de drojdie pregătită, amestecând bine.
    4. Apoi se adaugă apă suplimentară la temperatura camerei (1,5 l la 1 kg de amestec).
    5. Masa rezultată este agitată la fiecare 2 ore, în recipient, pentru că nu trebuie să depășească 30 cm înălțime. Temperatura aerului din cameră este menținută la aproximativ 24-27 ° C. După 6 ore, se adaugă un amestec de furaje uscate și se obține un piure umed sfărâmicios.

    Metoda aluatului cu drojdie pentru găini

    O metodă de administrare a drojdie la găini este sub formă de aluat. Se amestecă 10 g de drojdie și 0,5 litri de apă încălzită, dar nu mai mult de 35°C. Amestecul se toarnă peste 0,5 kg de cereale. Se lasa să crească 6 ore, apoi se toarnă încă 0,5 kg de cereale, se toarnă 0,8 litri de apă, se amestecă bine. O zi mai târziu, hrana poate fi dată găinilor.

    Cu hrănirea combinată, se poate folosi și drojdia lichidă – 3 g pe zi pentru puii de 7-40 de zile, păsările tinere – 6 g fiecare, găini ouătoare și puii de carne – 10 g fiecare. Un astfel de dressing îmbunătățește, de asemenea, palatabilitatea furajului – găinile îl consumă ușor, iar procesul de digestie este mai bun.

    Cât de des e bine să dai drojdie găinilor

    Este suficient să administrați drojdia de trei ori pe an:

    1. Primăvara este momentul să îmbogățiți dieta cu vitamina B și alte oligoelemente importante, pentru a crește sau a restabili producția de ouă;

    2. Toamna, după năpârlire;

    3. În extrasezon, când există o scădere a producției de ouă.

    Tărâțele, boabele încolțite, ierburile și drojdia, atât furajeră, cât și de brutărie, vor ajuta la compensarea deficiențelor de vitamine și microelemente.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!